Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter"— Presentationens avskrift:

1 Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Potatis och rotfrukter tillhör vår basmat dvs. billig och framförallt nyttig mat som dom flesta får i sig ofta. Tillägsmaten är istället dyr och inte alltid så nyttig t.ex. kött, fisk, fågel, exotiska frukter och grönsaker mm. Potatis och rotfrukter används idag på en mängd olika sätt i matlagning. Råriven, i pannkaksmet (raggmunkar eller rårakor), i soppor, rostade i ugnen, wokade, kokta mm. Potatis och rotfrukter odlas året runt i Sverige och är därför varken säsongsbundet eller påfrestande för naturen. Vi bör därför äta mer rotfrukter än vad vi gör idag då det är både bra för oss själva som för miljön. Eftersom att rotfrukter och potatis växer och odlas i jord är det viktigt att man alltid sköljer rotfrukter och potatis noga innan man använder det i matlagning.

2 Potatis Potatis kom till Sverige redan på 1700-talet och blev snabbt en självklarhet. Idag har potatisen dock fått konkurens från framförallt pasta och ris. Men även bulgur och couscous äts allt mer i Sverige. Vid solkontakt kan potatisen bilda något som kallas för ”klorofyl”. Potatisen blir grön, besk och giftig. Potatis innehåller framförallt kolhydrater, och vitaminer. För att få i sig så mycket näring som möjligt av potatis när man kokar den så kan man strunta i att skala potatisen samt använda potatisvattnet i matlagningen.

3 Potatis King Edward, Bintje, Sava och Asterix tillhör några av våra mest populära och odlade potatissorter. Men konkurrensen är hård då det enbart i Sverige odlas över 100 olika sorter! I butikerna skiljer man framförallt mellan två olika sorters potatis: Fast potatis – Koka, steka, ugnsrosta Mjölig potatis – Gratänger, mos och soppor.

4 Övriga rotfrukter Rotfrukter innehåller väldigt lite fett men desto mer av vitaminer, järn och framförallt fibrer. Rotfrukter har även en väldigt lång hållbarhet och dröjer länge innan den blir dålig. Rotfrukter är bra för såväl din mage, det ger energi, och håller sjukdomarna borta.


Ladda ner ppt "Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter"

Liknande presentationer


Google-annonser