Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER 10 000 TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har.
Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan.
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Kunskapskrav betyg E Geografi åk 6
Hej och välkomna!.
Handlingsprogram för livsmedel Miljönämnden 18 december 2012.
Tema Kär och galen.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Utmaningar i arbetet med BfL
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Tema: Hållbar utveckling
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Energi ur ett genusperspektiv Ulrika Lundberg. Det övergripande målet är att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Hållbar utveckling och miljömål Hållbar utveckling och miljömål Naturvetenskapliga fakulteten.
Sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför? Tvätta varför då?
Varför?.
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Betygskriterier Idrott & Hälsa
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Föräldraråd Tack!. Bildningsförvaltningen Lgr 11 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Del 1- Skolans värdegrund och.
Hållbar utveckling - förmåga 1 i biologi.
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Vem ska rädda världen? Exempel på undervisning för hållbar utveckling
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Psykologi Introduktion.
Minska matavfall i skolorna
Hem- och konsumentkunskap (HK)
Hem- och konsumentkunskap
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Eget arbete? Lektion 3 ht- 17.
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Profildokument Uddens förskola rev. Aug 2017
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Hållbar utveckling.
Begreppet undervisning
Vad behöver vi sluta med? Vad behöver vi börja göra?
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Agenda 2030 i ett kommunalt perspektiv
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

Av: Sanna Andersson

Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS. SVENSKA HUSHÅLL KASTAR BORT 2, 3 MILJONER TON MAT VARJE ÅR TON AV DETTA ÄR FULLT ÄTBAR MAT.

1.9 MILJONER TON KOLDIOXID PER ÅR SLÄPPS UT FRÅN MAT SOM KASTAS… LIKA MYCKET SOM UTSLÄPPEN FRÅN BILARVARJE ÅR. ÖVERGÖDNING FRÅN JORDBRUKET ANIMALIEPRODUKTION STÅR FÖR 15% AV DE TOTALA VÄXTHUSGASUTSLÄPPEN.

INKÖP LUKTA SMAKA SPARA

HUR SKALL ELEVERNA ARBETA MED TEMA MINSKA MATSVINNET I SKOLAN? 3 MÅNADER GRUPPER OM 3 ST INFORMERA ANDRA KLASSER DIAGRAM KONKRETISERA(VARJE MÅNAD) BELÖNING SKOLKÖKS PERSONAL

STAPELDIAGRAM VÄGA KONKRETISERA GENOM ATT TEX OMVANDLA MATSVINNET TILL PRODUKTER T.EX IPHONES ELLER TILL MAT SOM KUNNAT MÄTTA FATTIGA BARN…

BELÖNING

LGR 11 har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. CENTRALT INNEHÅLL Mat, måltider och hälsa beräkning av mängder vid matlagning Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. KUNSKAPSKRAV FÖR BETYGET E I SLUTET AV ÅK 6 Eleven kan föra enkla resonemang om relationen mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på miljö och hälsa LÅNGSIKTIGA MÅL KUNSKAPSKRAV ÅK 9 resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi. Eleven kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer. Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.

DISKUSSIONER PRESENTATIONEN FÖR ELEVER PÅ SKOLAN ENGAGEMANG OCH AKTIVT DELTAGANDE I TEMA MINSKA MATSVINNET.. UTVÄRDERING JAG VILL SÅ ETT FRÖ HOS ELEVERNA, SÅ ATT VÅR PLANET FÅR LEVA VIDARE, LITE FRISKARE OCH LITE GRÖNARE TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD