Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Advertisements

Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
LEX SARAH – NYA OCH SKÄRPTA REGLER FÖR HELA SOCIALTJÄNSTEN SAMT LSS
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Agenda Utbildning för verksamhetschef
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Hur kan en plan för ett arbetsområde/tema se ut?
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Sedan den 1 juni 2013 har den då nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
Nya föreskrifter och allmänna råd
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Felanmälan Lex Maria Avvikelse Reklamation Garanti Olycka
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
Lex Sarah Nya bestämmelser om Lex Sarah den 1 juli 2011
Etik och makt i den professionella relationen
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
LEX SARAH – NYA OCH SKÄRPTA REGLER FÖR HELA SOCIALTJÄNSTEN SAMT LSS
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänstlagen (SoL) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Lex Sarah Gäller för: Äldreomsorgen Individ- och familjeomsorgen Funktionshinderomsorgen All verksamhet som omfattas av SoL, LSS samt socialförsäkringsbalken.
Sexuella trakasserier och respekt VO1:s arbete kring temadagen den 24 februari 2016.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Utvärdera hemtjänst (UH) Information till utförare av hemtjänst November HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Riskbedömningar Ett favorituttryck som många slänger sig med.... som krävs från alla håll och kanter… men som få egentligen begriper…… Inklusive undertecknad…….
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Lex Maria.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Välkommen till information om lex Sarah
Kvalitetsarbete.
Hemtjänst.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Syftet med avvikelserapportering?
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
INFORMATION OM LEX SARAH 2016
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN
Anhörigstödet i Falkenberg
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Rapportering av avvikelse och lex Sarah
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Presentationens avskrift:

Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar du har - hur du gör en Lex Sarah rapport - vad som ska rapporteras - vad en Lex Sarah-anmälan är

Tillsammans kan vi bli ännu bättre Syftet med Lex Sarah är att vi ska upptäcka fel och brister och komma tillrätta med dem för att kunna förhindra att liknande missförhållanden upprepas. Lex Sarah är ett viktigt redskap i systematiskt förbättrings- arbete DU är en viktig del i arbetet Lex Sarah synliggör de åtgärder som krävs Genom att rapportera bidrar du till att omsorgen blir bättre Lex Sarah synliggör brister som finns

Lex Sarah, SoL, LSS Lex Sarah är namnet på de bestämmelser som finns i socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som beskriver anställdas skyldigheter att rapportera missförhållanden Bestämmelserna säger också att den som driver verksamhet är skyldig att utreda och åtgärda de brister som blir kända. Allvarliga missförhållanden ska anmälas till IVO (Inspektionen för vård och omsorg)

Lex Sarah gör missförhållanden synliga Så fort du upptäcker missförhållande eller risk för missförhållande har du en skyldighet att rapportera Den som är chef/ansvarig har skyldighet att avhjälpa eller undanröja missförhållanden/risk för missförhållanden Handläggare på staben är skyldig att utreda varje Lex Sarah- rapport

Så här fångar vi upp missförhållande/risk för missförhållanden Lex Sarah Klagomål och synpunkter Avvikelser Missförhållande och risk för rapporteras och utreds Allvarliga missförhållanden anmäls till IVO

Hur stor andel har hört talas om Lex Sarah på din arbetsplats? Ingen Alla

För att något ska vara ett missförhållande Krävs att handlingen eller underlåtelsen (alltså att man inte utfört handlingen) Innebär eller inneburit ett hot mot eller medfört konsekvenser för den enskildes liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa.

Exempel på missförhållanden FysiskaPsykiskaBrister i bemötandeSexuellaAndra Kan handla om slag, nypningar, att personal är hårdhänt i kontakt med den enskilde Kan handla om hot eller hot om bestraffning eller utebliven omsorg. Även trakasserier och kränkande bemötande. Respektlöst tilltal, ex ”din gamla skata”, ”lilla gumman”, ”stinkbomb”. Gäller också för bristande respekt för självbestämmande. Behöver inte vara fysiska. Kan vara verbala, sexuella anspelningar, visa bilder eller blottar sig. Brister i rättssäkerhet & sekretess. Brister i utförande, kommer ej på avtalad tid, glöms på toalett. Ekonomiska övergrepp såsom stöld. Brister i fysisk miljö; larm som inte fungerar, inlåsning mm.

DU som varit del av, ser något eller får reda på något som orsakat/kunnat orsaka missförhållande har ett tydligt ansvar att rapportera. Det ska rapporteras SNARAST!

Vem är skyldig att rapportera? Diskutera i arbetsgruppen Anställd personal i förvaltningen Anhöriga Praktikanter och deltagare i arbetsmarknads- politiska program Uppdragstagare

Vem är skyldig att rapportera? Diskutera i arbetsgruppen Anställd personal i förvaltningen Anhöriga Praktikanter och deltagare i arbetsmarknads- politiska program Uppdragstagare

Följ förvaltningens rutin vid rapportering av Lex Sarah Du kan alltid kontakta: Din enhetschef vid frågor och funderingar eller vid misstanke om Lex Sarah Du kan även kontakta kvalitetsansvarig, verksamhetsutvecklare eller sektorschef Handläggarna på staben, som är de som utreder alla Lex Sarah-rapporter

Om du vill läsa mer om Lex Sarah följer du följande länkar : Frågor och svar: