Utländska akademiker och företag verklig investering för.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Advertisements

Projektledare Anton Olofsson
Kapitel 13, Likviditet.
1 Intervjuer med 39 Kvinnliga företagare i Vara Kommun Genomförda under juni – augusti 2006, av Ingrid Ullberg, Mångfald i Vinköl inom projektet Utveckling.
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Staten och det civila samhällets organisationer
Från idé till lönsamt företag. 2. Från idé till lönsamt företag 3. Definitionen av Mentorskap för ALMI •Mentorskap är en ömsesidig relation där båda.
Test Center – en högre nivå
ANOVA ökad tillväxt och entreprenörskap
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
Teknikcollege Norrbotten
Tillväxtföretag i Västernorrland Monica Westberg Projektledare, Länsstyrelsen Västernorrland Monica Westberg StrategiResurs.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
- för arbetsliv och utbildning Mötesplats en arena att mötas på för att lära, studera och diskutera. Mäklare utvecklar samverkan.
Mari Elfving Lindeskolan i Lindesberg
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Bakgrund Fem underlag o Kulturens utmaningar och tendenser 2011 o Kommunernas kulturstrategiska arbete 2013 o Kulturplaner i Västra Götaland
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Underleverantör väljer framtid Mälardalen Industrial Technology Center
”Vi arbetar med att stödja dem som vill vara med och bygga morgondagens samhälle!”
Strukturfondspartnerskapets yttrande:
EN FRAMTRÄDANDE ROLL Förstudieprojekt finansierat av Europeiska Socialfonden Projektägare: Music Factory Projektperiod: JANUARI 2014 – JULI 2014.
“We don’t talk business – we make the opportunity to do business” THE SWEDISH DREAM EVENT THE SWEDISH DREAM.
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län Bäckedals folkhögskola Uppdaterat: Långa och korta kurser inom olika gamla.
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Tankens Trädgård - från idé till PrAkademi! Ordförande Ingrid Thuresson –29 VÄLKOMMEN!
Tankens Trädgård - från idé till PrAkademi! Ordförande Ingrid Thuresson –05 VÄLKOMMEN!
Utvecklingskraft för svensk livsmedelsindustri. Ett av KK-stiftelsens expertkompetensprogram Styrelsen hämtad från näringslivet Mötesplats för kunskapsutveckling.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
I samarbete med Arbetsförmedlingen och kommuner i Stockholms län Consensio- Kompetensutveckling i samspel.
Consensio- Kompetensutveckling i samspel
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Lärande utvärdering genom följeforskning
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
Demografiska utmaningar – vad gör vi på landstinget?
ENTRIS – Entreprenörskap i skolan Skolan ska förbereda barn och unga för jobb som ännu inte existerar, för att lösa problem som vi ännu inte känner till,
Medlemsundersökning: 29 intervjuer med företag och aktörer Presentation vid SMILs årsmöte 2015 Carola Holmér, RCH Sweden AB.
SFI -YRKESUTVECKLING förbättra & snabba på integrationen.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
Kompetens i samverkan. Utlysning - "Kompetensutveckling för att stärka särskilt utsatta företag, organisationer och geografiska platser i region Övre.
Verklig investering för utländska akademiker och företag. 2015/2016.
Integration för tillväxt Stora kompetensförsörjningsproblem Enda gruppen som med kraft kan bidra till lösningen är invandrare Extremt stort flyktingtryck.
Kulturvägen – vägen vidare Utredare Elin Selig. Bakgrund 2015 skrevs en ansökan till ESF-rådet. Vi hade dock för lite underlag avseende de nyanlända kulturarbetarna.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Praktik och utbildning för nyanlända akademiker
projekt campus näckrosen universitetsstyrelsen
Smart Built Environment
Fler I Arbete Effekter - Bidragsberoende - Utanförskap
Partnering Erfarenheter/ Visioner från Skövde kommun
Presentation av pilotprojektet Den första ingenjören RESULTATET
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Upplägg En nätverksdriven samverkanslösning för smartare etablering på arbetsmarknaden Skellefteå, 31 oktober
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
(Företagsnamn) SWOT-analys
Competence Academy – Public Sector
ALLIN, ett samverkansförslag om insatser för utrikesfödda i Trollhättan, Lilla Edet, Grästorp, Vänersborg, Mellerud och Bengtsfors Europeiska socialfonden,
En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
Anläggningsbranschens kompetensdag
Win-win när sociala företag gör affärer med andra företag Mona hallström hjorth 21 februari
E-vägledning under utveckling
Året som gått Näringslivs- och destinationsutveckling
Vägledningsmodellen Utsikt-Insikt-Framsikt & Varför en modell?
InVäst - Integration Västsverige
Nulägesanalys 3in Incitament för ökad digital och hållbar innovation i utvecklingen av morgondagens transportsystem.
Framtidens innovation
Korta vägen Anna Tuomas.
Presentationens avskrift:

utländska akademiker och företag verklig investering för

Strängnäs Business Park Utländska akademiker får jobb via nytt projekt Armen Nabatyan är en av akademikerna som varit en del i projektet. Foto: SVT

