Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fördjupade uppföljningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fördjupade uppföljningar"— Presentationens avskrift:

1 Fördjupade uppföljningar
Syfte att visa utfall och resultat från programmen och genomförandet Många idéer om fördjupade uppföljningar Kan variera mycket i utformning, fokus är att visa relevanta resultat Följ vår blogg, programmen och pengarna, så får du senaste nytt! Alla färdiga uppföljningar läggs ut på webben För att bevara dem sammanställs de årligen till en rapport som publiceras i utvärderingsserien i webbutiken. På webben hittar du även utvärderingar med djupare analyser Utformningen av uppföljningarna kan variera mycket beroende på uppdraget. I grunden använder vi uppgifter från jordbruksverket datalager. Uppgifter hämtas in från ansökningarna i e-tjänsten samt från handläggningen av stöden. Det finns en lång lista på vad vi vill göra för uppföljning och listan ökar hela tiden. Men det finns också uppföljningar som är klara. Årligen sammanställs uppföljningarna till en rapport som publiceras i utvärderingsserien i webbutiken. Färdiga uppföljningar handlar om allt från uppdrag inför nya programperioden till stödspecifika uppföljningar. Utvärderingar – går lite djupare, och genomförs ofta av externa utvärderare från t.ex. universitet. Man tittar på effekterna av stöden.

2 Årsrapporter Två rapporter för landsbygdsprogrammet 2019
Fördjupad årsrapport till KOM Vanlig årsrapport med tillägg för vissa fördjupade utvärderingsdelar och resultatindikatorer Landsbygdsprogrammet En sammanställning som på ett tydligt och lättillgängligt sätt kopplar ihop information om vad vi ger stöd till med uppföljnings- och utvärderingsresultat och utifrån dessa ge framåtsyftande rekommendationer. Våren 2019 kommer två olika rapporter att tas fram, Fördjupad årsrapport till kommissionen innehåller även avsnitt där utvärderingsfrågor ska besvaras samt vissa kompletterande resultatindikatorer som ex.vis miljö- och klimat som inte redovisas årligen. Redovisas 2017 och redovisas den slutliga rapporten.

3 Pågående och kommande fördjupade uppföljningar

4 Hela landsbygdsprogrammet
Könsfördelning hos sökande och medsökande, även inom jordbrukarstöden Blir tillsammans med jordbruks- och landsbygdsstatistik en rapport utifrån uppdrag i regleringsbrevet Livsmedelsstrategin – hur bidrar landsbygdsprogrammet? Hur bidrar landsbygdsprogrammet till strategin för Östersjöregionen? Tre uppföljningar berör hela landsbygdsprogrammet Enklare analys av olika stöd och ersättningar.

5 Miljöersättningar, djurvälfärd och miljöinvesteringar
Våtmarker och dammar, miljöersättning och miljöinvestering Förenkling av åtagandeplaner Kompensationsstödet och norrlandsstödet Miljöersättning för skyddszoner Betesmarker Uppföljningar kring djurvälfärdsersättningar och hotade husdjursraser har precis avslutats. Hur kan vi förenkla åtagandeplanerna inom betesmarksersättningen? – klar 2019 Ett syfte med denna utvärdering är att svara på hur användandet av åtagandeplaner skulle kunna förenklas och till vilken kostnad. Dessutom presenteras föreslag på hur åtagandeplanernas utformning och genomförande bör förändras för att bidra till måluppfyllelsen för landsbygdsprogrammet och miljömålen. Kompensationsstödet och norrlandsstödet – historisk utveckling och uppföljning av dagens utformning. Klar december 2019. Miljöersättning skyddszoner, Syftet med uppföljningen är att ta fram antal sökande, areal, och var i landet ersättningen söks. Kartläggningen omfattar bland annat om det är det flera som söker skyddszoner för samma ”vattendrag” och man därmed kan se synergieffekter.. – klar 2019. Våtmarker och dammar, miljöersättning och miljöinvestering – Syftet med uppföljningen är att visa hur stor andel lantbrukare som har våtmarker, som har sökt mijöersättingar och miljöinvesteringar under flera programperioder. Samt kartlägga var de finns, hur nära nitratkänsligt område de ligger och vad är huvudsyftet med ansökan. – klar hösten 2018 Betesmarker – Syftet med uppföljningen är att undersöka omfattningen på betesfria år i miljöersättningen för betesmarker och slåtterängar. – klar våren 2019 Djurvälfärdsersättningarna –klar Hotade husdjursraser –klar Syftet med uppföljningen är bland annat att kartlägga vilka sökande som har fått ersättning, frågor ställda till lantrasföreningar om hur de upplever stödet och hur det kan förbättras. Uppföljningen omfattar både miljöersättning för hotade husdjursraser och stöd till lantrasföreningar.

