Nykterhet som ideologi. FRIHET. Vad betyder frihet för dig? En drog är något som är sinnesförändrande (berusande), beroende- framkallande och giftigt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att bli kontrollerad – att kontrollera
Advertisements

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Bildtolkningar Hälsa.
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
Drogförebyggare Håkan Fransson
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
Nytt landskap: helgsupande avtar; vardagsdrickande tilltar Ett gäng typiska alkoholister.
”Många tror liksom att livet går som det går, att det nästan är lite förutbestämt. Men man gör ju livet. Man bestämmer själv vad man vill göra.” Sofia,
STRESS Stress är ett allmännt fenomen i vardagen, som påverkar på människans välmående. Stressen uppstår i människans inre men den är oftast en reaktion.
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
SET Social Emotionell Träning
Enhet Politik på människans och naturens villkor
FRANSKA REVOLUTIONEN
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
HR perspektivet.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Hur mår våra ungdomar? Folkhälsan och ungdomsutvecklarna.
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Tema Kär och galen.
Alkoholen, jag och samhället Per Blanck Varför dricker en del alkohol? Festmarkör Socialt smörjmedel Gott Förväntas göra det Stämningshöjande Ångestdämpande.
Tro.
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Bra uteliv – för unga.
Välfärd och Ideologier
PPP Den moderna vetenskapsteorins berättelse om sin förhistoria.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Tidiga insatser mot psykisk ohälsa inom barnhälsovården
Demokrati och diktatur
Hälsa.
Hållbart engagemang. Vad betyder ett hållbart engagemang?
Energi ur ett genusperspektiv Ulrika Lundberg. Det övergripande målet är att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Ideologier.
Rättigheter och rättsskipning
Ideologier.
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Källa: ”Alkohol Narkotika Dopning Tobak resultat ”
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Individer och grupper Samhällskunskap åk 5 ht 2015.
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
TIPS FÖR FÖRÄLDRARNA Främjande av barns och ungdomars rökfrihet.
CAN-konferensen Erfarenheter av ÖPP/Effekt kopplat till lokal drogvaneundersökning Vad blev resultatet?
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Aktiva under 12 år.
Nykterhet och demokrati. AKTIV. Varför är du ideellt engagerad? Vad betyder ordet folkrörelse för dig? Kan ett samhälle vara demokratiskt utan frivilligas.
Skolår 7, 9 och år 2 gymnasiet
Nykterhet och solidaritet
Köp, köp, köp! Om reklamens påverkan.
LIV & HÄLSA UNG Örebro län.
Kränkning av mänskliga rättigheter
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Välkommen!.
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
BEROENDE ANDT LA09 HT 2017.
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Vad innebär regionbildningen?
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Alkohol Narkotika Doping Tobak
Religion.
Hur skapar man ett bra samhälle med hjälp av civilsamhället?
Resultat från deluppföljning av Dialog och samarbete
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
PRUSFENOMENET-UPPGIFTSBANAN Uppgiftskorten
Presentationens avskrift:

Nykterhet som ideologi

FRIHET. Vad betyder frihet för dig? En drog är något som är sinnesförändrande (berusande), beroende- framkallande och giftigt. Vilken av dessa faktorer motiverar dig mest i din nykterhet? Vilken upplever du att UNF lägger mest vikt vid? Tycker du att nykterhet är en frihet? Om ja, tror du att människor som dricker skulle hålla med dig? Om nej, varför inte? [En nykter livsstil] innebär ett liv fritt från kombinationen av berusning, beroende och gift.

DROGER. Hade ditt nyktra ställningstagande ändrats om det hade varit en annan drog än alkohol som varit den allmänt accepterade i samhället? Om människor blir mer kritiskt inställda till alkohol, tror du att det leder till att de också blir kritiskt inställda till andra droger också? Hade ditt engagemang påverkats om drognormen i samhället varit svagare? I vårt samhälle är alkohol den mest använda drogen, men UNF ser att alkohol är en drog bland alla andra och att drogkulturen som helhet ska utmanas och bekämpas.

HÄLSA. Är en god hälsa en viktig del av ditt nyktra ställningstagande? Borde UNF engagera sig i fler folkhälsofrågor än droger? Tobak, socker, motion, med mera? Varför eller varför inte? Är det generellt moraliskt rätt att begränsa människors fria val för att främja deras fysiska och psykiska välmående? En god hälsa är en grundförutsättning för ett fritt och rikt liv.

BEROENDE. Vad är ett beroende? Vad är det som skiljer ett substansberoende från andra beroenden? Borde UNF också arbeta med spelberoende, sexberoende eller andra typer av destruktiva beteendeberoenden? Varför anses ett alkoholberoende vara en väldigt stor begränsning i en människas liv? Måste det vara begränsande? Ett beroende påverkar personers möjlighet att styra över sina egna liv.

BERUSNING. Om alkohol varken hade varit giftigt eller beroendeframkallande, hade du fortfarande valt att avstå från det? Hur tror du att människor som dricker alkohol resonerar kring den person de blir när de är berusade? Varför tror du att människor som dricker alkohol tänker att drogen är viktig för att säkerställa en rolig tillställning? Att inte låta sig påverkas av droger gör att en är mer lyhörd för vem en är och sin egen personlighet. Det kan ge en inre tillfredsställelse och trygghet i sig själv.