Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nivåanpassad träning För att inkludera alla

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nivåanpassad träning För att inkludera alla"— Presentationens avskrift:

1 Nivåanpassad träning För att inkludera alla
Presentation: EB 36 år. Blandade sporter ända tills jag var 19 år. Pingis, bandy, fotboll. Hamnade slutligen i fotbollen och har spelat ca. 100 allsvenska matcher och 150 i Superettan. Kommer alltid att finnas de som tar den vägen men det måste finnas för dem som vill inrikta sig mer på fotboll tidigare också. Marknadschef och spelare i Sirius från tvåan till Superettan. Jobbar i dag bara ideellt med Sirius. Är initiativtagare till Sirius Akademi som innehåller ca 65 spelare i åldrarna 12-17år. Står här för att jag drivs av att så många som möjligt ska få chansen att bli så bra som de kan och vill på att spela fotboll. Många ledare tror att de har en unikt ojämn grupp av nioåringar. Samma problematik råder i alla ungdomslag och den börjar ungefär vid 9 års ålder. Det är därför vi är här i dag. Era grupper består förmodligen av spelare. Ni har 5-10 spelare som är väldigt duktiga, ni har spelare som är duktiga, ni har 5-10 spelare som behöver mer tid på sig på både träning och match. I dag kommer vi att prata om dessa som Grupp 1,2 och 3. Observera att dessa grupper inte är statiska utan de förändras hela i tiden och kan även förändras under en träning beroende på vad man gör. För mig är det självklart som tränare att nivåanpassa min verksamhet. Annars har jag spelare som bara lär sig att lämna över ansvaret till andra och som får alldeles för lite bollkontakt för att de ska kunna bli bättre på fotboll, samt spelare som känner att de aldrig behöver ta i 100% de lyckas ändå med det mesta. En spelare ska ha haft minst 800 tillslag på bollen efter en träning. En bra teknikuppvärmning kan innehålla tillslag. Jag ser ibland träningar där en spelare rör en boll mindre än 50 gånger. För att inte tala om matcher. Spelare som är med i det vinnande laget och kommer hem till föräldrarna och berättar att de vann. Det som de missat är att spelare inte lyckats med en enda aktion under hela matchen och bara rört bollen vid ett fåtal tillfällen. Samma föräldrar som sedan kommer att bråka med er om att barnet inte spelar med de bästa och att minsann ”alla ska få vara med”. När man säger att man är emot nivåanpassning så hävdar i alla fall jag att man inte har tittat på hur det verkligen ser ut när ungdomar tränar och spelar. Man måste nivåanpassa för att ”alla ska få vara med”. Nivåanpassa gör man genom hela livet, den som lär sig cykla och har stödhjul tills han är 9 år kan absolut vinna Tour de France när han är 30 däremot är risken stor att han slutar cykla och blir rädd om man tar bort stödhjulen för tidigt. Om han kan cykla bra när han är sju kanske han ledsnar på att cykla om han ska ha stödhjul även när han är 9 år. Ni nivåanpassar träningar och matcher redan nu utan att ni tänker på det. För att inkludera alla

2 Nivåanpassning vs Toppning
Toppning är när man prioriterar några spelare på andra spelares bekostnad. Nivåanpassning är när man låter alla träna och spela på sin nivå för att kunna utvecklas. Toppning är ofta en ledares jakt på kortsiktig framgång. Nivåanpassning är när man sätter spelarens långsiktigas behov och utveckling i centrum. Ta ut laget efter motståndet. Om ni möter ett sämre lag, lämna grupp 1 hemma. Möter ni ett bättre lag, grupp 3 hemma. Samtliga som är kallade till en match eller cup ska som vanligt spela ungefär lika mycket. När man nivåanpassar så slipper man också pratet om att det ena laget har ”toppat” sitt lag eller att man spelar på olika premisser, det är en skön känsla för både spelare och ledare att veta att man möter lag som är där på ungefär samma premisser. Om man har två matchmiljöer kan man matcha dem som kommit längst när man möter bättre motstånd och övriga mot ett svagare motstånd.

3 Vad är nivåanpassning? När man anpassar träning och matcher så att alla kan delta, utvecklas och ha kul. När man försöker få till så jämna matcher som möjligt. När tränaren tar ut laget för att spelarna ska utvecklas så mycket som möjligt och spelarna kan spela och kämpa för att vinna en jämn match. Måste inte vara indelat hela träningar. 50% är ett bra riktmärke. Spelarna brukar vara det minsta problemet, förklara för föräldrarna att de ska titta konkret hur det ser ut när deras barn tränar och spelar. Ibland är det barn som inte lyckas med en enda aktion på en hel träning för att det hela tiden blir tidsbrist. Be dem titta igen efter nivåindelning. Den utveckling som kan ske på bara en match eller en träning när man gör på detta sätt är faktiskt helt otroligt. Spelarna tar helt andra roller och kan växa väldigt fort. Inte bra för någon att spela ojämna matcher Provocerande…men det viktiga är att coachen inte tar ut laget för att vinna utan föra att utveckla. Konkret: ska man möta ett sämre lag vilar man sina bästa spelare. Förutsätter ifs att man har en alternativ matchmiljö.

