Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?"— Presentationens avskrift:

1 IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?

2 Vad har vi gjort? Tvärvetenskapliga programmet startade 2001 Varje elev har en egen bärbar dator Samarbetsinlärning Flexibelt lärande- eget ansvar Ämnesövergripande projekt

3 Vad tycker eleverna? Datorn – anteckna, söka information och kommunicera Pluggnet Arbetssättet – en frihet Lärare och hjälp

4 Traditionell undervisning Ansvar- det är något som man ändå måste lära sig senare i livet, man kan inte lägga ansvaret på andra. Mer självständigt fast i grupp. Nytta i framtiden - inte plugga för provet utan för varaktig kunskap.

5 Diskussion Vad är det värsta som kan hända? Vad är det bästa som kan hända?

6 I nöd… Det kan ta några misslyckade projekt innan man får kläm på det. Utvärdera och förbättra till nästa gång. Vissa ämnen är ”lättare” att jobba i projekt med, men alla går! Det kan bli merjobb i början, men när man väl börjat vill man inte gå tillbaka till det gamla! För att undvika det ska man tänka på att man inte behöver uppfinna hjulet på nytt- kolla in gamla uppgifter och se om det går att sätta ihop dem till något nytt.

7 och i lust… Våga lita på eleverna och ge dem stor frihet att vara kreativa. Slutresultatet blir oftast bättre än vi trodde från början. Större ämnesområden och större uppgifter kan genomföras som annars hade varit omöjliga att göra som ensam lärare. Gemenskap i arbetslaget. Det är berg- och dalbana ibland, men man lär sig mycket av och om varandra!

8 tills… Att alla vill ha en förändring och pröva något nytt. Att man vill samarbeta kring ett gemensamt tema. Att man har en gemensam arbetslagstid en gång per vecka- en timme räcker fint! Att man sitter nära varandra helst i samma arbetsrum och gärna träffas på fika och lunch, då kan många idéer diskuteras direkt. Mail fungerar också bra. Tänk inte så mycket- kör! Ev problem kan lösas på vägen!

9 vi hittar ett bättre arbetssätt! IKT får inte bli ett självändamål, pedagogiken måste utgöra grunden. Skolan måste utbilda morgondagens arbetskraft. Se framåt- inte bakåt.

10 Kontakt: johanna.kamph@edu.vasteras.se


Ladda ner ppt "IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?"

Liknande presentationer


Google-annonser