Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utveckling och tillväxt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utveckling och tillväxt"— Presentationens avskrift:

1

2 Utveckling och tillväxt
Hälso- och sjukvård REGION KRONOBERGS UPPDRAG Den här bilden ger en överblick av våra olika verksamheter I Region Kronoberg samlas ansvaret för områden som bidrar till den regionala utvecklingen i hela länet. Uppdrag i korthet: hälso- och sjukvård kollektivtrafik regionala utvecklingsfrågor viss kommunal samverkan Beroende på vilken din målgrupp du talar till kan det vara bara att tydliggöra att en framgångsrik region förutsätter ett omfattande kommunalt engagemang och inflytande i många viktiga frågor Hälso- och sjukvård är den största verksamhe­ten. Bland övriga ansvarsområden finns: kollektivtrafik och infrastruktur, kompetens- och utbildningsfrågor, miljö- och klimat, samhällsplanering, innovation, näringslivsutveckling, internationella frågor, folkhälsa och kultur. Kollektivtrafik

3 Ett gott liv i ett livskraftigt Kronoberg
VÅR VISION Ett gott liv i ett livskraftigt Kronoberg Varför har vi formulerat en vision? En vision är essensen, organisationens kärna. Det vi strävar efter. På ett engagerande och stimulerande sätt ska en vision få medarbetare att agera utifrån visionen.

4 Respekt för människan VÅR VÄRDEGRUND Region Kronobergs värdegrund är ”Respekt för människan”. Det är det som ska vara grunden i allt vi gör – hur vi är mot varandra och i mötet med kronobergarna, i de beslut vi fattar, när vi prioriterar våra resurser, när vi utvecklar och förändrar vår verksamhet, när vi sätter mål, formar strategier och planerar aktiviteter.

5 POLITISK ORGANISATION Vi är en politiskt styrd organisation som arbetar på uppdrag av invånarna. Vart fjärde år väljer du som bor i Kronoberg vilka politiska partier som ska besluta om regionens inriktning och utveckling. Protokoll från sammanträden tillkännages efter justering på Region Kronobergs anslagstavla och publiceras på regionkronoberg.se Nedan finns mer info som du kan använda som stöd vid eventuella frågor. Regionfullmäktige Regionfullmäktige är den högsta beslutande församlingen i Region Kronoberg och beslutar i frågor av större vikt för regionens verksamhet. Fullmäktige beslutar om regionens budget, taxor, avgifter och skattesats samt större investeringar, planer och mål för verksamheten. Regionfullmäktige har 61 ledamöter och fullmäktiges sammanträden är öppna för allmänheten. Regionstyrelsen Regionstyrelsen är den högsta verkställande och beredande församlingen inom Region Kronoberg. Styrelsen leder och samordnar förvaltningen av Region Kronobergs angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Ärenden som ska behandlas i regionfullmäktige bereds av regionstyrelsen. Regionstyrelsen har 15 ledamöter och 15 ersättare. Styrelsens sammanträden är öppna för allmänheten. Regionala utvecklingsnämnden verkar för att stärka utveckling och tillväxt inom regionen. Regionala utvecklingsnämnden har 15 ledamöter och 8 ersättare. Hälso- och sjukvårdsnämnden har vårdgivaransvaret för all hälso- och sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedelsverksamhet som drivs i Region Kronobergs regi. Hälso- och sjukvårdsnämnden har 15 ledamöter och 8 ersättare. Trafiknämnden ansvarar för verksamheten inom Länstrafiken Kronoberg. Nämnden ansvarar för sjukresor och för färdtjänst, riksfärdtjänst samt skolskjutsar enligt särskilda avtal med vissa av länets kommuner. Trafiknämnden har 9 ledamöter och 5 ersättare. Kulturnämndens uppgift är att förvalta och utveckla de gemensamma resurserna inom kulturområdet på regional nivå. Nämnden tar fram förslag till kulturplan för Kronobergs län för beslut i regionfullmäktige och ansvarar därefter för genomförandet och uppföljning av planen. Kulturnämnden har 9 ledamöter och 5 ersättare. Grimslövs folkhögskolas styrelse Region Kronoberg ansvarar för Grimslövs folkhögskola som bedriver vuxenutbildning. Styrelsens uppgift är att ansvara för skolans drift och förvaltning av skolans tillgångar. Styrelsen för Grimslövs folkhögskola har 3 ledamöter och 3 ersättare. 

6 VERKSAMHETSORGANISATION Nedan har förkortningarna under hälso- och sjukvårdbenet skrivits ut
Akutcentrum Barn- och kvinnocentrum Kirurgicentrum Medicincentrum Medicinskt servicecentrum Primärvårds- och rehabcentrum Psykiatricentrum Tandvårdscentrum

7 Hälso- och sjukvård REGION KRONOBERG ARBETAR FÖR EN GOD HÄLSO- OCH SJUKVÅRD SOM MÖTER MÄNNISKORS BEHOV. Vården i Region Kronoberg: 31 vårdcentraler, varav 10 privatdrivna 2 akutsjukhus (Växjö och Ljungby) 17 folktandvårds-kliniker och 9 kliniker inom specialisttandvården Rättspsykiatrisk regionklinik Vuxen-, samt barn- och ungdomspsykiatri Rehabilitering och habilitering Fakta, en vanlig vecka: Drygt 40 barn föds 1 200 kronobergare undersöks hos folktandvården Ungefär 200 kronobergare opereras 4 800 personer träffar en läkare på sin vårdcentral Mer än röntgenunder- sökningar görs HÄLSO – OCH SJUKVÅRD Att bota och lindra är självklara uppgifter för sjukvården. En lika viktig uppgift för oss är att förebygga ohälsa, sjukdom och lidande så långt som möjligt. Vi vill också på olika sätt inspirera invånare till en hälsofrämjande livsstil.

8 Många yrken och bred kompetens Ett axplock:
IT-utvecklare IT-tekniker läkare undersköterskor röntgensjuksköterskor medicintekniska ingenjörer kock kemister sjuksköterskor sjukhusfysiker fastighetsingenjör cytodiagnostiker biomedicinska analytiker obduktionstekniker medicinsk sekreterare tekniker Vad är det då som krävs för att ge all den här medicinska servicen? Jo medarbetare förstås. I vår verksamhet har vi många olika professioner och flera är kanske en lite ”udda art” i hälso- och sjukvårdsfären. Vi har yrken som kemister, ingenjörer och fysiker men även de mer välkända som undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Två stora grupper som är specifika för oss är biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

9 Patientsäkerhet Elförsörjning – dieselmotorer och UPS-batterier
Ändamålsenliga lokaler IT-säkerhet Mekanisk säkerhet, tex ej metall vid MR Elsäkerhet för patient Gassäkerhet Smittrisk

10 Medicinteknisk utrustning
Regionen har ca inventariemärkta medicintekniska utrustningar IT – elektronik – mekanik – gas Service och underhåll Integration med journalsystemet Kommunikation mellan enheter Bild- och datalagring Teknisk konsult

11


Ladda ner ppt "Utveckling och tillväxt"

Liknande presentationer


Google-annonser