6 Projekt- och företagsstöd
Klimat och energi Turism Bredband Investeringsstöd till jordbruk för ökad konkurrenskraft Kompetensutveckling och rådgivning Klimat och energi – här tittar vi brett över alla åtgärder men med fokus på investeringsstöden. Energieffektivisering, förnybar energi, gödselvårdsanläggningar och biogas. Vi tittar även på ärenden som bidrar sekundärt till klimat och energi. Ex.vis om en lanthandel investerar i bergvärme så hamnar investeringen inom sin budget för att främja lokal utveckling på landsbygden och inte till förnybar energi. Det är därför viktigt att också titta på sekundära effekter. Turism – här tittar vi på åtgärder som handlar om turism för hela landsbygdsprogrammet även inom lokalt ledd utveckling. Tittar på olika inriktningar av turism, var i landet finns dom. Har de skapat nya jobb, m m. Bredband Komplettering till redan gjorda utvärderingar. Hur stora är projekten, hur många anslutningar och var i landet finns de? Vilka får stöd och hur går det med genomförandet? Investeringsstöd till jordbruk för ökad konkurrenskraft här är syftet att se hur det går med genomförandet, vad har stöden lett till, vilka jordbruksinriktningar får stöden och var i landet finns dom m m. Kompetensutveckling och rådgivning - ??? Vad kostar ett nytt jobb i landsbygdsprogrammet – Vi tittar på investeringsstöden. Behövs för att räkna fram nya målindikatorer.

7 Lokalt ledd utveckling (LLU)
Hur är spridningen av beviljade projekt inom olika fokusområden inom lokalt ledd utveckling i landsbygdsprogrammet Projektstöd i landsbygdsprogrammet som är jämförbara med lokalt ledd utveckling LLU-projektens placeringar i olika fonder Fördelning av arbetsinsatser hos leaderkontor och länsstyrelser Fokusområden inom lokalt ledd utveckling i landsbygdsprogrammet – Syftet med uppföljningen är att undersöka spridningen de beviljade projekten inom lokalt ledd utveckling har mellan olika fokusområden i landsbygdsprogrammet. Klar hösten 2018 Projektstöd i landsbygdsprogrammet som är jämförbara med lokalt ledd utveckling - Syftet med uppföljningen är att undersöka vilka åtgärder inom landsbygdsprogrammet som skulle kunna flyttas helt till åtgärden för lokalt ledd utveckling. Detta bör baseras på att åtgärderna är lämpade för leadermetoden och skulle kunna vara bra komplement till det som genomförs inom lokalt ledd utveckling. Klar hösten 2018 LLU-projektens placeringar i olika fonder - Syftet är att undersöka huruvida projekt som har beviljats inom regionalfonden, socialfonden samt havs- och fiskerifonden hade kunnat beviljats inom landsbygdsfonden. Klar hösten 2018 Fördelning av arbetsinsatser hos leaderkontor och länsstyrelser - Syftet med uppföljningen är att undersöka hur arbetsresurser har fördelats mellan olika aktiviteter hos leaderkontor och länstyrelser för jämförbara åtgärder som syftar till lokal utveckling. Klar hösten 2018

8 Och så gör vi djupare utvärderingar…
Utvärderingssekretariatet planerar och beställer utvärdering löpande under programperioden. Utvärderingarna genomförs både av externa utvärderare, som konsulter eller forskare, men också av medarbetare på Jordbruksverket. Uppnår vi målen med programmet, används pengarna på ett effektivt sätt eller kan stöden utformas bättre. Utvärderingarna ger viktig information för att kunna utveckla landsbygdsprogrammet.

9 Utvärderingar miljö och klimat
Minskat näringsläckage från våtmarker i sydöstra Sverige Index för biologisk mångfald i ängs- och betesmarker Klimatförbättrande åtgärder – vilket är behovet? Metoder för uppföljning av klimatinsatser i landsbygdsprogrammet Optimal placering av skyddszoner med hjälp av erosionsriskkartor Betesmarker – vad har hänt? Effekter av ersättning för ekologisk produktion och omställning Miljöersättningar – skillnad kalkyl och ersättningsnivå Minskat näringsläckage från våtmarker i sydöstra Sverige - Projektet utvärderar effekten på näringsbelastning av våtmarker som anlagts med medel från landsbygdsprogrammet och utvecklar en metod för effektberäkning i områden med periodvis torka (östra Sverige). Detta kombineras med nya typer av mätningar vid in- och utflöden vid ett tiotal mätpunkter i Kalmar län. Projektet syftar ytterst till att öka tillförlitligheten i utvärderingar av anlagda våtmarker. Genomförs av Länsstyrelsen i Kalmar. Index för biologisk mångfald i ängs- och betesmarker – Projektet ska utarbeta förslag på index som visar på kvalitetsförändringar i biologisk mångfald i ängs- och betesmarker. Indexen baseras på data som redan samlas in i t.ex. miljöövervakning och inventeringar. I projektet ingår även att testa tänkbara index. Indexen syftar till att underlätta tolkningen av miljöövervakningsdata i utvärderingssammanhang. Genomförs av Lunds universitet, Centrum för miljö- och klimatforskning. Optimal placering av skyddszoner med hjälp av erosionsriskkartor - Syftet med utvärderingen är att bedöma placeringen av skyddszoner i förhållande till erosionsrisken. Utvärderingen baseras på en modellering. Resultaten överförs till kartor för att indikera var erosionskänsliga områden finns. Detta ger information om var skyddszoner bör placeras för att ge bäst effekt. SLU gör modelleringarna. Jordbruksverket skriver rapporten. Betesmarker – vad har hänt? - ??? Klimatförbättrande åtgärder – vilket är behovet? - Utvärderingens mer exakta innehåll diskuteras f.n. men syftet är att ge input till arbetet med framtida klimatåtgärder, särskilt rörande investeringsstöd men troligtvis även andra insatsområden med stor (potentiell) klimatpåverkan. Utvärderingen ska ge förslag på olika sätt som klimatförbättrande åtgärder skulle kunna hanteras i programmet, samt kartlägga kunskap om programmets klimatpåverkan och belysa centrala synergier och målkonflikter. Genomförs av AgriFood (diskussion pågår). Metoder för uppföljning av klimatinsatser i landsbygdsprogrammet - Projektet beräknar energi- och klimateffekter av landsbygdsprogrammets investeringsstöd för energieffektivisering, produktion av förnybar energi och minskning av jordbrukets utsläpp av växthusgaser och ammoniak. Resultaten består av indikatorer som rapporteras till kommissionen. Projektet kommer också att undersöka hur datainsamling fungerar för effektberäkningar av stöden och föreslå förbättringar för kommande programperiod. Genomförs på Jordbruksverket. Effekter av ersättning för ekologisk produktion och omställning - Utvärderingen undersöker ersättningarnas påverkan på miljö, klimat, djurvälfärd och landsbygdsutveckling. Utvärderingen utgår från en bred kartläggning av var ersättningarna hamnat (geografiskt, typ av företag, produktion, osv), kompletterat med enkät till stödmottagare, för att kunna dra slutsatser om ersättningarnas påverkan. Även ersättningarnas bidrag till landsbygdsutveckling undersöks. Kartläggning genomförs av Internationella handelshögskolan i Jönköping. Analyser och rapport skrivs på Jordbruksverket. Miljöersättningar – skillnad kalkyl och ersättningsnivå - Det har inte gjorts någon tidigare utredning om det finns ett samband mellan låg ersättningsnivå i relation till kostnadskalkylen och låg anslutningsnivå. Utvärderingen syftar till att belysa hur skillnaderna kan förklaras och vilka effekter de får. Utvärderingar av vissa miljöersättningar har indikerat att högre ersättningsnivå skulle kunna leda till ökad anslutning och därmed högre måluppfyllelse. Exempelvis halvtidsutvärderingen av landsbygdsprogrammet där det angavs att låg ersättningsnivå troligtvis var en orsak till den låga anslutningen för bland annat ersättningen för skötsel av våtmarker. Genomförs på Jordbruksverket.

10 Utvärderingar konkurrenskraft
Resultatindikator för konkurrenskraft och lönsamhet Investeringar för diversifiering av jordbruksföretag Effekter av investeringsstöden, inkl. tidigare programperiod Innovationer på landsbygden EIP – innovationsprojekt inom jordbruket Resultatindikator för konkurrenskraft och lönsamhet – Projektet beräknar förändringar i jordbruksföretagens output per årlig arbetsenhet (AWU) bland de som fått investeringsstöd för konkurrenskraft och lönsamhet. Resultatet består av en indikator som rapporteras till kommissionen. Projektet kommer också att undersöka metod(er) och datatillgång för att underlätta framtida effektberäkningar inom området. Genomförs på Jordbruksverket med data- och metodstöd från Internationella handelshögskolan i Jönköping. Investeringar för diversifiering av jordbruksföretag - Projektet beräknar förändringar i jordbruksföretagens output per årlig arbetsenhet (AWU) bland de som fått investeringsstöd för konkurrenskraft och lönsamhet. Resultatet består av en indikator som rapporteras till kommissionen. Projektet kommer också att undersöka metod(er) och datatillgång för att underlätta framtida effektberäkningar inom området. Genomförs på Jordbruksverket med data- och metodstöd från Internationella handelshögskolan i Jönköping. Effekter av investeringsstöden, inkl tidigare programperiod - Denna utvärdering syftar ytterst till att bedöma vilka effekter investeringsstöden har på programmets målsättningar. Det är dock svårt att inom projektet utvärdera effekter inom nuvarande programperiod då det tar tid innan effekter av stöd realiseras. Analyserna i projektet fokuserar därför på samband mellan utbetalt stöd och programmets målsättningar. Analyserna inkluderar stöd inom tidigare programperiod 2007–2013. Det kan även vara aktuellt att avgränsa analyserna till enbart vissa investeringsstöd, men först efter en inledande explorativ analys. Genomförs av Internationella handelshögskolan i Jönköping. Innovationer på landsbygden - Nuvarande fas i projektet syftar till att ta fram en nulägesbeskrivning av innovationer i jordbruks- och landsbygdsföretag. Kunskapen om innovationer på landsbygden, särskilt i mindre företag, är bristfällig och projektet syftar till att skapa en beskrivning av nuläget för att möjliggöra utvärdering av programmets effekter senare. Då ska frågor om i) programmet har ökat antalet innovationer på landsbygden, ii) programmet har ökat landsbygdsföretagens aktivitet i innovationssystemet, iii) de innovationsfrämjande åtgärderna i programmet har gett en ökad konkurrenskraft på den svenska landsbygden och bidragit till en mer hållbar produktion och förvaltning av naturresurser besvaras. Genomförs av Internationella handelshögskolan i Jönköping. EIP- innovationsprojekt inom jordbruket - Det finns ett behov att skapa bra möjligheter att lära av hur programmets understödjande av innovationer/innovationssystem fungerar. Syftet är att skapa ett lärande under pågående pro-gramgenomförande men även möjligheter att använda detta lärande för justering och utveckling av programmet och dess tillämpning. EIP har ett mycket specifikt syfte och är även utformat på ett sätt som tidigare inte funnits inom landsbygdsprogrammet. Genomförs av Umeå universitet.

