Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FAS 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FAS 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan."— Presentationens avskrift:

1 FAS 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan

2 Mål Parternas mål är ett samverkanssystem där alla medarbetare ska uppleva ett positivt arbetsklimat och en god hälsa och arbetsmiljö där inflytande, delaktighet och utveckling är rättigheter för alla medarbetare på alla nivåer i hela organisationen

3 Syfte Samverkan ska ge förutsättningar för ett positivt arbetsklimat samt en god hälsa och arbetsmiljö där inflytande, delaktighet och utveckling är en rättighet för alla medarbetare.

4 Dialog Samverkan förutsätter en dialog mellan arbetsgivaren, medarbetaren och deras fackliga företrädare om verksamheten, måluppfyllelse och resurser.

5 Förutsättningar för att uppnå en väl fungerande samverkan
Tydliga mål för verksamheten Klargjord arbetsfördelning mellan förtroendevalda och tjänstemän En organisation med tydlig delegering av uppdrag/uppgifter och befogenheter När du klickar med musen på markerad text kommer du till en frågesida. Om där finns en pil som pekar åt vänster, klicka på pilen och du kommer tillbaka hit.

6 Tydliga mål Hur gör vi för att konkretisera?
Vilken nivå ligger målen på idag? (arbetsplatsen) Klicka på pilen för att komma tillbaka till sidan som har fler än en markerad text.

7 En organisation med tydlig delegering
Känner du till rutiner för detta?

8 forts. Förutsättningar…
Ledarskap med en helhetssyn på verksamhet, anställda, organisation och resurser Samverkanssystem som följer och löpande anpassas till organisationen och beslutsnivåer En vilja att fatta beslut i samverkan

9 En vilja att fatta beslut i samverkan
Hur insatt är du som chef i gällande lagar och avtal för arbetslivet i Emmaboda kommun? Hur insatt är du som medarbetare i gällande lagar och avtal för arbetslivet i Emmaboda kommun?

10 Facklig information på betald arbetstid
Facklig information enligt bestämmelserna i detta avtal ska normalt ges till medarbetarna under deras ordinarie arbetstid och förläggas så att arbetet inte störs eller hindras. Tidpunkt för facklig information överenskommes med ansvarig chef.

11 Facklig information Har du funderingar som du inte törs/vill ta direkt med din chef? Vet du vilka kontaktvägar du har inom facket?

12 Tidpunkt Vi kan alltid lämna facklig information i anslutning till arbetsplatsträffarna!

13 Arbetsplatsträff Medarbetarens inflytande är basen för samverkanssystemet. Den enskildes arbete påverkar och påverkas av arbetsgruppen och den närmaste arbetsledningen. Arbetsplatsträffen blir därmed ett forum som är av stor betydelse för att få ett väl fungerande samverkanssystem.

14 Även föräldralediga, sjukskrivna och lediga ska bjudas in
Görs detta idag? Hur kan vi skapa bra rutiner för detta? Du kompenseras med tid mot tid!

15 Vet du vilket syfte mötet har?
När är det ok att inte delta? Vet du var dagordningen finns? Hur får du den? Brukar du anmäla ärenden?

16 Samverkansgrupp På andra nivåer i organisationen än arbetsplats sker samverkan obligatoriskt mellan arbetsgivarföreträdare och de anställdas fackliga organisationer i samverkansgrupper.

17 fort. Samverkansgrupp Samverkansgrupper ska knytas till beslutsnivåerna i verksamheten. Samverkansgrupper ska finnas minst på kommunledningsnivå (CESAM) och på förvaltningsnivå (FÖSAM).

18 Samverkansgrupp Vilka nivåer finns hos dig?

19 Beslut i samverkan Arbetsgivaren är ansvarig för beslut och verkställighet i alla verksamhetsfrågor. Man bör sträva efter att genom samråd vara överens innan beslut fattas. Det förutsätter en tidig medverkan och god insikt i beslutsunderlag.

20 …Tidig medverkan och god insikt i beslutsunderlag
Vad är tidigt? I vad, och hur kan vi vara med och påverka?

