Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är Svenska HALT? Den här presentationen ger en introduktion till Svenska HALT-mätningen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är Svenska HALT? Den här presentationen ger en introduktion till Svenska HALT-mätningen."— Presentationens avskrift:

1 Vad är Svenska HALT? Den här presentationen ger en introduktion till Svenska HALT-mätningen.

2 Kort bakgrund Svenska HALT
HALT = Healthcare-associated infections and antimicrobial use in long-term care facilities Baseras på mätning från Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) Två europiska mätningar har genomförts, HALT-1 och HALT-2 Mätningen har anpassats till svenska förhållanden Den första nationella mätningen genomfördes år 2014 Samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och det nationella kvalitetsregistret Senior alert, Region Jönköpings län, påbörjades under år 2015 Akronymen HALT kommer från den europeiska mätningen och står för ”Healthcare-associated infections and antimicrobial use in long-term care facilities”. Det svenska protokollet baseras på det protokoll som den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) använder. Sverige har tidigare deltagit i de två europeiska mätningar som ECDC genomfört. Eftersom det i Sverige inte fanns en enhetlig nationell mätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning riktat mot särskilda boenden och kommunerna lanserade Folkhälsomyndigheten Svenska HALT Det svenska protokollet baseras på det europeiska protokollet, men har anpassats för att bättre passa svenska förhållanden. Under 2015 inledde Folkhälsomyndigheten ett samarbete med det nationella kvalitetsregistret Senior alert, Region Jönköpings län, och den webbaserade HALT-modulen är ett resultat av det samarbetet. Senior alert ett kvalitetsregister som är tillgängligt via webben och vars syftet är det förebyggande arbetet, registrera riskbedömningar och åtgärder som vidtas för att därmed förbättra vård och omhändertagandet och öka säkerheten för patienter och personer i landsting/regionernas hälso- och sjukvård och kommunernas sociala omsorger.

3 Svenska HALT – en mätning av:
Vårdrelaterade infektioner Antibiotikaanvändning Förekomst av riskfaktorer Vårdtyngd hos vårdtagare på särskilt boende januari december Punktprevalens – en ögonblicksbild Svenska HALT – mätning: En mätdag under vecka I Svenska HALT-mätningen undersöks förekomst av infektioner som är förvärvade på särskilt boende, de vårdrelaterade infektionerna, samt hur mycket antibiotika som används på särskilt boende. För varje person/vårdtagare som ingår i mätningen samlas information in om riskfaktorer. De riskfaktorer som undersöks är förekomst av urinkatetrar, kärlkatetrar, trycksår, andra sår och om vårdtagaren har genomgått ett kirurgiskt ingrepp de senaste 30 dagarna. Även mätbara indikatorer samlas in som relaterar till den vårdtyngd enheten har. Dessa indikatorer är rörlighet hos vårdtagaren, status för desorientering och inkontinens. HALT-mätningen är en punktprevalensundersökning – vi undersöker hur många personer som har en vårdrelaterad infektion och använder antibiotika vid en bestämd tidpunkt. Man kan göra en jämförelse med att vi tar ett ”fotografi” som visar situationen vid just denna tidpunkt. I Svenska HALT mätningen är denna tidpunkt en valfri dag någon gång under veckorna 46 och 47.

4 Vilka riktar sig Svenska HALT till?
Alla kommuner och alla särskilda boenden i Sverige Förutsättningar för att delta i mätningen: kommunen är ansluten till nationella kvalitetsregistret Senior alert det särskilda boendet har inloggning och är en registrerande enhet i kvalitetsregistret vårdtagarna ska inte ha avböjt deltagande i kvalitetsregistret Alla kommuner och alla särskilda boenden i Sverige bjuds in till att delta i Svenska HALT-mätningen. Kommunen måste vara ansluten till det nationella kvalitetsregistret Senior alert och alla särskilda boenden som ska delta måste vara en registrerande enhet i Senior alert. Vårdtagarna som kan delta i mätningen ska bo på det särskilt boendet på heltid och ha behovsprövade insatser enligt socialtjänstlagen eller lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade. De vårdtagare som mätningen utförs på får inte ha avböjt deltagande i kvalitetsregistret.

