Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna."— Presentationens avskrift:

1 Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna

2 SAMORDNANDE konjunktioner binder ihop huvudsats med huvudsats Katarina tjoar eller eleverna sover och men för

3 UNDERORDNANDE konjunktioner (subjunktioner) binder ihop olika sorters satser (huvudsats+bisats) Bisatsen ”behöver” huvudsatsen. Bisatsen förklarar/förtydligar/utvecklar huvudsatsen Genom att arbeta med bisatser visar man tydligare hur saker hör ihop.

4 med allmän betydelse: att, som, om, än frågande: om, ifall, huruvida jämförelser: än, liksom, såsom orsakssamband: eftersom, därför att, för att, då, emedan medgivandesamband: fast, fastän, oaktat, om än, även om avslutande: för att villkorssamband: om, ifall tidssamband: då, när, medan, sedan, innan, till, tills

5 Kolla här!!! Jag lär mig om spel. Eleverna är gamers. Jag lär mig om spel för eleverna är gamers. Jag lär mig inte om spel för eleverna är inte gamers. Jag lär mig om spel eftersom eleverna är gamers. Jag lär mig inte om spel eftersom eleverna inte är gamers. Jag lär mig om spel eftersom eleverna är gamers. BISATSER KAN INTE STÅ PÅ EGNA BEN!

6 Hitta bisatsen! Jag är arg därför att du inte kom. Du får stanna så länge som du har något att göra. Boken som du talade om var bra. Om du kommer går jag. Jag tror att det blir regn. Jag går för att du ska vara ensam. Trots att jag har ätit är jag hungrig.

7 Sätt ut punkt, komma och bind ihop satserna genom att ta bort onödiga ord och lägga tillnödvändiga konjunktioner och subjunktioner. det finns många teorier om ondska man säger att det bara finns onda handlingar inte onda människor frågan är om inte vissa människor är onda frågan är om inte Hitler var ond eller om det var människorna som trodde på honom kanske de var onda inte Hitler många teorier styrker det senare. FETMARKERA dina huvudsatser.

8 Det finns många teorier om ondska. Vissa forskare säger att det bara finns onda handlingar och/men /, inte onda människor. Frågan är om inte vissa människor är onda, som till exempel Hitler, eller om det var människorna som trodde på honom? Kanske människorna i samhället var onda och/, inte Hitler. Många teorier styrker det senare.


Ladda ner ppt "Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna."

Liknande presentationer


Google-annonser