Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Regionkommun i Dalarna 2019

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Regionkommun i Dalarna 2019"— Presentationens avskrift:

1 Regionkommun i Dalarna 2019
Projektledare Göran Carlsson Landstinget Dalarna och Region Dalarna Politisk process mot en

2 Vad hände med storregionen?
Regeringen beslutade i slutet av att dra tillbaka förslaget om storregioner. Enligt Dalarnas inriktningsbeslut inleddes därför arbetet med bildandet av egen regionkommun i Dalarna. Vad hände med storregionen? I slutet av 2016 valde regeringen att inte gå vidare med förslaget om att dela in Sverige storregioner då de inte kunde uppnå en riksdagsmajoritet. Enligt tidigare inriktningsbeslut i Landstinget Dalarna och Region Dalarna arbetar man med bildandet av en regionkommun istället.

3 Vad innebär bildandet av en regionkommun?
Landstinget Dalarna förenas med Region Dalarna och resurser inom regional utveckling förs över till den nya organisationen från Länsstyrelsen Dalarna. En regionkommun innebär i praktiken att Landstinget Dalarna förenas med Region Dalarna och att resurser inom regional utveckling från Länsstyrelsen Dalarna förs över till den nya organisationen.

4 Vad innebär bildandet av en regionkommun?
Frågor som rör: hälso- och sjukvård regional hållbar utveckling folkhälsa folktandvård kollektivtrafik kultur och bildning tillväxt kompetensförsörjning med mera samlas i en ny organisation. En ny och ändamålsenlig samhällsorganisation skapas därmed på regional nivå, som samlar frågor som rör hälso- och sjukvård, regional hållbar utveckling, folkhälsa, folktandvård, kollektivtrafik, kultur och bildning och tillväxt.

5 Regionkommuner i Sverige
De flesta län har redan bildat regionkommuner. Sju landsting återstår: Stockholm, Kalmar och Blekinge har ansökt hos regeringen om att få bilda regionkommuner till 2019. Västerbotten, Södermanland, Värmland och Dalarna arbetar med målet att ansöka i år om att få bilda regionkommuner till 2019. Regionkommuner har bildats, eller är på väg att bildas, i samtliga landsting och regioner i landet. 2017 tillkom Norrbotten, Västernorrland, Västmanland och Uppsala län som nya regionkommuner (de tre första gick från länsstyrelse som regionalt utvecklings- ansvarig medan Uppsala gick från regionförbund) Finansdepartementet jobbar nu med en departementsskrivelse om ytterligare tre nya till Stockholm, Kalmar och Blekinge (Stockholm från länsstyrelse och Kalmar och Blekinge från regionförbund). Regeringskansliet avvaktar nu fler ansökningar senast 30 september som då blir föremål för en ny departementsskrivelse på området inför ett regeringsbeslut. Totalt återstår fyra län; Värmland, Sörmland, Västerbotten och Dalarna (samtliga med regionförbund för närvarande) Införs regionkommun i samtliga sju län enligt ovan så finns enbart sådana från år Dagens tre modeller för regionalt utvecklingsansvar med länsstyrelse, direktvald region och regionförbund blir då bara en och samma i hela landet

6 Tidplan för regionkommunbildning
Fas ett: 10 april september 2017 Politisk fas vars mål är att besluta om och lämna in en ansökan till regeringen om regionbildning för 2019, förslag till politisk organisation samt pröva behov av ett kommunförbund Fas 1 Fas två: 1 oktober 2017 – 1 januari 2019 Själva regionbildandet där ny tjänstemannaorganisation ska läggas, mängder av praktiska frågor ska lösas, etablera samverkansformer, förbereda för nya nämnder samt verksamhetsunderlag för den nya regionkommunen m.m. Fas 2 Regionbildningsarbetet delas upp i två faser: Fas ett är den politiska fasen vars mål är att besluta om och lämna in en ansökan till regeringen om regionbildning för Ansökan ska beslutas och lämnas av landstingsfullmäktige senast 30 september i år. Fas två handlar om själva regionbildandet där frågor som tjänstemannaorganisation, politisk organisation, arbetsformer och innehåll regionens kommande arbete inom regional utveckling och inom välfärdsområdet samt framtida former för mellankommunal samverkan.

7 Politiska arbetsgrupper
Kollektivtrafik - ändrat huvudmannaskap från 2018 för kollektivtrafiken och förslag till skatteväxling. Politisk organisation - för ny region 2019 och för kollektivtrafikfrågorna på landstinget 2018. Regionalt utvecklingsarbete 2019 och framåt. Välfärdsområdet - arbete inom välfärdsområdet 2019 och framåt. Kommunal samordning och organisering – inrättande av ett kommunförbund?

8 Remiss 10 april – 30 juni 2017 Landstingsstyrelsen har skickat en remiss till: Länets 15 kommuner Region Dalarna Remissen frågar: tillstyrker man att landstingsfullmäktige i september 2017 ansöker om att få överta det regionala utvecklingsansvaret enligt särskild lag och därmed bildar en region med ett direktvalt fullmäktige i Dalarna 2019. I remissen efterfrågas om respektive kommun tillstyrker att landstingsfullmäktige beslutar om att ansöka om regionkommunbildning i Dalarna Samtliga kommuner erbjuds information om förslag och kunskapsunderlag under remisstiden. Remissvaren är viktiga för den fortsatta hanteringen av frågan.

9 Syfte med att bilda en regionkommun…
… är att skapa en kraftfull och effektiv organisation med ett direktvalt fullmäktige, som tillsammans med bland annat länets kommuner, kan skapa goda förutsättningar för den regionala utvecklingen samt hälso- och sjukvården m.fl. verksamheter. ”Syftet med bildandet av en regionkommun är att skapa en kraftfull och effektiv organisation, med ett direktvalt fullmäktige, som tillsammans med bland annat länets kommuner, kan skapa goda förutsättningar för den regionala utvecklingen samt hälso- och sjukvården m.fl. verksamheter.”

10 Regionkommun och regional utveckling?
Starkare demokratiskt inflytande över utvecklingspolitiken. Samlat ansvar för den regionala utvecklingspolitiken. Bättre samordning, starkare planeringsförmåga och större beslutskraft. Större förhandlingsmakt. En samlad internationell samverkan.

11 Frågor eller funderingar kring regionkommunbildning?
Påminnelse: Kommunernas betänkanden ska vara inlämnade i juni 2017.

12 Kontakt Göran Carlsson
Projektledare för regionbildning Dalarna Telefon: E-post:


Ladda ner ppt "Regionkommun i Dalarna 2019"

Liknande presentationer


Google-annonser