5 Hur går mätningen till? Steg 1 Välj en dag under vecka 46-47.
På dagen mätningen genomförs: Granskning av journaler och läkemedelslista Direktregistrering i internetbaserad modul i Senior alert Steg 2 Direkt efter avslutad mätning återkopplas resultaten i en rapport Svenska HALT är framförallt en journalgranskningsstudie som utförs av personal på enheten. Den person som utför mätningen ska helst ha viss medicinsk kompetens då Svenska HALT innehåller flertalet medicinska termer och begrepp. Mätningen går lättare och snabbare att genomföra om man har kännedom om vårdtagarna. Alla resultat skrivs in i den internetbaserade HALT-modulen i Senior alert. Möjlighet finns även att göra mätningen på pappersprotokoll. Dessa pappersprotokoll hittas i HALT-protokollet. Insamlad information måste då föras in i HALT-modulen vid ett senare tillfälle under mätperioden. Folkhälsomyndigheten uppmanar de enheter som mäter att försöka använda den webbaserade modulen då den aktivt hjälper till så att registreringen blir korrekt. Enhetens resultat återkopplas direkt efter mätningen. Dagen efter att enheten skickat in sina resultat finns enhetsrapporter tillgängliga för nedladdning på Senior alerts hemsida via ingången ”Rapporter”.

6 Svenska HALT – mål och syfte
Mål är: - att inventera förekomsten av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning inom särskilt boende i Sverige erbjuda ett nationellt enhetligt mätverktyg Syftet är: - att stödja det lokala arbetet med att förebygga infektioner förvärvade på särskilt boende samt att optimera antibiotikaanvändningen Folkhälsomyndighetens mål för Svenska Halt är att undersöka förekomsten av vårdrelaterade infektioner och hur mycket antibiotika som används på särskilt boende i Sverige. Det andra målet är att erbjuda kommunerna ett enhetligt nationellt verktyg för att genomföra mätning. Det övergripande syftet med mätningen är att stödja det lokala förbättringsarbetet med att förebygga infektioner som förvärvas på särskilt boende samt att arbeta för en optimerad antibiotikaanvändning.

7 Svenska HALT – en del i ett systematiskt förbättringsarbete
Minska VRI och optimera antibiotika-användningen Mäta Analysera resultatet Identifiera förbättringar Genomföra förbättringar Svenska HALT Ett viktigt budskap är att mätningar ska leda till kunskap. Efter en mätning ska insamlad information analyseras och resultaten från analysen användas för identifiera vilka förbättringar som kan genomföras för att uppnå ett bättre resultat. De förbättringar som identifierats behöver därefter praktiskt genomföras. Man mäter igen och utvärderar om förbättringarna haft effekt. Samtidigt påbörjas en ny process där förbättringar identifieras och implementeras. Svenska HALT erbjuder en strukturerad och systematiskt metod att mäta förekomst av infektioner förvärvade på särskilt boende och antibiotikaanvändning hos vårdtagarna. Den viktigaste analysen är den lokala analysen som görs på enheten/det särskilda boendet/kommunen efter en genomförd HALT-mätning. Här finns förutsättningar för en mer korrekt analys av läget. Det är även lokalt som ett lyckosamt förbättringsarbete kan genomföras. Folkhälsomyndigheten bidrar med en nationell analys efter en genomförd HALT-mätning. Förhoppningsvis kan Svenska HALT bli en del i det systematiska förbättringsarbete som kommunerna redan genomför inom särskilt boende.


Ladda ner ppt "Vad är Svenska HALT? Den här presentationen ger en introduktion till Svenska HALT-mätningen."

Liknande presentationer


Google-annonser