11 Utvärderingar landsbygdsutveckling
Sysselsättningseffekter LLU – långsiktiga effekter, flera programperioder LLU – löpande lärande (nu mycket fokus på flerfondslösning) Landsbygdsprogrammets roll för landsbygdernas utveckling Bredbandssatsningar inom landsbygdsfonden och regionalfonden Sysselsättningseffekter - Syftet med utvärderingen är att undersöka om antalet jobb förändras som resultat av stöd i landsbygdsprogrammet. Utvärderingen analyserar även om effekterna beror på var företaget är rumsligt lokaliserat och om det finns synergier mellan åtgärderna. Utvärderingen är kvantitativ och avgränsas till insatser som syftar till att skapa nya jobb (förädlingsstöd, investeringsstöd, samt stöd till utveckling och pilotprojekt). Genomförs på Jordbruksverket med stöd från Internationella handelshögskolan i Jönköping. LLU – långsiktiga effekter, flera programperioder - Leader lider likt andra stödprogram av svårigheten att leda till långsiktiga effekter och det saknas kunskap om leaderprojektens hållbara effekter. Utvärderingens huvuduppgift är att analysera vad som utgör hållbara effekter och hur man kan mäta dessa effekter för framtida utvärdering och utvecklingsarbete i leaderprojekt. Genomförs av Högskolan i Halmstad. LLU – löpande lärande - Utvärderingen har ett brett upplägg som ska genomlysa ett flertal intressanta aspekter gällande Lokalt ledd utveckling. Utvärderingen avser granska regelverkets och administrationens krav i förhållande till programmens syften och mål. Den kommer att undersöka leadermetoden och särskilt underifrånperspektivets bidrag till programmens mål och syfte. Vidare undersöks leaders roll i förhållande till annat utvecklingsstöd för regional utveckling, regelverkets och administrationens krav i förhållande till programmens. Utvärderingen avser också att analysera Leaders roll i framtida programperiod. Genomförs av Högskolan Väst. Landsbygdsprogrammets roll för landsbygdernas utveckling - Utgångspunkten för denna utvärdering är att studera om detta är ett ändamålsenligt sätt att nyttja de resurser som idag är prioriterade inom programmet till landsbygdsutveckling. Finns det andra tänkbara prioriteringar och strukturer som skulle vara bättre? Detta projekt består även av framställning av relevanta kartor och geografiska analyser av förändringar över tid när det gäller rumslig fördelning av stöd inom landsbygdsutveckling. Genomförs på Jordbruksverket med stöd från Internationella handelshögskolan i Jönköping. Bredbandssatsningar inom landsbygdsfonden och regionalfonden - Bredbandssatsningarna med finansiering från EJFLU och ERUF utvärderas tillsammans på uppdrag av Jordbruksverket och Tillväxtverket. Utvärderingen syftar till att besvara frågor om hur programmens bredbandssatsningar påverkar tillgången till bredband/IT-infrastruktur, omsättning i företag, sysselsättning samtvall vilka effekterna blir på landsbygdens utveckling. Utvärderingen ska också bland annat belysa olika styrmodellers för- och nackdelar samt om fokuseringen på markbundet bredband med 100 Mbit/s kan bedömas vara samhällsekonomiskt effektivt.

12 Mer information om våra uppföljningar och utvärderingar finns på Jordbruksverkets hemsida webben
Detta var bara ett axplock av vilka fördjupade uppföljningar och utvärderingar som är klara eller på gång. Mer går att läsa om på webben. För pågående och kommande utvärderingar finns en sammanställd lista att få.


Ladda ner ppt "Fördjupade uppföljningar"

Liknande presentationer


Google-annonser