Mejeriprodukter med fokus på mjölkprotein - ur ett produkttekniskt perspektiv Kemistsamfundet Chalmers, Göteborg 2016-02-02.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träningslära med kost.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Teoripass: Motion Tomi Alahelisten.
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Näringslära – vad vill du lära dig?
Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost
Joakim Larsson Brand Manager & Kommunikationsstrateg
Näringsämnen i kroppen
Petr Dejmek Mat, myter och molekyler 2010
Kort om |. Fram till nu har ett av problemen vid tillverkning av vattentäta handskar, med membran, varit att fästa membranet samt fodret i handsken. Jofama.
Träningslära 9:or ht 11.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
ENERGI.
Kost för idrottare.
Fetter Energi Kroppens reservenergi Värmeisolering Stötdämpare
Sveriges matkultur.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Vem är jag? Jenny Gadell 33 år
En aktiv livsstil.
Träningslära ÅK8.
Skillnad livsmedel och näringsämne
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Senior Alert forum för SÄBO Anna Nylén Leg. Dietist Visby lasarett
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Kondition Pulsträning och syreupptagningsförmåga.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Pharmanex® Bone Formula
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Energi och Näringsämnen
Konserveringsmetoder
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck När och vad äter de?
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Förebyggande av skador
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Träff 6 Välkomna!.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Typ av grupp: Nr på gruppen: 5.2 Ledare: FvC: Gruppen pågår: / - / -
Typ av grupp: Nr på gruppen: 5.2 Ledare: FvC: Gruppen pågår: / - / -
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Mejeriprodukter med fokus på mjölkprotein - ur ett produkttekniskt perspektiv Kemistsamfundet Chalmers, Göteborg

Jonas Svensson 1972Civ.ing. kemi/livsmedelsteknologi LTH Svenska Mejeriernas Riksförening (SMR), Örnsköldsvik Arla (MC, Mjölkcentralen) AB Kemikalia Lund/Skurup 2008-Ascolto AB Presentation

Mjölkens sammansättning

En halv liter mellanmjölk per dag 18 av 22 näringsämnen Nordiska Näringsrekommendationer 2012 % av rekommenderat dagligt intag för kvinnor

 Kasein  ca 80%  Vassleproteiner  Ca 20%  alfa laktalbumin  beta laktoglobulin Mjölkproteiner

Kaseinmicellen

 Standardmjölk3%  Mellanmjölk 1,5%vitaminberikad D  Lättmjölk 0,5%vitaminberikad D  Minimjölk 0,1%vitaminberikad D  Lågpastörisering72 – 76 °C, 15 sek  Separering, delhomogenisering  Framstämpling8+1 dagar  Hållbarhet, minst 10 dagar vid max 8 °C Konsumtionsmjölk

 UHT behandling140 °C, 3-4 sek  Framstämpling16-20 dagar (ESL – extended shelf life)  Aseptisk förpackning, minst 3 mån Konsumtionsmjölk forts.

 Vispgrädde 40%  Kaffegrädde 12%  Högpastörisering92-94 °C i 2-3 sek  Framstämpling8+1 dagar  Hållbarhet, minst 10 dagar vid max +8 °C  VarianterMatlagningsgrädde 15% med ESL teknik (EMV, egna varumärken, ex. ICA matlagningsgrädde) Grädde

 Filmjölk0,5-3%  Naturell yoghurt0,5-3%  Gräddfil12%  Crème Fraiche34%  Mjölkbehandling  Värmebehandling3-5 min vid °C  Avluftning  Helhomogenisering Syrade produkter

 Filmjölk  Lactococcus lactis/cremoris  Lactococcus diacetilactis  Leuconostoc citrovorum Mesofil kultur som odlas vid °C i ca 20 timmar, pH 4,5  Yoghurt  Lactobacillus bulgaricus  Lactococcus thermophilus Termofil kultur som odlas vid °C i 3-5 timmar Syrningskulturer

Så gjorde man ost förr i tiden

1.Hårdost (Herrgård-, Präst-,Grevé-, Svecia-, Hushållsost) 2.Mjukost (Ädelost, Camembert etc.) 3.Färskost (Keso, Kvarg) 4.Smältost (Kavli, Fjällbrynt) 5.Mesvaror (Fjällbrynt) OST – definition och indelning

1.Mjölkens mogning ca 30 min vid 30  C Bakterier är nödvändiga för ostens mognad.  Lactococcus lactis/cremoris  Lactococcus diacetilactis  Leuconostoc citrovorum 2.Löpläggning: Koagulering min vid 30  C 3.Brytning: Förrörning ca 30 min 4.Värmning: Efterrörning ca 60 min 5.Formning och pressning Tillverkning hårdost

Membranfiltrering är en fysikalisk procedur för partikelavskiljning med hjälp av semipermeabla membran. Fyra olika tekniker används, beroende på storleken på de partiklar som skall avskiljas:  mikrofiltrering  ultrafiltrering  nanofiltrering  omvänd osmos Vasslebehandling

Följande sammanställning visar typiska gränsvärden för de olika teknikerna: Vasslebehandling forts.

 Separering –Pastörisering – Ultrafiltrering -Torkning  Kommersiell produkt WPC 75 (Whey protein concentrate)  WPC 80 Vassleprotein

Så fungerar vassleprotein  Till skillnad från kaseinet tas vassleproteinet upp snabbt av kroppen.  Det här är ett mycket vanligt protein för de som tränar hårt.  Vasslen höjer insulinnivån vilket gör att muskeluppbyggnaden underlättas. Så ska du ta vassleproteiner  Vassleprotein tas med fördel direkt efter träning, eller på morgonen innan frukost.  Då skriker formligen kroppen efter byggstenar till de muskler som belastas, både för återhämtningens och påbyggnadens skull.

Frågor och diskussion