Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mat.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mat."— Presentationens avskrift:

1 Mat

2 Punkter vi tar upp om maten
Ekologisk mat Närproducerat Vegetarisk mat Lista över matens koldioxidutsläpp. Våra förslag till en mer energisparande matsal.

3 Ekologisk mat Ekologisk mat innebär i korthet att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används vid odlingen. Till exempel nötkött och mjölk som är ekologisk kräver att korna ska få vara ute och äta ekologiskt foder, och inga genmodifierade organismer (GMO)

4 Varför är ekologisk mat energisparande?
Tillverkning av bekämpningsmedel och konstgödsel är mycket energikrävande. Kött från kravmärkta kor äter bara foder från den egna gården, istället för importerat konstfoder som det går åt mycket energi åt att göra och frakta.

5 Fördelar Nackdelar Det finns ett stort urval av ekologisk mat.
Energisparande. Inga kemikalier. Nackdelar Dyrare

6 Närproducerat Närproducerad mat har inte stora koldioxidutsläpp, eftersom transporterna blir kortare. Det är miljövänligare än om det skulle fraktas från t.ex. andra länder. Om fordonen som fraktar maten går på biobränslen sparas ännu mer energi.

7 Vegetariskt Vegetariskt är energisparande eftersom vegetarisk mat ligger lägre i näringskedjan.

8 Lista över matprodukter i kg och deras koldioxidutsläpp
11 6,9 3,9 3,1 2,2 0,96 0,59 0,45 0,40 Tropisk frukt Kokt nötkött Fläsk Kyckling Grönsaker Pasta Ris Mjölk Kokt potatis

9 Muntligt till bilden före
Av listan kan vi komma till slutsatsen att vi borde äta mindre av vissa produkter och mer av andra för att spara energi. T.ex. Nötkött kan ofta bytas ut mot kyckling. Ris och potatis tar lite energi att producera och därför kan vi äta mycket av de produkterna. Istället för att köpa tropisk frukt, såsom apelsiner, kan man köpa in närproducerade äpplen och då sparas stora mängder energi.

10 Våra förslag till energisnål mat
En kombination av närproducerad, ekologisk och vegetarisk mat skulle resultera i så lite utsläpp som möjligt angående maten. Man bör undvika för stor konsumtion av: utlandsproducerad mat, icke-ekologisk mat och animalisk mat.

11 Av: Line och Sandis


Ladda ner ppt "Mat."

Liknande presentationer


Google-annonser