21 Forts. Beslut i samverkan
Samråd i samverkansgrupp (CESAM och FÖSAM) ersätter information och förhandling enligt MBL. Vid oenighet i samverkansgrupp kan arbetstagarorganisation begära att arbetsgivaren fullgör sin förhandlingsskyldighet enligt MBL

22 Utveckling Alla medarbetare skall ha rätt till personlig och yrkesmässig utveckling som är till fördel för verksamheten. Utvecklingsåtgärder kan exempelvis vara kurser, konferenser, studiebesök, praktiktjänstgöring, projektuppdrag, arbetsutvidgning och arbetsrotation.

23 Utveckling På vilket sätt medverkar din kompetensutveckling till verksamhetens utveckling? Hur förmedlar vi kortare fortbildningsinsatser till varandra på arbetsplatsen?

24 Kompetens för Hälsa och arbetsmiljö

25 Hälso- och arbetsmiljöarbetet är en samordnad del av verksamhetens vardag och utveckling. Målet är att förena väl fungerande verksamhet med ett långsiktigt hållbart arbetsliv.

26 forts. Hälsa och arbetsmiljö
Arbetsorganisation och arbetssätt måste ständigt omprövas och förnyas. Det är därmed av vikt att hälso- och arbetsmiljöarbetet i huvudsak bedrivs på arbetsplatsnivå där skyddsombudens särskilda kompetens är värdefull och kan användas.

27 Arbetsorganisation och arbetssätt
Vet du vem du i första hand ska vända dig till när det gäller arbetsmiljöfrågor?

28 forts. Hälsa och arbetsmiljö
Arbetsplatsträffen är lämpligt forum för chefer och medarbetare att tillsammans identifiera och förebygga risker samt föra en dialog om utvecklingsbehov. Kompetens i hälso- och arbetsmiljöfrågor byggs upp och utvecklas på arbetsplatsnivå och kan vid behov kompletteras med expertkompetens.

29 Företagshälsovård Företagshälsovård är ett stöd för och komplement till den sakkunskap på hälso- och arbetsmiljöområdet som måste finnas i organisationen. Företagshälsovård är en styrka i arbetet för ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Företagshälsovårdens kvalitet, bredd och inriktning är därför viktiga frågor i den lokala partsdialogen.

30 Företagshälsovård Vilken roll har företagshälsovården gentemot Emmaboda kommun?

31 Lathund MBL 11§ Förhandling ska ske
- innan ag fattar beslut om viktigare förändringar av verksamhet - innan ag beslutar om viktigare förändring av arbets- och anställningsförhållande för at.

32 MBL 12 § - arbetstagarorganisation kan påkalla att ag ska förhandla med organisationen innan beslut fattas som rör medlem.

33 MBL 14 § - i första hand är förhandlingsskyldigheten med den lokala arbetstagarorganisationen. Vid oenighet ska ag på begäran förhandla med central arbetstagarorganisation.

34 MBL 19 § Informationsskyldigheten - ag ska fortlöpande hålla arbetstagarorganisationen underrättad om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt, ekonomiskt och personalpolitiskt.

35 MBL 38 § Facklig vetorätt - innan ag beslutar att låta någon utföra visst arbete för hans räkning eller verksamhet utan att denne skall vara arbetstagare skall ag på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisation.

36 AML 6 kap 9 § Skyddskommittén ska delta i planeringen av arbetsmiljöarbetet på arbetsstället samt följa genomförande. Följa utvecklingen i frågor som rör skyddet mot ohälsa, olycksfall och förebyggande arbete.

37 Skyddskommittén Har vi någon skyddskommitté idag?
Var finns den i så fall?

38 Förslag på punkter till arbetsplatsträff
Minnesanteckningar från föregående möte Verksamhet Mål, planering och uppföljning av den egna verksamheten, förbättringar, förändringar, organisation. Personal Personalsituation, ledigheter, semesterplanering ,bemanning, rekrytering, introduktion arbetssätt, arbetstidens förläggning, förändring av arbetsuppgifter, metoder och lokalfrågor. Arbetsmiljö Fysisk och psykosocial, skyddsrondsprotokoll, arbetsskador och tillbud. Kompetensutveckling Övergripande utbildningsplaner, delge varandra i arbetslaget information från utbildningar m.m. Ekonomi Enhetens budget Mångfald- och jämställdhetsfrågor Planera och ta fram förslag till aktiva åtgärder för mångfald. Hälsa och friskvård Hälsofrämjande aktiviteter Meddelanden/information Cirkulär, policys, omvärldsanalys Arbetsplatsombudens information


Ladda ner ppt "FAS 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan."

Liknande presentationer


Google-annonser