Satsbegreppet. Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tysk formlära 2 Konjunktioner.
Advertisements

BISATSER I TYSKA SOM INLEDS MED WENN, DASS OCH WEIL
KONJUNKTIONER.
Kompilerad av Gergely Karosi från Elias Wesséns „Vårt svenska språk”
Bisatser © Birgitta Ryding.
Konjunktioner (och subjunktioner) youtube. com/watch
Grammatik Ordklasser.
Golv, väggar, tak. fönster och en dörr
Varför grammatik? Vad är ordklasser?
Allmän grammatik SATSDELAR
Böja den bestämda/obestämda artikeln.
Underordnade konjunktioner
Satsdelar.
Bedömning av muntlig produktion och interaktion
Huvudsatser och bisatser
Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta.
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
VERB.
FRASER. En sats, som alltså kan vara antingen en huvudsats eller en bisats, består i sin tur av…
Att skriva dikter.
Skrivregler & grammatik
Huvudsatser och bisatser
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Röd tråd.
Ordföljden i svenskan (syntaxen)
Regler för citatteknik
Konjunktioner bindeord.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Ordföljd.
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Repetition av perfektböjning
Språkriktighet. Stor och liten bokstav Stor: vid namn. Sammansättning av namn + helt ord: Stockholmscaféer (jämför med stockholmare) Liten bokstav: svensk.
Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna.
Att bygga meningar huvudsatser. Steg 1 det ska bli korrekt byggt minnet slog ner i henne som en blixt hon sjönk tillbaka i fåtöljen hon hade trott att.
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
Grammatik.
FTEA12:2 Filosofisk Metod Grundläggande argumentationsanalys II.
Skriva meningar i huvudsats Alla meningar måste innehålla minst ett verb. Verbet kommer alltid på andra plats i en huvudsats. En mening kan ha flera verb!
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
SATSLÄRA En mening kan bestå av en enda sats. En mening kan också byggas upp av två eller fler satser som binds samman.
Språksystemet, huvudsats/bisats Lars-Gunnar Andersson Inst. för svenska språket.
Satsadverbial Du måste alltid tänka på satsadverbialen när du läser, lyssnar, skriver och talar! Satsadverbial är viktiga eftersom de ändrar meningens.
Konjunktioner Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Marika Granat, Brålanda skola, Brålanda –
Grammatik och språkriktighet
Huvudsats och huvudsats
Satsdelar.
ORDKLASSERNA I SVENSKA SPRÅKET
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Verb (Något man gör) Verb beskriver något som man gör. Verbet kan böjas i olika tempus. Tempus = tid. Verb kan beskrivas på olika sätt. Imperativ Infinitiv Presens.
Ordföljd huvudsats.
2 Timoteus 3:16-17 Söndag 5 februari 2017 Motala Baptistförsamling
Satslära När du skriver en text sätter du ihop ord som blir till en eller flera satser. Dessa satser bildar då en mening, som börjar med stor bokstav och.
Vecka 39 Onsdag den 27:e september 2017 Dagens namnsdag Dagmar Rigmor.
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Samordnade konjunktioner
Grammatisk terminologi I
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Ordföljd huvudsats.
Satsschema - Hur använder man det?
Satsschema - Hur använder man det?.
OM.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Possessiva pronomen.
Als/wenn/wann.
SOM.
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Relativpronomen.
Presentationens avskrift:

Satsbegreppet

Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används begreppet mening för att beteckna en språklig enhet som i skrift inleds med stor bokstav och som slutar med punkt. En mening kan bestå av en eller flera satser. Jfr: Klockan är ett. Klockan är ett och nu vill jag äta lunch. På tyska betecknar man en mening som består av en eller flera satser helt enkelt bara som ”Satz”. Om meningen består av flera satser betecknar man dessa som ”Gliedsätze” eller ”Teilsätze”.

Hur vet man hur många satser en mening innehåller? En mening kan som vi redan sett bestå av en eller flera satser. Jfr: [Lisa äter lunch]. [Lisa åt lunch] och [läste tidningen]. [Lisa äter lunch] men [hon är inte hungrig]. [Lisa läser en bok] eller [tittar på en film]. [Innan Lisa somnar] [läser hon en bok] eller [tittar på en film]. För att få fram hur många satser (huvudsatser och bisatser) som ingår i en mening, räknar man antalet finita (personböjda) verbformer. På tyska är det lätt att hitta den finita verbformen, eftersom den är böjd efter den grammatiska personen. På svenska kan man förenklat säga att finita former är sådana verbformer som man kan sätta ett personligt pronomen framför, t.ex. man: Man äter, man läste, man tittar Men inte: *man äta, man läst, man tittat

Konjunktioner De ord som binder samman olika satser inom en och samma mening kallas för konjunktioner. Det finns två typer av konjunktioner: samordnande och underordnande Samordnande konjunktioner binder ihop satser av samma typ, t.ex. två huvudsatser eller två bisatser med varandra. Jfr: [Lisa äter] men [hon är inte hungrig]. [Jag vet inte] [om Lisa äter] eller [om hon ser på film]. De vanligaste samordnande konjunktionerna är: och, men, eller Några vanliga underordnande konjunktioner är: att, om, när, eftersom

Huvudsats och bisats Eftersom ordföljden skiljer sig så mycket åt mellan tyska och svenska satser, är det viktigt att hålla reda på begreppen huvudsats och bisats. När man bestämmer om en sats är en svensk huvudsats eller en svensk bisats är det enklast att använda sig av den s.k. BIFF-regeln. BIFF-regeln innebär att man använder ordet inte som ett slags testinstrument: I Bisats står ordet Inte Före det Finita verbet BIFF-regeln visar att om ordet inte står före det finita verbet i en korrekt svensk sats, så är satsen en bisats efter det finita verbet i en korrekt svensk sats, så är satsen en huvudsats Jfr: [Jag vill (inte)] att [du (inte) läser boken]. I tyska bisatser står det finita verbet alltid sist!

Huvudsats och bisats, forts. Jämför följande svenska och tyska satser: [Jag vet inte] [vad han menade med det], men [jag kan tänka mig] att [det var allvarligt menat]. Ich weiß nicht, was er damit meinte, aber ich kann mir vorstellen, dass es ernst gemeint war. Du behöver kunna skilja mellan huvudsats och bisats när du översätter från svenska till tyska.