Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Spisens historia.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Spisens historia."— Presentationens avskrift:

1 Spisens historia

2 Innan spistiden... … använde man öppen eld till att laga mat.

3 Världens första spis Den första spisen tillverkades i gjutjärn och användes för att koka, steka, grädda och värma upp. Den tillverkades i början av 1800-talet och var en av de största uppfinningarna inom hushållsområdet.

4 Gasspisen År 1855 tillverkades den första gasspisen av Bunsen. Det var en gasbrännare som man på ett smidigt sätt kunde använda till matlagning. Gasspisen var mycket effektivare och snabbare än gjutjärnspisen.

5 Vedspis Vedspisen utvecklades under talet då man ville få bättre effekt på sitt vedanvändande för att skapa en bättre ekonomi. Detta ledde också till att köken blev fria från sot och spisen gav möjligheter till att utveckla kokkonsten. Vedspisen är skapad i järn.

6 Elspisen Under sent 1800-tal utvecklades de första elspisarna i Nordamerika. Elspisen drivs ,som man kan höra på namnet, utav elektricitet. Den klassiska elspisen ser ut ungefär som på bilden och består av både en spishäll och en eller två ugnar.

7 Induktionshäll Spishällen utvecklades och induktionshällen tog form. Istället för plattor används en häll som bara blir varm när kastruller och stekpannor i järn är i emot den. Fördelen med denna teknik är att verkningsgraden är stor och det går snabbt att få upp värmen. Man kan inte heller bränna sig på hällen eftersom att den bara reagerar på järn. Nackdelen kan vara att man har svårt att kontrollera värmeutvecklingen vilket gör att maten lätt kan brännas vid.

8 Varför utveckla? Vi människor har utvecklat matlagningsspisens teknik för att: Det ska gå snabbt att laga mat så man kan lägga tid på annat, t ex arbete så man kan tjäna mer pengar. Man vill öka säkerheten så att hemmet blir säkrare. Man utvecklar designen därför att man vill att den ska passa in i dagens mode och samhällskulturen.

9 Varför utveckla? Många vill gärna ha en smidig spis som ej kräver stort utrymme. Företag vill utveckla teknik som så många konsumenter som möjligt köper. Alla företag vill sälja mycket och konkurrerar därför med varandra om konsumenternas pengar. Man vill spara på miljön och utvecklar därför energisnålare spisar.

10 Spisens fördelar Om vi inte hade haft spisen idag tror vi att de flesta i samhället fortfarande hade använt sig av elden till matlagning, något som skulle ha drabbat samhället rätt mycket. Vi tror att det skulle ha blivit mycket bränder och rökförgiftningar som skadat vår hälsa. Maten är en viktig del i utveckling därför att utan mat skulle vi inte överleva och världen skulle på så sätt inte kunna utvecklas. Vi skulle inte heller ha lika god och näringsfylld mat utan dagens teknik, därför att tekniken har hjälpt oss att utveckla nya apparater som har gjort det lättare att tillverka bra mat snabbt, däribland spisen. Vi anser att spisen är en stor utvecklingstillgång som gjort att vi kan överleva och bo så många människor på jorden som vi gör idag, därför att maten vi lagar på spisen gör att fler invånare kan få ordentlig mat. När vi mår bra och är friska finns det många som kan fortsätta utveckla tekniken.

11 Nackdelar med spisen Det går snabbare att laga mat nu än för 30 år sedan och vi tar för givet att det ska gå fort vilket kan resultera i att vi struntar i kvalitén på maten för att det ska gå så pass fort att tillaga den. Maten innehåller ofta kemiska ämnen som inte alltid är så bra för våran hälsa och kropp. Tillverkningen av spisar förorenar miljön och naturen, människorna och allt liv tar skada. Spisen är inte alltid miljövänlig med tanke på att den drivs av elektricitet och man tänker inte alltid på frakten av spisarnas inverkan på miljön. Produktionen av elektriciteten som används till spisarna sker idag på flera olika sätt bl a kärnkraft och oljeförbränning. Oljeförbränningen släpper ut koldioxid som bidrar till förtunning av ozonlagret som i sin tur gör att jordens klimat blir varmare och rubbar naturens kretslopp. Rubbningarna i naturens kretslopp kan t ex vara att stora områden torkar ut och jorden blir inte längre bördig. Även teknik i övrigt har en stor inverkan på miljön och bidrar till att exemplet ovan kan inträffa.

12 Teknikfördelar Med hjälp utav forskning utav både vetenskapsmän och läkare har vi kunnat åstadkomma mycket teknik som hjälper oss genom vår vardag, bland annat vitvaror, infrastruktur, bilar och färdföremål, datorer och Internet, botemedel mot sjukdomar, telefoner och batterier. Utan tekniken skulle vi inte kunna leva så länge och så bra som vi gör idag. Vi skulle inte heller kunna kommunicera med omvärlden och vara så internationaliserade som vi är idag.

13 Teknikens nackdelar Miljöpåverkan
Med all teknik vi har idag så påverkar det såklart våran miljö väldigt mycket, bland annat genom utsläpp som ska driva våran elektronik. Miljöpåverkan kan bland annat visas i olikas exempel ett är det vi beskrev i spisens nackdelar. Förutom det så kan elektronik vara dyrt och många människor känner press av att ha det senaste inom tekniken. Teknik kan också krångla rätt ofta vilket kan ställa det för oss, t.ex. om bilen går sönder på vägen till jobbet eller att datorn segar när vi ska skicka iväg ett viktigt mail. Att det finns så pass mycket teknik som hjälper oss i vår vardag gör att vi kan bli rätt lata vilket kan leda till att våran hälsa försämras.


Ladda ner ppt "Spisens historia."

Liknande presentationer


Google-annonser