Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Advertisements

Näring och individuella behov åk 8
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad finns i maten?.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
Kostanalys - RÄTT MAT VID RÄTT TIDPUNKT GER DET BÄSTA TRÄNINGSRESULTATET.
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Kost information Information
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador - Näringsbrist -
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
Gainer TILLSKOTT VID HÅRD TRÄNING. Core Gainer  Core Gainer™ är ett välbalanserat näringstillskott som är utvecklat för personer som behöver fylla på.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Hur man använder EasyWorship del 1
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Studieteknik - tips och ideer
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Förebyggande av skador inom idrott
Förhållningsregler Järfälla hC Team 07.
Tränings- och kostprogram
Kolhydrater.
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Utställning och diskussionsfrågor
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
smslån utan kreditprövning
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
Tallriksmodellen består av tre delar:
Några viktiga regler angående
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Matservice Stockviks SF
Energi och Näringsämnen
Protein.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Din säkerhet på sjukhus
Tallriksmodellen består av tre delar:
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Mineralämnen.
Kolhydrater.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Vad är målet? Hur kommer vi dit? På vilket sätt?
Ersättningskollen.
Målformulering att sätta upp mål
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tipspromenad.
Tips för att förhindra fallolyckor
Teori Kuben P07.
Presentationens avskrift:

Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.

 Hela kroppens existens och välmående bygger på en balans mellan energiintag (den energi du äter) och energiförbrukning (den energi du gör av med). All mat innehåller någon sorts energi och när du äter får du ett energiintag. Mat består i stort av tre olika beståndsdelar; proteiner, kolhydrater och fett. Alla dessa tre komponenter måste vi som människor ha för att fungera optimalt.  Kolhydrater: ger kroppen energi till rörelse och hjärnaktivitet Proteiner: bygger muskler (muskler består av proteiner) Fett: ger kroppen energi, hjälper kroppen att ta upp en del vitaminer, samt är en viktig del i våra celler.  Balansen mellan energiintag och energiförbrukning ska hos en normalviktig person ligga på noll, det vill säga du skall äta lika mycket som du gör av med. Tränar du mycket betyder det att du har en hög energiförbrukning och då måste matintaget också vara lika stort. Därför måste till exempel en elitidrottare äta väldigt mycket mat i rätt form och vid rätt tillfälle.

 Måltiderna Måltiderna skall fördelas jämt över dagen, detta för att kroppen hela tiden skall ha lagom mycket energi att jobba med. Fördelningen skall ligga på tre huvudmåltider. Många tycker att det är svårt att veta vad man skall äta till mellanmål. Ett tips är att tänka att det inte skall ge för mycket tomma kalorier (se förklaring nedan) och att det inte skall mätta för mycket eftersom du skall äta ett huvudmål inom några timmar.  Exempel på mellanmål:  Frukt  En grönsak, tex morot  Yoghurt eller fil med müsli eller flingor  1-2 smörgåsar  Smoothie  Måltiderna fördelar du på så sätt så att det passar dina träningstider bra. Det är till exempel inte så bra att äta det stora huvudmålet precis innan träningen då kroppen vill lägga energi på att smälta maten och inte på att träna. Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter ca 2-3 timmar innan träning. Tränar du på kvällen är det också viktigt att du äter ett mellanmål efter träningen för att återhämta dig.

 Tomma kalorier Med tomma kalorier menas ”mat” som ger mycket energi men som inte innehåller särskilt mycket vitaminer, mineraler eller fibrer. Exempel på mat som man säger innehåller tomma kalorier är godis, läsk, kakor, chips mm. Framför allt sött godis och sötad läsk.  Näringsämnen Kolhydrater finns i bland annat potatis, pasta, ris, bönor, bröd, müsli, frukt och grönsaker. Ca 50-55% av den energi vi äter kommer från kolhydrater. Kolhydrater är det näringsämne som kroppen snabbast kan omvandla till energi och är därför en viktig del av maten för dig som idrottar. Kolhydrater kan till en viss del lagras i lever och muskler i form av glykogen. Detta förråd kan man ”ladda” genom att äta kolhydrater före träning och tävling. Har du ett välladdat förråd orkar du hålla ett högt tempo under en längre period. Normalt tar förrådet slut efter 1 timmes hård träning. Då går kroppen över till att använda energi från musklernas proteiner.

 Protein används främst till att bygga upp muskler men även som energi om du till exempel ätit för lite innan ett hårt träningspass. Protein finns framför allt i fisk, kött, mjölk, ägg och ost men även i bönor och linser.  Fett är ett livsnödvändigt näringsämne även om många tror att det bara är onödigt och att man blir tjock av det. Det mesta av fettet du äter används som energi. Det du inte använder som energi direkt lagras i fettväven som fungerar som ett extra energiförråd men även som ett skydd så att dina inre organ inte tar skada vid till exempel knuffar och fall. Fett finns i alla celler i kroppen och behövs också för att kunna ta upp en del viktiga vitaminer i maten. Det finns en viss sorts fett som heter omega-3 och omega-6 som kroppen inte själv kan bilda. Det är därför viktigt att du får i dig detta fett via maten. Mat som innehåller omega-3 och omega-6 är till exempel fisk, skaldjur, avokado och nötter.

 Tallriksmodellen Som idrottare bör du fylla halva tallriken med kolhydrater (potatis, pasta, ris). På den andra halvan lägger du lika mycket protein (kött, fisk) som grönsaker. Protein Kolhydrater Grönsaker  Kolhydratladda Att kolhydratladda innebär att man fyller på glykogenförrådet (energiförrådet) i musklerna så att den lättillgängliga energin räcket längre än en 1 timme. Man kan jämföra det med att man ”laddar batterierna”. Detta gör du för att undvika att kroppen börjar bryta ner musklerna för att få energi. När man kolhydratladdar äter man extra mycket kolhydratrik mat som pasta, potatis, ris, bröd och müsli dagarna innan man ska tävla.

 Under tävling Under tävlingen är det viktigt att fylla på med kolhydrater under dagen då en fotbollscup ofta kan hålla på flera timmar. Ta gärna med dig smörgåsar eller pastasallad att äta mellan matcherna. Har du ett längre uppehåll under dagen passar det att äta lite mer mat som tex pastasallad. Är du i full gång hela dagen är det viktigt att du äter lite mindre åt gången och lite oftare. Vid en kort paus kan det passa att äta en banan eller dricka lite sportdryck för att orka med nästa match också.  Vätska Vätskebrist är det som snabbast försämrar din prestationsförmåga. Därför är det viktigt att dricka vatten under hela dagen, både före, under och efter träning och tävling. Normalt behöver man dricka 1-2 liter vätska om dagen. När du tränar eller spelar match går det åt ytterligare ca 1-2 liter per timme.

 Återhämtning Efter en tävling eller ett hårt träningspass är musklerna tömda på energi och vätska. Det tar 1-3 dagar att återfylla dessa förråd. Man kan dock påskynda återhämtningen genom att äta något som innehåller kolhydrater, tex banan eller smörgås, direkt efter avslutad tävling eller träning. Inom 1-2 timmar bör du äta en kolhydratrik måltid. För att återställa vätskebalansen är det viktigt att du dricker även när du kommer hem från träningen eller tävlingen.  Några snabba tips För att få i dig alla näringsämnen, vitaminer, och fibrer som din kropp behöver kommer här några enkla tips du kan tänka på när du äter.  Ät mycket frukt och grönsaker. Gärna 2 frukter om dagen och grönsaker till lunchen och middagen.  Välj fullkornsprodukter när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.  Ät fisk ofta, gärna 2-3 gånger i veckan  Välj gärna nyckelhålsmärkt mat, den innehåller mindre socker och salt, mindre eller nyttigare fett samt mer kostfiber och fullkorn.  Använd gärna flytande margarin eller olja när du lagar mat.