4 Hur nivåanpassar man ? - konkreta exempel
Uppvärmning med passningsövning i kvadrater. Dela in dem i 3-4 kvadrater. De sex bästa passningsspelarna ihop osv. dessa kan köra samma övning med svårare inriktning. Övning med bollinnehav. 2-3 nivåer på varje ställe. Smålagsspel i 2 nivåer. Anmäl laget i två eller flera olika matchmiljöer alt. anpassa laget efter motståndet. Hitta träningsmatcher där ni möter lag med ungefär lika många i truppen. Dela sedan upp trupperna i 2-3 matcher. Vi använder ett exempel genomgående på en trupp på 25 spelare i nioårsåldern. Nivå 1-3. 50 % av tiden Titta vad som händer med killarna i grupp 3 när de faktiskt får ha boll i lugn och ro och lyckas. Om man inte kan ha ett lag i svårare serie och ett i lättare så kan man anpassa laget efter motståndet då ni ofta vet vilka lag som är starkare. Annars är det bästa att komma överens med motståndaren innan matchen om vilken nivå som passar.

5 När börjar man nivåanpassa ?
Från början Ställer krav på ledarna Förklara för spelarna och föräldrarna varför man nivåanpassar. Vad tycker ni ? Fråga det först. Lätt hänt att tyngden läggs på den bästa nivå. Mycket viktigt att alla nivåer blir sedda, får spela lika mycket matcher och åka på lika många cuper.

6 Varför ska man nivåanpassa
För att få så många som möjligt att spela fotboll så länge som möjligt. För att barnen oftare känner att de lyckas på träning och match. Att få till jämna matcher. Det är vad som är mest utvecklande för alla fotbollsspelare. För att alla ska kunna utvecklas. Att de som tillhör grupp 1 när de är 9 år inte glöms bort bara för att de är bra just då, de behöver spela mot bra motstånd och göra lite svårare övningar.. De får också fortsätta att utvecklas. Att grupp 2 och 3 får mer boll på träning och match och får ta tid på sig än om de hela tiden tränar och spelar med grupp 1.

7 För vem är nivåanpassning bra?
En bra genomförd nivåanpassning på träning och match gynnar alla. Grupp 1 får fortsätta utvecklas genom att träna och spela på en hög nivå, några av dem ska spela och träna med äldre ibland. Spelar sällan match med grupp 3. Grupp 2 får ta ett annat typ av ansvar på träning och match istället för att lämna över till lagets allra bästa spelare. Spelar matcher med både grupp 1 och grupp 3. Grupp 3 får mer tid på sig både på träning och match. Spelar sällan match med grupp 1. De är de största vinnarna med nivåanpassning. Risken är stor att de slutar annars. De går fortast framåt när man nivåanpassar. Anledningen till att grupp 1 inte ska matcha med grupp 3 för mycket är för att andra ska få ta ansvar i de matcherna, troligen spelare från grupp 2 men så småningom också från grupp 3. Samma sak på träning. Det är en ständig debatt om vad som är rätt kring tidig satsning eller ej. Vi vet inte vilka som kommer att bli bra när de är 9 år. Några behöver tidig satsnig för att bli så bra som de drömmer om och några mår bättre av en annan takt och att växla upp senare. I Uppsala ska det finnas alla alternativ för alla, i större ungdomsklubbar ser jag helst att alla alternativ finns inom klubben.

8 Serier och cuper Nivåanpassning skulle vara lättare att genomföra om vi hade lätt och svår serie i Uppland. Vissa lag vill träna en gång i vecka och bara på sommarmånaderna och vill ha den typen av träning och matchning. Vissa lag tränar mer och har andra ambitioner. Dessa ska inte behöva spela i samma serie. Repskapet Vad finns det för nackdelar. Fråga andra distrikt.

9 Uppsalamodellen Nivåanpassad träning från början
Inga förstalag före 12 år utan jobba med en trupp som har minst två matchmiljöer i olika nivåer. Om endast en matchmiljö, nivåanpassa efter motstånd Hjälpas åt att få så jämna träningsmatcher, seriematcher och cuper som möjligt Lätt och svår serie från 2012 Låta spelare träna med andra föreningar om behov finns, utan att behöva göra övergång. 2. Lite beroende på vad man har för närvaro på spelarna tycker jag att man ska ha :

10 Storlek på trupper Viktigt att tänka på att ha tillräckligt många matchmiljöer. Antal spelare till match: 5 manna – sträva efter att ha max 9 spelare, helst 7 st 7 manna – sträva efter att ha max 11 spelare, helst 9-10 st 9 manna – sträva efter att ha max 13 spelare, helst st

11 Generella tips 6 år - Värm upp med boll
Träna första tillslaget i allt som spelarna gör Kalla så få spelare som möjligt till matcher Träna mycket smålagsspel Uppmuntra alla spelare att utmana och våga, även backar Uppmuntra till att våga spela och behålla bollen på marken inom laget De kan få 800 tillslag under en bra uppvärmning. Efter första tillslaget ska man alltid försöka ha bollen så att man kan passa, finta eller skjuta. Vi ska lära dem att spela fotboll och det ska de göra oavsett vad det står i matchen De behöver mycket speltid många blir stressade av att de snart ska bli utbytta. Ha hellre fler matcher samma dag och fler matchmiljöer st på sjumanna. 6-7 st på 5-manna. Vissa i de här åldrarna har svårt att ha kolla på fler än tre medspelare åt gången. Det här kan även vara de som kommit allra längst fotbollsmässigt. De bygger upp en trygghet med boll när de ser att det går även om man är back. Inte hela världen att det misslyckas ibland… De behöver känna att det går att spela även om man är lite trött. Svårt att prestera när man är trött men det är nyttigt att börja träna på det. Nästan alla barn blir besvikna när de ska byta. Prova att vända på det hela: Ha bara en avbytare på en match. Spela så mycket ni vill, kom och byt när ni blir trötta. De kommer att älska det och det är nyttigt att lära sig att det inte är farligt att bli lite trött.


Ladda ner ppt "Nivåanpassad träning För att inkludera alla"

Liknande presentationer


Google-annonser