NOBELFEST 2015 Bordsskick. REGLER OAVSETT VAR DU BEFINNER DIG Smackande och sörplande är aldrig accepterat oavsett sammanhang. Knuffande eller tränga.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Ingen äldrevård för mig !!
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Formulär Tänkte nu gå igenom vad ett formulär är och hur man kan skapa dem i Access.
Tvätt och rengöring.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Högtidstal Retorik.
Arbete och effekt Vad är arbete Vad är effekt Vilka enheter
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Personalenkät Måltidssituation. Vilken avdelning jobbar du på? 1.Sparven2(9%) 2.Blåklockan2(9%) 3.Vargtass2(9%) 4.Skogsstjärnan2(9%) 5.Lindorna2(9%) 6.Lyan2(9%)
40 min Etikett, privat och i arbetet
Varför är det bra att ha just två öron?
Tungt och lätt… varmt och kallt.
Jonföreningar och molekyler
VATTEN.
En dag på. Läser en bok Bygga med tågbanan Rita Mysan – rollekar Lyssnar på musik eller en saga på CD:n Väver Syr Praktiska hyllan; tvätta golv, skruva,
Mat och hälsa åk 6.
Sitt med armen rakt upp i luften i minst en minut. Citera någon minst 5 ggr. Ställ dig bakom din stol och hoppa jämfota fem ggr. Kittla din bordsgranne.
= Passning eller skott = Löpning utan boll = Driver boll
Matsmältningssystemet
VT -15 Idrott och hälsa Martin & Robert
läran om ljusets utbredning och brytning
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Vad minns du från förra lektionen?
Av: Linus, Clara och Agnes!
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Vad är en KATA? katatogrow.com.
Regler för citatteknik
1 ORDENSETIKETT För att umgänget i loge och klubb skall vara trevligt och stilfullt. Steg 1 ver 499.
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Grundläggande första hjälpen
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
PESACH DEN JUDISKA PÅSKEN Vad är det man firar? Den judiska påsken firas till minne av israelernas uttåg från Egypten. Högtiden har funnits i över tretusen.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?
Vigo – Viana do Castello - Porto Här lämnar Johan och jag Vigo efter att båten varit förtöjd i Vigo eller uppankrad i närheten i 11 dagar. Dags att dra.
IDROTT OCH HÄLSA De centrala begreppen Centralt innehåll åk 1-3.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Kontakt anbudsgivare- beställare under upphandlingstiden? ”Får man prata med varann? I så fall när och om vad?” Vad säger reglerna ? Hur hanterar man det.
Läs mer på katatogrow.com och battreskola.com KATA i klassrummet Detta bildspel är tänkt att vara en 50-minuters lektion som kan användas med elever för.
Ändra sökordsmallen i GynOp
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
BE Idag börjar vi lite bakifrån………. ……med ”The Änd”…………….
Musikpassuppgift.
V39, 2016: Veckobrev för förskoleklasserna
Din säkerhet på sjukhus
Nya spelregler gäller från den 15 mars 2017
Steg 1 Förenklad grundstil
Regel 18 Boll i vila rubbad.. Regel 18 Boll i vila rubbad.
Lite fredagsmys vecka.... BE ® BrucElvis
Week Is comming BE ® BrucElvis
Bellas besök på Casa Montessori i Partille
= Själva uppställningen börjar precis som addition. Utrymme ovanför!
ÖVNINGSBANK – Träningspass 8: min. Konstgräset
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck Vad finns det på bordet?
Ledarstabens profilkrav spelare P15
Fotbollsträning 20 april – Tips o ideér av Håkan Broman.
Registrering av valorganisation
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Ingen äldrevård för mig !!
Ingen äldrevård för mig !!
Råd till dig som är skadad i hand/arm. TRÄNA VARJE VAKEN TIMME
Råd till dig som är skadad i hand/arm. TRÄNA VARJE VAKEN TIMME
Tillfällesbyte Innehåll Återuppta studier, tillfällesbyte
Presentationens avskrift:

NOBELFEST 2015 Bordsskick

REGLER OAVSETT VAR DU BEFINNER DIG Smackande och sörplande är aldrig accepterat oavsett sammanhang. Knuffande eller tränga sig före fungera sällan bra. Rapa, spotta ut snus eller liknande är direkt äckligt. Pyssel med håret, smink eller peta tänderna avstår man ifrån. Inga armbågar på bordet, som handlar om utrymmet för övriga gäster. Förkyld, hosta eller nyser. Ta med en egen liten näsduk istället för servetten vid bordet. Inga väskor eller andra föremål på bordet. Bordet är för det som dukats.

