Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen (2010:659)
Advertisements

AH febr 2011 Riksdagen har fattat beslut om en ny patientsäkerhetslag Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2011.
Patientsäkerhetslagen
Patientsäkerhetslagen
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Några viktiga krav i ISO9001:2000
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Carita Fallström Patientsäkerhetslagen (2010:659) och Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Patientsäkerhetslagen (2010:659)
Struktur för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Socialstyrelsens termbank
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
…en del av vård och behandling
Om SOSFS 2005:28 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälnings- skyldighet enligt Lex Maria OH-version mars 2006.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Utb landstingsfullmäktige, feb Britta Svensson - är resultatet av patientsäkerhetsarbetet - ett resultat som speglar vårdskadepanoramat dvs risker,
Vårdhygienisk standard i kommunerna
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Patientsäkerhetslag SFS 2010:659
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Hygienrutiner i förskolan
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Om SOSFS 2005:12 Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården OH-version februari 2006.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Modell för Utveckling av ledningssystem
Tillsammans för världens säkraste vård
Normering, tillsyn, kunskap
Detta är God Vård.
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Nya föreskrifter och allmänna råd
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Regionalt förbättringsarbete inom cancervårdkedjor Fredensborgs Herrgård
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Felanmälan Lex Maria Avvikelse Reklamation Garanti Olycka
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Patientsäkerhetsarbete
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Landstingsdirektörens stab Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 ( Del 2; från 7 kap, 23 §) Träder i kraft den 1 januari 2011 Britta Svensson, oktober 2010.
Detta är God Vård
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänstlagen (SoL) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
”Patientsäkerhet för Alla” Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! ”Patientsäkerhet för Alla” Grundläggande utbildning ”Patientsäkerhet.
Lex Maria.
Kvalitetsarbete.
Syftet med avvikelserapportering?
Framtidens elevhälsa Stockholm september
…en del av vård och behandling
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN
När det värsta har hänt - Fallbeskrivning av en lex Maria
Medicinteknik Hur säker är medicinteknisk utrustning
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Suicidriskbedömning- ansvar och delegation
Presentationens avskrift:

Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.

Egenkontroll 1 § Vårdgivaren ska planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) upprätthålls.1982:763 2 § Vårdgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att patienter drabbas av vårdskador. För åtgärder som inte kan vidtas omedelbart ska en tidsplan upprättas. 3 kap. PSL (2010:657)

Händelseanalys 3 § Vårdgivaren ska utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada. Syftet med utredningen ska vara att 1. så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som har påverkat det, samt 2. ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra. 3 kap. PSL (2010:657)

Ständiga förbättringar Egenkontroll Mätserier Dokumentation Analyser Förbättringsåtgärder Handlingsplaner Avvikelsehantering Klagomålshantering Rutiner, Instruktioner Checklistor Riskanalys Tydliga uppdrag med tydligt ansvar och befogenheter Visioner och Mål PlaneraGenomföra UtvärderaFörbättra

Systematiskt förbättringsarbete Fokus på att förtydliga hantering av risker, egenkontroll, och avvikelsehantering, d.v.s. ta emot klagomål- och synpunkter på kvaliteten inklusive rapporter från personal Erfarenheterna från dessa moment ska ligga till grund för förbättringar av ledningssystemet och därigenom verksamheten

Ansvarsnivån Ansvaret ligger på vårdgivare eller verksamhets- utövare att 1. ta fram ett ledningssystem (processer, aktiviteter och rutiner) samt 2. planera och leda verksamheten utifrån det samma Av ledningssystemet ska det framgå hur ansvaret med att fullgöra uppgifterna med att utveckla och säkra kvaliteten i verksamheten är fördelat. jfr 3 kap 9 § PSL Krav på att säkerställa att personalen arbetar i enlighet med ledningssystemets processer och rutiner

Hälso- och sjukvårdslag (1982:763) 2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen 2 e § Där det bedrivs hälso- och sjukvård skall det finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård skall kunna ges

Hälso- och sjukv.lag 1982:763 Dessa tre är viktiga i det systematiska patientsäkerhetsarbetet. Patientsäkerhetslag 2010:657 Ledningsföreskriften 2005:12

Patientsäkerhetslag 2010:657 Fr.o.m. 1 januari 2011 Förtydligat ansvar för systematiskt patientsäkerhetsarbete. Kräver resurser

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet SOSFS 2005:12 God Vård – handbok med exempel. Föreskriften innehåller mer. Krav på samverkan i vårdprocesser, avvikelse- och riskhantering. Uppföljning och egenkontroll (äv. PSL 3 kap. 1 §)

Bärande idé – Ständiga förbättringar Planera (Plan) Genomföra (Do) Utvärdera (Check) Förbättra (Act)

Ständiga förbättringar Följa upp och utvärdera resultatet Lära och förbättra arbetsproce sserna Genomföra arbetet med kvalitet Sätta upp mål och planera arbetet PlaneraGenomföra UtvärderaFörbättra

Faserna hör alltså samman Följa upp och utvärdera resultatet - egenkontroll Ständigt utveckla och förbättra processer mm – förbättrad verksamhet Ta emot synpunkter och klagomål, utred och sammanställ riskanalyser PlaneraGenomföra UtvärderaFörbättra

Anmälningsskyldighet till Socialstyrelsen 5 § Vårdgivaren ska till Socialstyrelsen anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. 3 kap. PSL (2010:657)

Anmälan hälso- och sjukvårdspersonal 7 § En vårdgivare ska snarast anmäla till Socialstyrelsen om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten. 3 kap. PSL (2010:657)

Socialstyrelsen Maria Carlund och Kajus Pajaujis

Dokumentationsskyldighet 9 § Vårdgivaren ska dokumentera hur det organisatoriska ansvaret för patientsäkerhetsarbetet är fördelat inom verksamheten 10 § Vårdgivaren ska senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå 1. hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår, 2. vilka åtgärder som har vidtagits för att öka patientsäkerheten, och 3. vilka resultat som har uppnåtts. 3 kap. PSL (2010:657)

6 kap. Skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal m.fl. 4 § Hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. Personalen ska i detta syfte till vårdgivaren rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada. 3 kap. PSL (2010:657)