Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Ett bra mål för Järlas P97or
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

”Vi ska inspirera och stimulera till att ständigt utveckla och förbättra idrotten till form och innehåll.”

Om vi vill veta mera?

Övriga källor Livsmedelsverket Riksidrottsförbundet Välj dina kunskapskällor med omsorg!

Föreläsningens upplägg Varför ska vi äta? Vad ska vi äta? När ska vi äta? Frågesport! Vad önskar ni?

Prestationstriangeln

Varför ska vi äta? Vatten Fett Protein Kolhydrater Mineraler/vitaminer Kroppen är som ett pussel – den består av och behöver många olika bitar för att fungera.

Varför ska vi äta? Vatten % Fett 20-30% % Protein % Kolhydrater 1 % Mineraler/vitaminer 5 % Kroppen är som ett pussel – den består av och behöver många olika bitar för att fungera.

Varför ska vi äta? Vi gör av med energi, förbränner kalorier, hela tiden. Den här energin behöver fyllas på igen. Den som rör på sig mycket behöver alltså ät mycket!.

Varför ska vi äta? Vi gör av med energi när vi tränar och idrottar. _______________________________________________ Vi fyller på med energi när vi äter.

Vad händer medan vi idrottar? Det här är chefen, och den har ett tungt arbete! Hjärnan tar emot signaler från våra sinnesorgan och skickar ut signaler till våra muskler. Här har vi den arbetaren som sliter mest! Hjärtat pumpar runt blodet i kroppen som bidrar med syre till de arbetande musklerna Det händer även saker på utsidan av kroppen! Kroppstemperaturen regleras genom svett och rodnad.

Vad händer efter idrottat? Efter ett intensivt träningspass har vi slitit och brutit ned vår kropp. Musklerna byggs upp! Lederna blir tåligare! Kroppen bygger pussel, nu behövs alla pusselbitar!

Varför ska vi äta? Vad händer om vi enbart tränar och sliter på vår kropp, utan att äta ordentligt och ge kroppen den energi vi behöver? Ämnesomsättningen sänks – vi blir trötta och kalla Vi tappar i fettvävnad – vi går ned i vikt Musklerna bryts ned – vi blir svagare Näringsbrist – påverkar alla funktioner i kroppen

Vad ska vi äta? Kolhydrater Protein Fett Vitaminer / Mineraler Vatten

Kolhydrater Är ett samlingsnamn för kostfiber, sockerarter och stärkelse. Ger oss energi att plugga, arbeta, träna och umgås. Lagras som glykogen i levern och musklerna. Är kroppens främsta källa till energi. Alltså idrottarens bästa vän!

Kolhydrater Snabba kolhydrater Långsamma kolhydrater

Kolhydrater - Blodsocker

Fett Viktig energireserv när glykogendepåerna är tömda. Idrottarens näst bästa vän! Behövs för att kroppen ska kunna ta upp näring ur maten. Ger skydd och värme.

Fett Mättat fett Omättat fett

Protein Gör oss starka, snabba och friska. Kroppens tredje källa till energi. Lagras som aminosyror i musklerna.

Protein

Varför var inte dessa livsmedel med på förra bilden? Det är nämligen skillnad på olika proteinkällor.

Vitaminer & Mineraler Ger ingen energi men är jätteviktiga. Viktigt för: tänderna, skelettet, synen, huden, håret, muskelfunktioner, immunförsvaret, den psykiska hälsan, energinivån och blodfetter för att nämna några exempel.

Vitaminer och mineraler Vitaminer delas in i fettlösliga och icke-fettlösliga. A Synen, huden och tillväxten. D Kalciumupptaget. E Antioxidant. K Lever, muskler och blodets koagulering. B (alla olika) Omvandling av mat till energi. C Järnupptaget, antioxidant och sårläkning.

Vitaminer & Mineraler

Vätska - Vatten Vätskebrist är det första som sänker vår prestationsförmåga! Det finns många tecken på vätskebrist. Hjälper kroppen reglera temperaturen. Rensar ut slaggprodukter (via toalettbesök).

Vätska - vatten Varför just vatten?

Vad ska vi äta? Kosttillskott och energidryck. Vad är det egentligen och vad gör det med min kropp?

Misstagsdoping ”Många preparat på marknaden är dessutom otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser. Enligt idrottens dopingregler är idrottsutövare personligt ansvariga för allt de äter eller intar på annat sätt. Den som befinns vara dopad riskerar alltid att bestraffas, oavsett orsak”. Riksidrottsförbundet (RF)

Vad ska vi äta? Men sportdryck då? Är bra vid intensiva träningspass som håller på 60 minuter eller längre.

Gör din egna sportdryck: 1 liter vatten 0,5 dl druvsocker 1 krm koksalt 1-2 msk koncentrerar juice eller saft Blanda ut druvsocker och salt i vattnet. Tillsätt därefter juice eller saft.

När ska vi äta? På morgonen, mitt på dagen och på kvällen. Alltså frukost, lunch och middag. Plus ett par mellanmål. Viktigt för blodsockret!

Tallriksmodellen När vi äter bör fördelningen på tallriken se ut såhär:

Tallriksmodellen Till frukost och mellanmål? Kolhydrater: flingor, müsli, bröd, gröt, frukt. Grönt: frukt/bär i tallriken, grönsaker på smörgåsen. Protein: smörgåspålägg, mjölk, fil, yoghurt, ägg, nötter.

