Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Subjektiv / Objektiv Ontologi (läran om det som är) Av grek. ontos = varande och logia = lära Finns en verklighet oberoende av betraktaren? Realistisk.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Subjektiv / Objektiv Ontologi (läran om det som är) Av grek. ontos = varande och logia = lära Finns en verklighet oberoende av betraktaren? Realistisk."— Presentationens avskrift:

1

2

3 Subjektiv / Objektiv

4 Ontologi (läran om det som är) Av grek. ontos = varande och logia = lära Finns en verklighet oberoende av betraktaren? Realistisk ontologi: verkligheten ser ut som den gör oberoende av om vi betraktar den eller inte (frågeställning: ?) Konstruktivistisk ontologi: hur vi uppfattar verkligheten beror på hur vi tänker om den och hur vi kommunicerar med varandra om den. (frågeställning: ?)

5 Positivism Positivisme (fr.) av positif, -ive: säker, bestämd. Vetenskapsteori som bara erkänner säkra fakta och observerbara fenomen Kritik av teologiskt tänkande. Objektiv verklighet Induktion

6 Hermeneutik Av hermeneutikos (grek.) utläggningskonst, förklaringskonst. Ursprungligen en lära om texttolkning. Vetenskapsteori som betonar inlevelse och förståelse. Subjektiv verklighet Deduktion

7 Hermeneutikens kännetecken Till skillnad från döda föremål, växter och djur har människan förmåga till fri vilja och lärande.

8 Kvantitativ Kvalitativ

9


Ladda ner ppt "Subjektiv / Objektiv Ontologi (läran om det som är) Av grek. ontos = varande och logia = lära Finns en verklighet oberoende av betraktaren? Realistisk."

Liknande presentationer


Google-annonser