Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade."— Presentationens avskrift:

1 Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade på enkäten hittades på olika sätt, vid köpcentra och genom dörrknackning. Det var knappa 50% som var intresserade, mer kvinnor än män. De som intervjuade tror att intresset är större men det kan vara svårt att direkt ta ställning till en fråga.

2 Projektet IT-coacher 2014 i Munkedals kommun Biblioteket utbildar seniorer +75 i IT-användning. Det ska vara skoj med IT. Surf, bildtelefoni, spel och nätverkande. Datorer, surfplattor, läsplattor, smartphones och smart-TV, det finns mycket att välja på Som stöd vid utbildningarna deltar ungdomar som tillhör AME (arbetsmarknadsenheten) En av idéerna bakom projekt är att kontakter ska knytas över generationsgränserna samt få unga arbetssökande att känna sig behövda och duktiga

3 Första utbildningen är genomförd Det blev sammantaget sex träffar * fyra timmar. Deltagarna hade med sig sin egen dator/padda. Till sin hjälp hade utbildaren ungdomar från AME som blev en stödfunktion som gav personlig service när det strulade. Utbildningarna ägde rum där kommunen erbjöd offentligt bredband Det fanns från början fyra traditionella inplanerade kurser 1. Introduktion av dator, hårdvara, historik etc 2. Internet och hur man söker 3. Epost 4. Övriga frågor/repetition Men de ville ha mer, därför blev det 6 träffar: 5. Epost/kommunikation 6. Övriga frågor, säkerhet Det fanns en problematik med att inte kunna mötas exakt samma tider och på samma plats varje gång, men detta är önskvärt och något som ska åtgärdas!

4 Vad är nästa steg Under denna första utbildningsrunda var det inget fokus på Vård och omsorg Nästa utbildningsomgång är därför planerade att hållas på äldreboenden Där skulle även personalen kunna få en möjlighet att se vad som lärs ut och, där det passar, införa i verksamheten. På så sätt sker ett värdefullt utbyte mellan biblioteket och vård- och omsorgspersonalen. Boendena är kontaktade och enhetscheferna ställer sig positivt till detta förslag. Även de tekniska förutsättningarna verkar redan finnas så det är väldigt sannolikt att kurserna i fortsättningen kommer hållas där.

5 Framtiden Den första maj anställdes en e-hälsosamordnare och hon tycker att: En av de största utmaningarna med projektet är att få till en hållbar organisationsstruktur så att aktiviteterna inte står och faller med en enda person. Av den anledning är det av största vikt att vård och omsorg, AME och biblioteket tillsammans diskuterar möjliga lösningar så att man tillsammans hittar en så stabil struktur som möjligt. Det finns även en tanke om att få in frivilligverksamheten men det är inte helt klart ännu på vilket sätt detta ska ske.


Ladda ner ppt "Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade."

Liknande presentationer


Google-annonser