Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tandvårdsstödet gäller för vissa sjuka och funktionshindrade

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tandvårdsstödet gäller för vissa sjuka och funktionshindrade"— Presentationens avskrift:

1 Enheten för tandvårdsstöd har kontoret i Falun och arbetar med Landstingets tandvårdsstöd

2 Tandvårdsstödet gäller för vissa sjuka och funktionshindrade
Tandvårdsstödet gäller för vissa sjuka och funktionshindrade. I stället för vanlig kostnad, betalar man besöksavgift som i sjukvården.

3 Vem får tandvårdsstöd? Gult kort = Den som har ett stort
personligt omvårdnadsbehov Blått kort = Vissa personer med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Inget kort = Vissa personer som behöver tandvård som led i en sjukdomsbehandling

4 Statsbidrag till landstinget (2018 = 35 mkr)
Hembesök av tandhygienist Munvårdsutbildning till kommunal vårdpersonal Tandbehandlingar på Folktandvård eller privattandvård

5 N-tandvård Personer med stort personligt omvårdnadsbehov får ett gult tandvårdskort

6 Vid omfattande behov av personlig omvårdnad
Gult tandvårdskort N-TANDVÅRD  Vid omfattande behov av personlig omvårdnad  Gäller om man har ett omfattande behov av daglig service och personlig omvårdnad.

7 Vid långvarig sjukdom och funktionshinder
Blått tandvårdskort F-TANDVÅRD Vid långvarig sjukdom och funktionshinder Gäller om man har stora svårigheter att sköta munhygienen eller att genomgå tandvårdsbehandling på grund av långvarig sjukdom och funktionsnedsättning.

8 Blått tandvårdskort Här finns inga krav att man ska ha omvårdnadsinsatser. Om dessa personer, senare i livet, får ett stort personligt omvårdnadsbehov kan de få rätt till N-tandvård och därmed ett gult tandvårdskort. Det blåa kortet kan klippas sönder om personen får ett gult tandvårdskort. Grupperna kallas F1 – F11.

9 Den som känner till personens förhållanden och gått webbkursen om tandvårdsstödets regler får utfärda underlag för N-tandvård - gult tandvårdskort i kommunerna t.ex. Biståndshandläggare SoL, LSS Enhetschefer Sjuksköterskor på SäBo

10 Den som känner till personens förhållanden och gått webbkursen om tandvårdsstödets regler får utfärda underlag för N-tandvård - gult tandvårdskort i landstinget t.ex. Läkare och sjuksköterskor som arbetar med vård i livets slutskede, dvs Palliativa vårdteam

11 Beskrivning av omvårdnadsbehov
Blanketten Beskrivning av omvårdnadsbehov används av medicinsk personal, såsom läkare, distriktssköterska eller psykiatrisjuksköterska. Den kan även användas av biståndshandläggare, enhetschef eller motsvarande i kommunen, i de fall där det är osäkert om personen uppfyller kraven för tandvårdsstöd.

12 Tandvårdskort Nödvändig tandvård
Kort utfärdade på felaktig grund ”Rätta personer” Borde haft kort

13 omfattande personligt omvårdnadsbehov:
Varaktigt och omfattande personligt omvårdnadsbehov: minst 3 ggr/dag + nattillsyn

14 Omvårdnad av Hemtjänst och/eller anhöriga

15 Person som omfattas av LSS och har insatser via LSS
Person som omfattas av LSS och har insatser via LSS. Socialtjänst, anhörig eller assistans via Försäkringskassan

16 N-tandvård I första hand bota smärta och infektionstillstånd
En långsiktig plan för omhändertagandet – inte bara akutbesök då något har hänt. Ett förebyggande synsätt PROFYLAX OCH AKUTTANDVÅRD Förebyggande behandling och akuta insatser bör vara prioriterade för dessa individer. SMÄRTA OCH INFEKTIONER Prio 1: Nödvändig tandvård syftar till att reducera smärta och infektionstillstånd i munhålan I de fall där individens allmäntillstånd är sviktande kan vårdambitionen behöva inriktas på att enbart sanera ett mera omfattande akuta infektionstillstånd. För mindre, kroniska infektioner t ex periapikala osteiter och liknande kan det istället vara motiverat att förlänga observationstiden innan beslut om behandling tas. ETAPPTANDVÅRD Nödvändig tandvård bygger på en långsiktig plan Behandlingsmässigt behöver ofta en långsiktig plan göras upp för att bl.a. avvakta utvecklingen av patientens allmänna hälsotillstånd och individens efterfrågan på och behov av tandvård. Tandvård utförd i flera steg, etapptandvård, bör vara mycket lämplig i många fall. FÖREBYGGANDE SYNSÄTT Nödvändig tandvård bygger på ett förebyggande synsätt Eftersom nödvändig tandvård riktar sig till individer som i många fall har svårt att själva klara sin munhygien är det synnerligen viktigt att insatserna utformas så att vårdpersonalen så enkelt som möjligt kan hjälpa och stödja individen med den dagliga munhygienen. Vid alla insatser, både preventiva och reparativa ska den som utför tandvård sträva efter att den dagliga munvården blir så lättskött som möjligt för den enskilde och eventuell vårdare.