När ska vi äta? Viktigt att ha laddat med långsamma kolhydrater inför träning, tävling eller match. Huvudmål 3-4 timmar innan. Viktigt att ladda med snabba kolhydrater efter träning, tävling eller match. Inom en halvtimme efteråt.

När ska vi dricka vätska? Ladda med vatten hela dagen. Ett glas vatten varje gång vi äter är lagom. Drick lite och ofta under träning. Undvik vätskebrist!

Tips  Ha alltid med mellanmål i väskan, då finns det bra mat i närheten när blodsockret sjunker.  Planera maten i förhållande till träning.  Se till att ha matlådor i frysen. Bra reservplan när det saknas tid till att laga mat.  När skollunchen inte är så god – ät i alla fall lite av maten. Det är bättre att i få i sig något än inget alls.

Inte tid? Har du 15 min över? 1.Fisksoppa (finns som påssoppa), tillsätt fiskbullar och djupfrysta grönsaker och bröd. 2.Köttsoppa på burk, tillsätt kött och djupfrysta grönsaker och bröd. 3.Färsk pasta, tillsätt skinka och grönsaker samt bröd. 4.Omelett med lök, rökt skinka och ost, samt grönsaker och bröd. 5.Fiskburgare i hamburgerbröd med sallad, gurka och gräddfilsdressing 6.Rökt eller gravad lax med äggröra och potatissallad, samt sallad och bröd. 7. Grillad kyckling med snabbris och blandad sallad. 8. Kycklingfilé/fläskfilé med snabbris och blandad sallad. 9. Pastasås på bruk med makaroner eller pasta. 10.Stekt ris med skinka, lök, djupfrysta grönsaker och strimlad omelett. 11. Pitabröd fyllt med tonfisk, ris, grönsaker, sallad och currydressing. 12. Pitabröd fyllt med grillad kyckling, grönsaker, sallad, tomatsås och gräddfilsdressing.

Sammanfattning Kolhydrater, protein, fett, vitaminer, mineraler och vatten är något som kroppen behöver. Kom ihåg pusslet! Ät frukost, lunch, middag och mellanmål. Drick vatten ofta. Undvik vätskebrist! Planera maten i förhållande till träningen. De gånger då träningen går dåligt – tänk efter. Hur har jag ätit idag?

Vad har vi lärt oss? Det kan vi testa med en frågesport!

Fråga 1 Vi gör av med energi, kalorier, hela tiden. Ju mer vi rör på oss och är aktiva, ju mer energi gör kroppen av med. När vi tränar och idrottar så pågår många olika processer i kroppen som kräver energi. Kan ni nämna två saker som händer i kroppen medan vi tränar, som kräver energi?

Fråga 2 Vårat blodsocker påverkas av maten vi äter. När vi har högt blodsocker är vi pigga, glada och fulla med energi. När vi har lågt blodsocker känner vi oss trötta, griniga och har dåligt med energi. Vilka livsmedel är bra att äta innan träning och vilka kan man snabbt stoppa i sig efteråt?

Fråga 3 Våra kroppar består av ungefär % vatten. I våran kropp hjälper vattnet till med att reglera kroppstemperaturen, skicka ut hjärnans signaler samt rensa ut slaggprodukter när vi går på toaletten. Kan ni komma på två tecken på vätskebrist?

Fråga 4 Kroppen består av massor av olika muskler. När vi tränar blir våra muskler starkare och vi orkar mera. Men för att kroppen ska kunna bygga muskler behöver vi vara noga med vad vi äter. Vilken pusselbit behöver kroppen för att bygga muskler? Nämn också två olika livsmedel som detta ämne finns i.

Fråga 5 Tallriksmodellen beskriver hur vi bör fördela maten på tallriken. En del ska bestå av kolhydrater, en del av protein och en del av frukt, grönsaker och bär. Kan ni komma på ett exempel vad man kan äta till frukost, så att det blir enligt tallriksmodellen?

Fråga 6 Kosttillskott och energidryck är något som SISU, Livsmedelsverket och Riksidrottsförbundet säger att kroppen inte behöver så länge vi är noga med vad vi äter. Kan ni komma på två orsaker till varför vi bör välja bort kosttillskott och energidryck?

Fråga 7 Vitaminer och mineraler är viktiga för att vi ska må bra och prestera inom vår idrott. Många av dessa behöver vi få i oss dagligen. Kan ni nämna två saker som påverkas i kroppen av vitamin- eller mineralbrist?

Fråga 8 En tårtbit består av en mängd snabba kolhydrater och passar därför inte så bra att äta innan träning eller match. Men en lördagskväll är det inga problem att unna sig en bit tårta. Tårta innehåller ju faktiskt också många av de pusselbitar som kroppen behöver. Kan ni komma på två?

Rätt svar: 1. Vad händer i kroppen när vi tränar? 2. Livsmedel före och efter träning? 3. Tecken på vätskebrist? 4. Vad behövs för att bygga muskler och vad finns det i för livsmedel? 5. Vad kan man äta till frukost enligt tallriksmodellen? 6. Varför bör vi välja bort kosttillskott och energidryck? 7. Hur påverkas kroppen av vitamin- eller mineralbrist? 8. Vilka ”pusselbitar” kan det finnas i tårta?

Tack ! Sandra Eriksson SISU Idrottsutbildarna Gästriklands Idrottsförbund