Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

IAEG-SDG Arbetsgrupp för geodata

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "IAEG-SDG Arbetsgrupp för geodata"— Presentationens avskrift:

1 IAEG-SDG Arbetsgrupp för geodata

2 The primary objective of the Working Group is to ensure from a statistical and geographic location perspective that the key principle of the 2030 Agenda, to leave no one behind, is reflected in the Global Indicator Framework

3 När behövs geografisk information?
En typ av indikatorer som bygger på geografisk information är de som hör till mål 11, de handlar om tillgänglighet till vägar, kollektivtrafik, grönområden m.m. En annan typ av indikatorer kan tas fram med hjälp av satellitdata, ofta i kombination med annan information. Det kan gälla t.ex. utbredning av skog eller marina miljöer. Många indikatorer om fattigdom, hälsa m.m. kan också behöva redovisas uppdelat på stad och landsbygd, något som ofta saknas i traditionell statistik som bygger på administrativa områden.

4 Arbetsplan Arbetet bedrivs i två spår: ett som handlar om ”Disaggregation by location” och ett som handlar om användning av satellitdata för sex utvalda indikatorer. ”Disaggregation by location” innebär att använda olika statistiska metoder för att fördela statistik som redovisas för t.ex. kommuner på mindre områden, t.ex. med hjälp av satellitdata och annan information. De särskilda indikatorer som har valts ut är: 6.3.1, 6.3.2, 6.6.1, 9.1.1, and

5 Utmaningar för arbetsgruppen
Det pågår många parallella initiativ, t.ex. finns en FN-grupp med uppgift att ge vägledning kring integration av statistik och geografi som det är viktigt att samarbeta med. Rymdmyndigheterna driver olika projekt ihop med utvecklingsländer, t.ex. inom ”Earth Observations for SDGs”. Fokus ligger både på att nå målen och att kunna mäta dem. FN:s organisationer som ansvarar för varje indikator driver egna projekt ihop med utvalda länder för att testa metodik och data för indikatorerna.

6 Använda nya datakällor
Sverige har det väl förspänt med tillgång till geografiska data och satellitdata. SCB har erfarenhet av att jobba med geografiska data, men har hittills tagit stöd av konsulter för att bearbeta satellitdata. Det finns en nationell myndighetssamverkan för det Europeiska rymdprogrammet Copernicus, vi behöver samverka mellan myndigheter som har kompetens inom satellitdata (SMHI, Lantmäteriet, Rymdstyrelsen, SLU mfl) och indikatoransvariga myndigheter.

7 Mer information Marie Haldorson marie.haldorson@scb.se


Ladda ner ppt "IAEG-SDG Arbetsgrupp för geodata"

Liknande presentationer


Google-annonser