Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,"— Presentationens avskrift:

1 ETIK

2 VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik?

3 MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral, alltså: vad vi tycker är rätt och orätt

4 ETIK Ne:s förklaring Studiet av moraliska fenomen och föreställningar, av gammalt en gren av såväl filosofin som teologin. Läran om moralen, alltså: våra tankar och teorier kring den.

5 ETISKA TEORIER (MODELLER) Vilka är de tre etiska modeller vi jobbade med i 8:an?

6 PLIKTETIK Utgår från att regler och plikter kan hjälpa en människa att leva moraliskt rätt. Du ska inte döda. Du ska inte stjäla. Du ska inte vara vara otrogen. Exempel på regler som finns i många religioner. En plikt är något som man bör göra, t ex hjälpa gamla och sjuka människor – ifrågasätts inte, utan är självklar för många

7 KONSEKVENSETIK Bygger på att det är konsekvenserna av en handling som avgör om det är moraliskt rätt. Vad blir följderna av att du väljer det ena eller det andra? Den handling som får det mest positiva resultatet är den rätta.

8 SINNELAGSETIK Sinnelag = tankesätt Min tanke med handlingen avgör om den är god och rätt – jag vill att det ska bli bra.

9 VILKEN SORTS ETIK?? En tysk filosof vid namn Immanuel Kant svarade på frågan ”Hur ska vi handla i svåra valsituationer” såhär: Handla alltid så att ditt agerande kan upphöjas till allmän lag Vilken sorts etik?

10 VILKEN SORTS ETIK? En engelsk filosof vid namn Jeremy Bentham sa såhär: Handla alltid så att du uppnår största möjliga lycka för största möjliga antal Vilken sorts etik?

11 NU SKA VI LÄRA OSS NÅGOT NYTT! =)

12 ETISK BESLUTSPLAN Tänk checklista Varför? - För att kunna fatta ett genomtänkt beslut

13 CHECKLISTA 1 Vad är egentligen det etiska problemet? 2 Vilka är inblandade? 3 Finns det några indirekt inblandade? 4 Saknas viktiga fakta? 5 Vilka realistiska handlingsalternativ finns? 6 Vad leder dem till? Gör plus och minus-listor 7 Hur väljer du att göra? 8 Vilken sorts etik borde det vara (kan vara flera)

14 Johannas hamster har rymt och är försvunnen. Hennes kompis Lotta cyklar hem till henne för att hjälpa till att leta. När Lotta svänger runt gathörnet kommer något utfarande ur ett buskage, en hamster. Lotta försöker bromsa, men hinner inte stanna, hamstern är överkörd. Lotta inser att hon har hamnat i en hemsk situation och blir panikslagen. Vad ska Lotta göra?

15 Igår såg Lena sin bästa väninnas pojkvän ute på stan. Han var inte ensam utan gick och höll om en annan tjej. Lena hajade till och lyckades hålla sig undan så att han inte såg och kände igen henne. ​ Lena vet att deras förhållande har varit stormigt, men allt verkar ha löst sig. ”Det känns jättebra nu, jag skulle inte kunna leva utan honom”, sa väninnan häromdagen. Vad ska Lena göra?


Ladda ner ppt "ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,"

Liknande presentationer


Google-annonser