Orienteringsteknik på 20 minuter Mats Troeng. Orienteringsteknik på 20 minuter Olika typer av färdigheter inom orientering – Vad behöver man behärska?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Varför är det viktigt att mäta?
Advertisements

Träningslära 1 Träningslära kan ses som läran om människokroppens
Tränings och Tävlingslära
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Gul sträcka D 12 H 12 U 3 Öppen 2 Öppen 5.
Mål och betygskriterier
Åk 2 Elit Välkomna! Idrottspsykologi.
Muntligt Jag kan….
En reviderad läroplan för förskolan
Utlandsstudier för I:are
Idrottspsykologi IGU tillfälle 3
Förberedelser Syfte och mål
Lesson Study i kemi 1 och fysik 1 läsåret 13/14
Välkomna! Åk 3 Elit Idrottspsykologi IGU repetition
Centrala innehåll och kunskapskrav
Steg 2 Topografin. Steg 3 Riktning Steg 4 Strukturer/stråk.
Mental träning Mål & Motivation
IUP Individuell UtvecklingsPlan
Mina erfarenheter av träning & tävling Orienterare Orienterare Friidrottare Friidrottare Idag Idag.
Individuell utvecklingsplan på gymnasiet. Hur kan idrottsgymnasierna sätta individen och dess utveckling i centrum? Hur vet vi att de verkligen utvecklas?
Vad är en ide´?.
Träningsdagbok – vad ska det vara bra för?
Introduktionskurs för användare Del 2
Att gå från magkänsla till faktabaserad utveckling Stöd för förskolor och skolor som vill ordna analysgrupp Metoden har utvecklats och prövats i Eu-projektet.
Förmågor och centralt innehåll
Lars Ramstierna
”-Med kunskap och engagemang mot dina mål !” IGU – Idrottsliga Gymnasieutbildningar, Uppland Åk 2 Elit Välkomna! Idrottspsykologi IGU tillfälle 4.
Systematiskt kvalitetsarbete
IDROTTSPSYKOLOGI Träningslära 1.
Aktiviteter och upplevelser
Drivsystem i specialmaskiner
Samarbete med seniororganisationer Mål: Att få Esther delaktig i sin vård. Att sprida information om nätverket till seniororganisationerna.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Marknadsföring och försäljning
Idrottspsykologi.
Idrottspsykologi.
Förmågan att dra korrekta slutsatser. Cannabisrökaren upplever sin personliga historia som höljd i dimmoln. Försämring har noterats inom följande funktionsområden:
- OCH alla felorienterar vi!! - För hård fart ……. - Det är ingen skam, KAN-VILL-VÅGAR - Du vill utmana dig men använd verktygen.
1. Genomför enkäten och redovisa resultatet 4. Vid vilka tillfällen fungerar bra eller hyfsat bra redan idag? Vad är det som gör att det funkar vid dessa.
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Individuell Spelarutveckling. Mål och resultat Långsiktiga mål Att utvärdera sig själv Ta fram vad som är prioriterat i närtid o Kortsiktiga mål = utvecklingsmål.
► Att lära för ett effektivare genomförande Om styrkor och förbättringsmöjligheter i Socialfondens lärande Baserat på Swecos uppdrag från utvärderingen.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
VAD ÄR EN TALANG OCH VILKA ÄR TALANGER?. Fotbollsspelare som visar vilja och glöd för att utveckla sina fotbollsfärdigheter är de spelare som kommer nå.
Valbar VFU Termin 6 Syfte med kursen är att ge den studerande möjlighet att fördjupa och utveckla sin kliniska kompetens inom ett valfritt verksamhetsområde.
* Smileprojektet är ett konkret stöd i implementeringsarbetet med de nya läroplanerna. * När projekttiden är slut har vi utvecklat metoder.
Hur ska vi bli så bra som möjligt?? © 2009 LBK P96 – Spelarmöte ”Hur ska vi bli så bra som möjligt?” År 2009År 2013 ?? ?
HuFF – visionen som blev verklighet. 1) Att verkligen bli hela kommunens gemensamma elit- /representationslag och 2) Att vara en plattform för att samordna,
Utbildning för distriktets jubileumskoordinator 0.
UPPSATSPLAN HUR GÖR MAN EN SÅDAN?. UPPSATSPLAN Nytt steg i processen, PM godkänt PM är början på planen Handledartilldelning Samarbete med handledare.

AUTISM och ASPERGER SYNDROM
Analytics - Vad ni kan göra
Övningsstöd för aktörer inom samhällsskydd och beredskap
Startelvan – Rågsved Martin Gustav Nick Rafael Eddy Jack Rahmat Nils
Gemensam APT Förskolorna i Svedala
Partnering Erfarenheter/ Visioner från Skövde kommun
BasKraft - ökar förmågan att skapa resultat tillsammans
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Hantering av kravönskemål
Bedrägeri – Vad ni kan göra
En workshop framtagen av Scillani Information AB
Föreläsning Svenska II
Utbildning för andra vice distriktsguvernör
FRIIDROTT ÅR SPRINT.
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Systematiskt kvalitetsarbete
ASLS Nybörjarkurser i Crawl och Andra Simsätt
Presentationens avskrift:

Orienteringsteknik på 20 minuter Mats Troeng

Orienteringsteknik på 20 minuter Olika typer av färdigheter inom orientering – Vad behöver man behärska? Analys och utvärdering – En förutsättning för att utvecklas Mina egna erfarenheter

Olika typer av färdigheter Tre huvudsakliga komponenter: – Fysik – Teknik – Mentalt De tekniska och mentala komponenterna hänger tätt samman! – Mer än vi vill erkänna…

Teknikska grundfärdigheter Översätta terräng till karta och vice versa Sträckplanering Förenkling Förlängning Framförhållning Kontrolltagning

Mer avancerade färdigheter Balans mellan fart och säkerhet Använda unika terrängdetaljer ”Hängslen och livrem” ”Göra det svåra enkelt och det enkla svårt” Tappa fokus - medvetet Rätta till misstagen innan de inträffar

Att ta sig från A till B 1.Förstå hur en sträcka ska lösas vid skrivbordet 2.Förstå och genomföra i låg fart 3.Förstå och genomföra i tävlingsfart 4.Förstå och genomföra perfekt i tävlingsfart 5.Förstå och genomföra perfekt i tävlingsfart varje gång De flesta av oss kommer inte längre än till steg 3…

Mentala färdigheter Fokusering – Här och nu, slukas av uppgiften, allt annat ovidkommande Tankekvarn – Hela tiden bearbeta och ta beslut kring det som händer och det som snart kommer att hända Misstagshantering / refokusering Självförtroende

Analys och utvärdering Planera – genomföra – utvärdera Självkännedom: styrkor och svagheter Bygga en erfarenhetsbank