Inledning och backgrund Sverige tar emot ett stort antal flyktingar som flyr för sina liv i hopp om en tryggare tillvaro. Det finns ett utbrett behov av att arbeta med att integrera och inkludera dessa människor i det svenska samhället och arbetslivet. En stor del av de människor som kommer till Sverige har en akademisk utbildning och innehar värdefull kompetens, som inte tillvaratas på den svenska arbetsmarknaden. Det finns idag ingen tillräckligt effektiv process för att arbeta med att matcha rätt kompetens med rätt företag. Nyetablerade svenskar riskerar därför att hamna i arbeten de är överkvalificerade för eller att hamna i långvarigt utanförskap. Strängnäs Business Park

En idé blir till insats Detta skall bygga på samverkan. Mellan myndigheter, kommun och företag. Det ska vara något som ytterligare stärker individers kompetens Det ska inte vara ett mössan i hand-projekt Det ska stärka både företag och individer Bygga på nytänk och vikten av tvärfunktionalitet Strängnäs Business Park

Förstudien innefattar en process i tre steg vilket visualiseras i modellen nedan. Därefter förklaras stegen ingående var för sig. Ansvarig processledare har fortlöpande under processen en nära relation med deltagarna för att fördjupa kunskapen om deras behov samt agera stöd Barnkirurgi IT-ingenjör Byggnadsingenjörer Intenationella säljare Jurist Banktjänstekvinnor Pharmaceut NLP-Coach 123 New Bright Future Process Strängnäs Business Park

Första gruppen av New Bright Future- deltagare Augusti 2015 Strängnäs Business Park

Fyra deltagare fått jobb. Som lärare på Thomasgymnasiet, en som lärare i stallarholmen skolan och som lärare på vasaskolan. En deltagare fått en garanti på jobb efter genomförd praktiktjänstgöring som apotekare. En deltagare har startat sina egna företag, ett e-handelsbolag. Tre deltagare har gått vidare med sina svenska för nyanlända akademiker och/eller komvux-studier. Fem deltagare har fått förlängning av sina parktikplatser. Resultat: Strängnäs Business Park

Benny Stjernström, ägare av Sweden Construction Center: ” – New Bright Future har verkligen funnit den viktiga länken mellan samhällsintroduceringskurser, kompetenskartläggning samt såklart match-make:a deltagarna mot arbetsmarknaden. Här kommer vi visa på ett axplock av våra företagspartners, såsom ALMI Sörmland, Future Driven Development och Sweden Construction Center: Pernilla Conley – regionsansvarig för ALMI Sörmland: ”- New Bright Future är en fantastisk bra och kul satsning! Vi fick många värdefulla inputs på våra processer. Jesper Eriksson, ägare av Future Driven Development AB och LEAN-konsult i NBF-projektet: "- Deltagarna överraskade mig med sitt driv och initiativförmåga. det blev tydligt att deltagarnas perspektiv är viktigt för utvecklandet av framtidens svenska näringsliv och det svenska samhället." Strängnäs Business Park

Identifikatio n av företag eller enheter inom offentlig sektor Halvdagsintro för företagslednin g med fokus på innehåll för ökad förståelse. Identifiera behov genom enkät/förfrågnin gar/intervjuer – Kompetensbeho v, dv.s. en roll saknas. Utveckla en ny tjänst/linje/inrikt ning. Lyfta, kompetensutvec kla en anställd eller avdelning. Internationaliser ing Identifiera och skapa bank med nyanlända samt göra en kompetenskartlä ggning, personlig utveckling. En första matchning som leder till ett första möte mellan nyanlända och företag. Företagsbesök, där nyanländ träffar behovsföretag. LEAN-kurs som varvas med praktik på företaget, två och två med en nyanländ och en företagsrep. Partnerföretag får verktyg i: Personligt ledarskap LEAN -verktyg Organisationsutveckling Visualisering Tvärfunktionellt tänkande Perspektiv Mångfald Nyanländ akademiker får verktyg i: Personligt ledarskap LEAN -verktyg Organisationsutveckling Visualisering Tvärfunktionellt tänkande Perspektiv Svensk företagskultur Tidsaspekt 6 mån Strängnäs Business Park

Catarina Berglund Verksamhetsansvarig Tel Gassan Abood Projektledare Tel Strängnäs Business Park