Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)"— Presentationens avskrift:

1 Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)

2 Spannmål I denna del ingår samtliga produkter som är producerade utav något av våra fyra sädesslag: Råg, vete, korn och havre. Man brukar för enkelhetens skull benämna denna grupp som ”spannmål”. Här ingår förutom ovanstående även couscous, bulgur, quiona, ris, nudlar m.fl. Spannmål räknas till våra baslivsmedel då det är billigt och lättåtkomligt året runt.

3 Mjöl och gryn Det finns en hel rad med olika sorters mjöl och gryn i butikerna. Man kan enkelt säga att vitare mjöl är onyttigare medan mörkare mjöl skapar en längre mättnadskänsla och är bättre för tänder och kropp Produkter såsom couscous, nudlar och bulgur blir alltmer populära och används istället för potatis, ris eller pasta. Couscous och bulgur görs av vete, nudlar görs av samtliga sädesslag. Samtliga innehåller mycket energi

4 Ris och pasta Pasta och ris är två av våra mest använda livsmedel.
Pasta tillverkas av vetemjöl och vatten. Men ibland även ägg och olika grönsaker. Ris finns i en rad olika sorter och tillhör världens mest sådda sädesslag. Både pasta och ris finns som fullkornsalternativ. Fullkorn är bättre för mättnadskänslan, tänderna och magen.

5 Bröd Bröd innehåller framförallt energi i form av kolhydrater.
I nuläget äter vi i Sverige lite bröd jämfört med många andra länder. Dock äter vi för mycket av det ljusa onyttiga brödet och för lite av det mer nyttiga mörka brödet. Gluten – Är namnet på det protein som finns i framförallt bröd och pasta. Många människor är idag överkänsliga (i vissa fall t.om. dödligt) när det kommer till gluten. I dessa fall finns det idag t.ex. bröd och pasta som är glutenfria.


Ladda ner ppt "Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)"

Liknande presentationer


Google-annonser