VID BORDET, I Värden med bordsdam ställer sig vid sina platser. Bordsdamen sitter alltid till höger om mannen. Sist av alla anländer värdinnan och det är hon som sätter sig ned först. Herrarna drar ut stolen och hjälper sina bordsdamer till höger att sitta ned. Väskor kan hängas över stolsryggen, armstödet eller hänga på damens axel. Alternativt i ditt knä eller bakom ryggen mot stolsitsen.

VID BORDET, II Framför dig ser du nu en rad glas, längst till höger har du ditt vattenglas. Till vänster om ditt kuvert finns eventuellt en assiett, den är din. Bröd och/eller servett finns där. Nu kan du som gäst omedelbart placera din servett i ditt knä. Inte i slipsnål eller skjortkrage! Vatten kan du dricka av direkt. Avvakta med att dricka av eventuellt vin till en välkomstskål utbringats. Finns det ett kuvertbröd, kan du bryta bitar av detta. Ta en klick smör på din assiett och smöra bitarna vartefter med din egen assiettkniv. I avvaktan på välkomsthälsning från värden samtalar du med den du har till bords.

VID BORDET, III Bra samtalsämnen är enkla. Vädret, kallt, varmt, höst, vår. Bygden, landskapet, miljön, hemmet, inredning, musik, filmer, teater etc. Värd eller värdinna reser sig eller lyfter sitt vinglas när alla fått att dricka. Hälsar välkomna och utbringar en bordsskål. Därefter kan gästerna dricka.

NÄR FÅR MAN BÖRJA ÄTA OCH DRICKA? Ingen gäst börjar äta innan värdinna eller värd sagt varsågod eller börjat äta själva. En myt säger att man får börja vid fler gäster än åtta vid bordet, detta är fel. När du sitter till bords och innan det sagts varsågod, kan du dricka av vattnet, bryta och äta av brödet, samt placera servetten i ditt knä.

BESTICK, GLAS OCH HUR DU ÄTER, I Besticken används enligt principen "utifrån och in". Ytterst ligger således besticken till förrätten. Dessertbesticken ligger ovanför din tallrik. Det anses mest korrekt att hålla gaffeln i vänster hand och kniven i höger. Dessa används samtidigt. Vid desserten är det "finast" att äta med gaffeln. Även här beror det på gaffelns höga status i besticksordningen.

BESTICK, GLAS OCH HUR DU ÄTER, II Vänsterhänta byter inte plats på besticken, då det kan orsaka kollisioner med bordsgrannen (återigen, det är enbart vid formella middagar). Fingrarna används inte till att äta med, även om det är fågel eller kotlettben. Man äter med besticken. Glasen används från höger till vänster. Samtliga glas kan användas hela måltiden och dukas inte bort. Väl dukade bord har salt- och pepparkar. Smaka först, sedan kan du krydda maten. Det är inte oartigt att göra det, vi har olika behov av sälta.

TAL Värden eller i förekommande fall värdinnan, inleder med ett välkomsttal (och med en skål). Talet ska vara kort och välkomnande. Endast någon minut räcker. Finns en hedersgäst vid bordet bör denna person omnämnas i välkomsttalet. Talet hålls lämpligen när samtliga gäster fått dryck i glaset och smakat en munsbit av maten. Hålls inget välkomsttal, förväntas inget tacktal. Men trots det uppskattas alltid ett tack.

SKÅLAR Värden utbringar en välkomstskål is samband med sitt välkomsttal. I förekommande fall, värdinnan. Lyft glaset med höger hand (vid en skål med "öppen gard" flyttas glaset v.b till vänster hand och så skålar mannen till höger). En man skålar alltid med sin bordsdam, damen till vänster och damen mitt emot. Vid en skål hålls glaset ca 1 dm under hakans höjd. Se på den man skålar med, vänta en tiondels sekund och sätt ned glaset efter den du skålat med. Idag kan alla skåla med varandra, oavsett kön eller "rang" eller hur formell bjudningen än är.

LÄMNA BORDET En artig gäst stannar alltid kvar vid bordet tills dess att en värdperson, värdinnan om det finns. reser sig och lämnar bordet. Värdinnan kan även "bryta taffeln" genom att lägga sin servett ihopknölad till vänster om sin tallrik. Att värdparet reser sig är signalen till övriga gäster att måltiden är över och nu kan alla göra detsamma. Behöver du lämna bordet tidigare under måltiden, gör det diskret med en liten ursäkt till de som sitter närmast. Lägg servetten på stolen, inte på bordet. Finast är givetvis att aldrig resa sig från bordet, men ibland "måste man" och återvänd lika diskret och snabbast möjligt. Gästerna lägger sina servetter till vänster om tallriken, inte vikta, utan lätt skrynklade. Därefter reser man sig upp och lämnar bordet.