17 N-tandvård Tandvård i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet
Tandvård med hänsyn till den enskildes allmäntillstånd och behov. VETENSKAP OCH BEPRÖVAD ERFARENHET Nödvändig tandvård skall utformas enligt de allmänna regler som gäller för övrig tandvård Nödvändig tandvård utformas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, med respekt för patientens synpunkter och med hänsyn tagen till patientens medicinska tillstånd. Viktigt att etablera bra kontakt med ev. anhöriga och vårdpersonal ALLMÄNTILLSTÅND OCH BEHOV Nödvändig tandvård utformas med beaktande av den enskildes tillstånd och behov Vid utformandet av nödvändig tandvård måste det anläggas en helhetssyn på den enskildes livssituation och allmäntillstånd. Det är synnerligen viktigt att den enskilde inte utsätts för alltför omfattande behandlingar utan att dessa väsentligt bidrar till en förhöjning av livskvalitet och välbefinnande.

18 N-tandvård Bra munhälsa ger god livskvalitet
Viktigt att kunna äta utan stora problem Viktigt att kunna tala så man kan göra sig förstådd Utseendet är också viktigt LIVSKVALITET ÄTA TALA UTSEENDE Konserverande behandling bör bidra till individens förmåga att kunna äta och tala samt bidra till ett utseende utan för individen besvärande tandluckor. Om allmäntillståndet inte medger mer omfattande tandvårdsbehandling får denna istället inriktas på att hålla patienten fri från allvarliga, sjukliga förändringar i munnen för att motverka smärta och andra obehag. Tandlös och utan proteser kan vara det, för patienten, behagligaste valet i vissa fall, t. ex. vid svår demens eller i livets slutskede. Nödvändig tandvård skall bidra till att den enskilde skall kunna tillgodogöra sig födan – tand- och /eller munbesvär ska inte vara orsak till ev. nutritionsproblem Förmågan att tillgodogöra sig föda är inte direkt relaterad till tandstatus. Däremot är tänder av betydelse för förmågan att tugga föda. Även andra faktorer än antalet tänder är av betydelse i detta sammanhang. I samråd med patienten görs en sammanvägning och prövning av dessa faktorer. Kan patienten inte kommunicera själv får bedömningen göras i samråd med vårdpersonal och/eller anhöriga.

19 Utdrag ur överenskommelse mellan kommun, Folktandvården och Beställarenheten för tandvård:
I samband med att underlag för tandvårdsstöd upprättas ansvarar Kommunen för att personen i fråga även erbjuds en årlig munhälsobedömning. FTV ansvarar för att alla som har tackat ja till en årlig munhälsobedömning också får en sådan.

20 Enhetschef/ sjuksköterska ansvarar för
Utdrag ur överenskommelse mellan kommun, Folktandvården och Beställarenheten för tandvård: Enhetschef/ sjuksköterska ansvarar för att FTV kontaktas om nytillkommen person behöver munhälsobedömning alt. om vårdpersonalen behöver råd och hjälp i munvårdssituationen, innan nästa årliga munhälsobedömning skall genomföras. FTV skall då ta kontakt inom 30 dagar, för att avtala tid för ett besök.

21 Munvårdsutbildning Årlig uppföljningskurs genomförs i särskilda
boenden, i hemtjänstgrupper etc. i samband med att de uppsökande munhälsobedömningarna görs. All personal skall ha deltagit i minst en uppföljningskurs under en tvåårsperiod. FTV tillhandahåller utbildare och material. Kommunen tillhandahåller lokaler och står för lönekostnader för deltagande personal samt, vid behov, vikarier för dessa.


Ladda ner ppt "Tandvårdsstödet gäller för vissa sjuka och funktionshindrade"

Liknande presentationer


Google-annonser