Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang."— Presentationens avskrift:

1 Hållbart engagemang

2 Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang

3 Ideellt Engagemang -Utgår ifrån frivillighet och individers motivation -Ideellt engagemang handlar om att både ge något till organisationen, men också att få något tillbaka -48% av svenskarna engagerar sig ideellt -Idrott och sociala frågor är vanligast

4 Varför ideellt engagemang? Det vanligaste anledningarna: Att bidra till organisationen Att göra nytta för andra människor Att utöva sina intressen Att få frågan är det vanligaste sättet för personer att börja engagera sig ideellt.

5 Olika former Regelbundet En gång På distans I grupp Spontaninsatser

6 Vad betyder ett hållbart engagemang?

7 ”Det syftar på den enskilda medlemmen och dennes möjlighet att hitta sin plats, inspireras och utvecklas. Att medlemmens energi, driv och utveckling ska hålla en lång tid. Sedan syftar det också på att det engagemang som kommer från medlemmar tas till vara och för organisationen framåt.”

8 Vad skapar ett hållbart engagemang?

9 KASAM Känsla Av SAMmanhang Hanterbarhet Begriplighet Meningsfullhet

10 UNFs policy för Ett Hållbart Engagemang Utveckling Meningsfullhet Långsiktighet

11 Utveckling Utvecklas som individer Ansvar – ej bara förtroendeuppdrag Nya initiativ, inspiration Ta risker Medlemmarnas ständiga utveckling driver organisationen framåt Folkbildning – utbyte, ökad kompetens, självförtroende

12 Meningsfullhet Givande Syfte – personlig utveckling, påverka och förändra Omvärldsförbättrande Förbättra organisationen Stärkta ställningstaganden Storheten i en folkrörelse

13 Långsiktighet Stöd och uppmuntran Organisationskultur Engagera sig utifrån sina egna förutsättningar Anpassningsbara strukturer Tydliga uppgifter och uppdrag Vårda och kanalisera medlemmars driv

14 Hur uppnår vi ett hållbart engagemang? Medlemmar ges möjlighet att diskutera och reflektera kring vår ideologi UNF har fler engagemangsformer än de som utgår ifrån förtroendeuppdrag, exempelvis genom uppdrag i projekt eller ansvariga för läger och kurser. Medlemmar i UNF får möjlighet att reflektera kring sitt eget engagemang och ställningstagande UNF ger verktyg till medlemmar i prioritering, planering och delegering

15 Vad finns det för verktyg för att bibehålla och utveckla sitt och andras engagemang?

16 Medlemmar ges möjlighet att diskutera och reflektera kring vår ideologi

17 UNF har fler engagemangsformer än de som utgår ifrån förtroendeuppdrag, exempelvis genom uppdrag i projekt eller ansvariga för läger och kurser.

18 Hur kan ni som distriktsstyrelser uppmuntra och skapa fler engagemangsformer än styrelsearbete? Vilken form av engagemang erbjuder ni i distriktet? Finns det någon form av engagemang som inte är möjlig idag? Varför? Finns det någon form av engagemang som kan bidra till att utveckla distriktet?

19 Medlemmar i UNF får möjlighet att reflektera kring sitt eget engagemang och ställningstagande

20 Engagemangskurvan

21 Linjeövning

22 Vad är grunden i ditt engagemang? Ställningstagande Passion Vision Ledarskap Meningsfullhet Glädje Utveckling Gemenskap

23 UNF ger verktyg till medlemmar i prioritering, planering och delegering

24 Prioriteringsfönster Bråttom Inte bråttom Viktigt Ej viktigt

25 PICK-graf

26 Att säga nej eller be om hjälp Hinner jag detta? Är uppgifter prioriterad? Är jag rätt person för det här? Är det en rimlig begäran?

27 Det är okej att inte säga ja direkt. Det är inte själviskt att säga nej. Kom ihåg att du inte har superkrafter, det är okej att behöva ta en paus och vila upp dig. Andra tror inte att du är svag om du inser att det blir för mycket och du ber om hjälp. Det är starkt och ger respekt att erkänna när du behöver hjälp. Att prioritera innebär inte bara att göra det viktiga nu och det mindre viktiga sen. Ibland innebär det att inte göra det mindre viktiga alls. Har du svårt att säga nej – bestäm dig för att visst antal timmar i veckan som du får lägga på UNF Våga också säga ja till roliga saker.

28 En sista tanke…

29 Att synliggöra Hur synliggör ni era medlemmars insatser idag? Hur skulle ni kunna förbättra det?


Ladda ner ppt "Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang."

Liknande presentationer


Google-annonser