Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att analysera samhällsfrågor Hur gör man en analys?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att analysera samhällsfrågor Hur gör man en analys?"— Presentationens avskrift:

1 Att analysera samhällsfrågor Hur gör man en analys?

2 Vad är en analys? ”En analys är en noggrann undersökning av en företeelses olika beståndsdelar” (ZIGMA, s. 19) ”En analys är en noggrann undersökning av en företeelses olika beståndsdelar” (ZIGMA, s. 19) Det handlar om att försöka förklara varför verkligheten ser ut som den gör. Det handlar om att försöka förklara varför verkligheten ser ut som den gör.

3 Analysens beståndsdelar SITUATION (fenomen, problem) SITUATION (fenomen, problem) KONSEKVENSER KONSEKVENSER ORSAKER ORSAKER ÅTGÄRDER ÅTGÄRDER

4 SITUATION Det första man brukar göra in en analys är att försöka ”ringa in” det ”problem” som man vill undersöka. Det vill säga man tar reda på vad vi vet som en fråga. Det första man brukar göra in en analys är att försöka ”ringa in” det ”problem” som man vill undersöka. Det vill säga man tar reda på vad vi vet som en fråga. Vilka fakta känner vi till eller kan ta reda på? Vilka fakta känner vi till eller kan ta reda på?

5 KONSEKVENSER Vilket är/blir följderna av det ”problem” som vi undersöker. Hur påverkar det olika individer, grupper, länder? Vilket är/blir följderna av det ”problem” som vi undersöker. Hur påverkar det olika individer, grupper, länder? Viktigt att vara medveten om att värderingar kan påverka! Viktigt att vara medveten om att värderingar kan påverka!

6 ORSAKER Varför var/är/blir det så? Hur kan vi förklara situationen? Varför var/är/blir det så? Hur kan vi förklara situationen? Vilka orsakerna är inte alltid självklart. Värderingar spelar in. Vilka orsakerna är inte alltid självklart. Värderingar spelar in.

7 ÅTGÄRDER Vad bör göras? Hur ska samhället eller enskilda individer göra? Vad bör göras? Hur ska samhället eller enskilda individer göra? Olika syn på orsaker kan leda till olika idéer om vad som bör göras (jämför med olika partiers förslag till att lösa arbetslösheten). Olika syn på orsaker kan leda till olika idéer om vad som bör göras (jämför med olika partiers förslag till att lösa arbetslösheten).

8 SITUATION (Fenomen, problem) Steg 1 KONSEKVENSER (Symptom) Steg 2 ORSAKER (Förklaring) Steg 3 ÅTGÄRDER (Handling) Steg 4 Hos Samhället Grupper Enskilda individer För Samhället Grupper Enskilda individer Från Samhället Grupper Enskilda individer


Ladda ner ppt "Att analysera samhällsfrågor Hur gör man en analys?"

Liknande presentationer


Google-annonser