Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö."— Presentationens avskrift:

1 MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö

2 Genom undervisningen i ämnet hem-och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: • planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang, • hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och • värdera val och handlingar i hemmet och som konsument utifrån perspektivet hållbar utveckling.

3 Hälsa? Ekonomi? Miljö? Olivolja KRAV 156 kr/l Solrosolja/rapsolja
Margarin KRAV 88 kr/kg

4 Miljösmartast? Mest hälsosamt?
Potatis Ris

5 En enkel motivering Potatis – innehåller kolhydrater - billigt
- odlas i Sverige Ris - innehåller kolhydrater - dyrt att frakta - mycket vatten används

6 En välutvecklad motivering
Både potatis och ris innehåller kolhydrater i form av stärkelse som ger kroppen långsam energi. I skalet på potatisen och riset finns kostfiber som är bra för magen och gör att vi känner oss mätta längre. Jag kan välja att behålla skalet eller att köpa fullkornsris. När det gäller miljön så hade jag valt ekologisk potatis som inte hade blivit besprutad av en massa bekämpningsmedel. Potatisen kan vi även odla i Sverige och till och med hemma i trädgården. Det går att lagra potatis länge, mörkt och svalt, vilket gör att vi kan använda den året om och det blir billigt. Riset däremot är fraktat från Asien och odlat på stora fält där det går åt mycket vatten. Det bildas även metangas vid risodlingarna, vilket inte är så bra för växthuseffekten. Ett bra alternativ till ris är det svenska matvetet.

7 Miljösmartast? Mest hälsosamt?
Morotssallad Tomatsallad

8 Miljösmartast? Hamburgare Kyckling

9 Miljösmartast? Torsk Gråsej

10 Miljösmartast? Äpple Banan

11 Miljösmartast? Mest hälsosamt?
Köttbullar Falafel

12 Att göra tillsammans: Planera upp en måltid som är bra för hälsa, ekonomi och miljö. Visa att vi kan matcirkeln och tallriksmodellen. Titta på livsmedlen i måltiden. Vilka näringsämnen innehåller dem? Vad gör de för kroppen? 4. Hur kan vi förändra måltiden om vi idrottar/vill gå ner i vikt/har järnbrist/vill bli vegetarian?


Ladda ner ppt "MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö."

Liknande presentationer


Google-annonser