Av: Sanna Andersson
Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS. SVENSKA HUSHÅLL KASTAR BORT 2, 3 MILJONER TON MAT VARJE ÅR TON AV DETTA ÄR FULLT ÄTBAR MAT.
1.9 MILJONER TON KOLDIOXID PER ÅR SLÄPPS UT FRÅN MAT SOM KASTAS… LIKA MYCKET SOM UTSLÄPPEN FRÅN BILARVARJE ÅR. ÖVERGÖDNING FRÅN JORDBRUKET ANIMALIEPRODUKTION STÅR FÖR 15% AV DE TOTALA VÄXTHUSGASUTSLÄPPEN.
INKÖP LUKTA SMAKA SPARA
HUR SKALL ELEVERNA ARBETA MED TEMA MINSKA MATSVINNET I SKOLAN? 3 MÅNADER GRUPPER OM 3 ST INFORMERA ANDRA KLASSER DIAGRAM KONKRETISERA(VARJE MÅNAD) BELÖNING SKOLKÖKS PERSONAL
STAPELDIAGRAM VÄGA KONKRETISERA GENOM ATT TEX OMVANDLA MATSVINNET TILL PRODUKTER T.EX IPHONES ELLER TILL MAT SOM KUNNAT MÄTTA FATTIGA BARN…
BELÖNING
LGR 11 har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. CENTRALT INNEHÅLL Mat, måltider och hälsa beräkning av mängder vid matlagning Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. KUNSKAPSKRAV FÖR BETYGET E I SLUTET AV ÅK 6 Eleven kan föra enkla resonemang om relationen mellan konsumtion och privatekonomi samt om några vanligt förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på miljö och hälsa LÅNGSIKTIGA MÅL KUNSKAPSKRAV ÅK 9 resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi. Eleven kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer. Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
DISKUSSIONER PRESENTATIONEN FÖR ELEVER PÅ SKOLAN ENGAGEMANG OCH AKTIVT DELTAGANDE I TEMA MINSKA MATSVINNET.. UTVÄRDERING JAG VILL SÅ ETT FRÖ HOS ELEVERNA, SÅ ATT VÅR PLANET FÅR LEVA VIDARE, LITE FRISKARE OCH LITE GRÖNARE TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD