Läkemedelsdagen Ordning på läkemedelslistan! 17.3.2016.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Känn ditt läkemedel Med sikte på att den egna medicineringen lyckas Föredragshållarens namn.
Utgångspunkter/Genombrott
Bli expert på läkemedel
Känn ditt läkemedel En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Landstingsdirektörens stab Forskning och Utveckling, FoU Skapar förutsättningar för människors välfärd samhällets utveckling näringslivets konkurrenskraft.
Norrbottens läns landsting
KPR Anna-Lena Möllstam Gruppchef Sociala kvalitetsenheten.
Välkommen till Ledardagen!
Ragnhild Tunehag, distriktsläkare, Vårdcentralen Nygatan
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Bli expert på läkemedel
Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör
Känn ditt läkemedel Fungerar din läkemedelbehandling?
Läkemedelsdagen Fungerar din läkemedelsbehandling?
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Läkemedelsdagen En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Rehabiliteringsmedicin Jönköping. Agenda Presentation Uppdraget RMPG Senaste minnesanteckningar 2009 Årsrapport 2010 Hur arbetar vi fortsättningsvis?
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Arbetet med APS:s policyprogram för läkemedelsområdet Syftet med programmet är att sammanställa de frågor, som medlemmarna anser vara viktiga inom läkemedelsområdet.
Rätt läkemedel till rätt patient vid rätt tillfälle !
Utgångspunkter och förhållningssätt Djurönäset 15 april 2015
Barnets rättigheter i nya patientlagen
FSSF:s kongress i Åbo Märta Marjamäki Kårkulla samkommun  En riksomfattande, en regional & en lokal serviceproducent  Producerar service.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Framtidens bästa primärvård
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Sveriges Farmaceuter Förbundet för läkemedelsexperter.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Linda Macke Processledare Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Patientförening för.
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Hälso- och sjukvårdssystemet i Finland Servicekedja: sköter om individen från vaggan till graven Vilka hälso- och sjukvårdstjänster har du utnyttjat?
DIVISION Närsjukvård Astma/KOL-mottagning Sjuksköterskans roll Caroline Stridsman Fil dr. i omvårdnad, Leg. ssk.
Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare eHälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan
Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan
Läkemedelsdagen 2017 Vem vet din medicinering? - Temat är utnyttjande av aktuella medicineringsuppgifter
Samverkanskonferens 7/9 2016
Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut
5 När är det dags att uppsöka läkare?
Tillsammans främjar vi en rationell läkemedels-behandling
Tips för det praktiska ledarskapet
Standardiserat vårdförlopp Cancer utan känd primärtumör, CUP
. Förbättrad hälsa genom ökad förståelse hos arbetsledare Att hitta en samverkansmodell Sammanfattning Att arbetsledarna som deltagit i.
VO Ortopedi, Södersjukhuset Radica Karlström, överläkare, geriatriker
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
COSMIC läkemedelsmodul
Då är det bra om du känner till att vård- och omsorgsförvaltningen
I läkemedelskunskapens hjärta. På apoteket.
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Läkemedelsdagen 2018 Tema rationell läkemedelsbehandling År 2018 ordnas Läkemedelsdagen som en del av en omfattande kommunikationskampanj för genomförandeprogrammet.
EVO-träff 8/ Inför Lungmånaden.
Vad är Svenska HALT? Den här presentationen ger en introduktion till Svenska HALT-mätningen.
LÄR-UT Bättre läkemedelsanvändning för äldre
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Förstudie Friluftslivets år 2020
Standardiserat vårdförlopp Cancer utan känd primärtumör, CUP
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Målbild framtidens hälso- och sjukvård
Förbättra klubbkvalitet
Finlands Psykotraumaförening rf
Presentationens avskrift:

Läkemedelsdagen Ordning på läkemedelslistan!

 Läkemedelsdagen är en riksomfattande gemensam temadag som är avsedd för såväl läkemedels- användare som hälso- och sjukvårdspersonal.  Den genomförs i form av lokala evenemang  Huvudmeddelande ”Känn dina läkemedel – Ordning på läkemedelslistan!”  Anordnas under hela veckan 11, särskilt Vad är Läkemedelsdagen?

 Temat är helhets hantering av läkemedelsbehandling  Det viktigaste ämnet och verktyget som tas upp till diskussionen är en uppdaterad läkemedelslista.  Syftet är att lyfta fram betydelsen av uppdaterad medicineringsinformation för en lyckad läkemedelsbehandling och att öka läkemedels- användarnas deltagande i hanteringen av sin egen behandling. Läkemedelsdagen ”Ordning på läkemedelslistan”

 att göra läkemedelslistan bekant för läkemedelsanvändarna  aktivera läkemedelsanvändarna att  skaffa och upprätthålla en uppdaterad läkemedelslista (inkl. egenvårdsläkemedel, kosttillskott och vacciner)  förstå betydelsen av en uppdaterad läkemedelslista som främjare av medicineringssäkerheten och sin egen möjlighet att förbättra den egna medicineringssäkerheten  Att fråga av och berätta för hälso- och sjukvårdspersonalen om sin läkemedelsbehandling  känna igen och följa upp önskade effekterav läkemedelsbehandlingen, exempelvis symtomen försvinner eller handlingsförmågan blir bättre  känna igen och följa upp eventuella biverkningar och interaktioner av läkemedelsbehandlingen eller andra problem Målet för Läkemedelsdagen Läkemedelsanvändare

 öka det nationella och regionala interprofessionella samarbetet genom att  uppmuntra till att avtala om konkreta handlingssätt mellan organisationerna inom hälso- och sjukvården för att uppdaterade uppgifter om patienternas medicinering rör mellan enheterna med patientens tillåtelse  uppmuntra social- samt hälso- och sjukvårdspersonalen att aktivt  säkerställa att alla läkemedel som används särskilt av multisjuka patienter (inklusive egenvårdsläkemedel, kosttillskott och vacciner) är uppdaterade i läkemedelslistan och i vård- och tjänsteplanen i syfte att säkerställa trygg läkemedelsbehandling och underlätta uppföljningen  göra läkemedelslistan och dess betydelse bekant för läkemedelsanvändarna Målet för Läkemedelsdagen Anställda inom hälso- och sjukvården (1/2)

 Uppmuntra anställda inom hälso- och sjukvården att aktivt och regelbundet av läkemedels- användarna kontrollera, om målet för läkemedelsbehandlingarna har uppnåtts:  Verkar läkemedlet på önskat sätt?  På vilket sätt har patienten tagit medicinen?  Har det förekommit problem med medicineringen?  När har läkemedelsanvändaren senast varit på uppföljningsbesök hos läkare eller skötare och när har uppföljningsmätningar gjorts (av anställd inom hälso- och sjukvården eller av patienten själv)? Målet för Läkemedelsdagen Anställda inom hälso- och sjukvården (2/2)

 göra läkemedelslistan bekant för studerande  öka kännedomen om  betydelsen av en uppdaterad läkemedelslistan som främjare av medicineringssäkerheten  betydelsen av uppföljningen av läkemedelsbehandlingarna och om på vilket sätt upptäckta missförhållanden ska rapporteras vidare i det interprofessionella samarbetet  den egna yrkeskårens och övriga aktöreras roll i uppföljningen av läkemedelsbehandlingen samt om interprofessionalism  om existerande metoder och verktyg för uppföljning av läkemedelsbehandlingar som en del av utbildningen inom de olika sektorerna i branschen Målet för Läkemedelsdagen Hälso- och sjukvårdsstuderande

 deltagande i det nationella och regionala interprofessionella samarbetet:  uppmuntra att delta i interprofessionellt samarbete tillsammans med till exempel den offentliga primärhälsovården, socialvården och specialsjukvården, den privata hälso- och sjukvården och apoteken  uppmuntra till att delta i arrangerandet av Läkemedelsdagen i lokala evenemang och informera om dagen Målet för Läkemedelsdagen Organisationer

 Nätverkande mellan anställda inom hälso- och sjukvården för patientens bästa  Evenemang till exempel på apotek och hälsovårdscentraler samt vid utbildningsenheterna inom social- och hälsovårdsbranschen  Föreläsningar för allmänheten Under dagen

Läkemedelsdagen genomförs av Myndigheter  Fimea, FPA, THL, Valvira Universiteten  Helsingfors universitet  Östra Finlands universitet Fackorganisationer och vetenskapliga föreningar  Finlands Apotekareförbund  Finlands Farmaciförbund rf.  Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer  Finlands Läkarförbund  Finska Läkarföreningen Duodecim  Suomen Potilasturvallisuusyhdistys ry  Finlands Provisorförening rf  Finlands sjukskötarförbund rf.  Tehy rf. Apotekshandel  Apotekareförbundets medlemsapotek  Östra Finlands universitets apotek  Universitetsapoteket Sjukhusen och sjukhusapoteken  Helsingfors stad, Haartmans joursjukhus  HNS-Apoteket  Kuopio universitetssjukhus (KYS) apotek  Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Tammerfors universitetssjukhus (TYKS) apotek

Läkemedelsdagen arrangeras av Studentorganisationer  Sjukskötarförbundets studerandemedlemmar  Suomen Farmasian Opiskelijajärjestöt (Farmacistuderande i Finland)  Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liitto ry (Förbundet för odontologiestuderande i Finland)  Finlands Medicinarförbund rf Läkemedelsföretagens intressebevakningsorganisationer  Läkemedelsindustrin rf  den finska föreningen för generiska läkemedel Rinnakkaislääketeollisuus ry Bolag som producerar läkemedelsinformation  Abomics Oy  DRA Consulting  Farenta  Lääketietokeskus  Pro dosis Oy Övriga  Finlands Kommunförbund rf  Läkemedelsinformationsnätverket Organisationer  Allergi- och Astmaförbundet rf  Föreningen för personer med inflammatoriska tarmsjukdomar Crohn ja Colitis ry  Epilepsialiitto ry  Andningsförbundet rf.  Konsumentförbundet  Muistiliitto ry  Njur- och leverförbundet rf  Finlands Neuroförbund rf  Psoriasisförbundet rf  Finlands Ryggförbund rf  SOSTE Finlands social och hälsa rf  Diabetesförbundet i Finland rf  Sköldkörtelförbundet i Finland rf  Suomen Luustoliitto ry  Migränföreningen i Finland rf  Finlands Parkinson-förbund rf  Finlands Patientförbund rf  Reumaförbundet i Finland rf  Finlands Hjärtförbund rf