Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rättvisande bild och vägledningen Bokföring

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rättvisande bild och vägledningen Bokföring"— Presentationens avskrift:

1 Rättvisande bild och vägledningen Bokföring
Claes Eriksson – 23/

2 GRS i ÅRL God redovisningssed anges i 2 kap. 2 § ÅRL
” Årsredovisningen skall upprättas på ett överskådligt sätt och i enlighet med god redovisningssed.” Det kan noteras att BFN ges ansvar för utvecklandet av god redovisningssed i BFL

3 Rättvisande bild i ÅRL Rättvisande bild anges i 2 kap. 3 § ÅRL
” Balansräkningen, resultaträkningen och noterna skall upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av företagets ställning och resultat. Om det behövs för att en rättvisande bild skall ges, skall det lämnas tilläggsupplysningar. Om avvikelse görs från vad som följer av allmänna råd eller rekommendationer från normgivande organ, skall upplysning om detta och om skälen för avvikelsen lämnas i en not.”

4 GRS och Rättvisande bild i BFL
Begreppet rättvisande bild finns inte i BFL God redovisningssed finns bland annat i 4 kap. 2 § BFL; ”Bokföringsskyldigheten skall fullgöras på ett sätt som överensstämmer med god redovisningssed.”

5 Överblicka verksamheten
5 kap. 1 § BFL ” Affärshändelserna skall bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudbokföring). Detta skall ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat.”

6 Vad är BFNAR 2013:2 Bokföring?
Nytt samlat regelverk avseende BFL Beslutades i december 2013 Gäller för räkenskapsår som påbörjas januari 2014 eller senare - En regel om rättelse undantagen

7 Innehåll i BFNAR 2013:2 Bokföring?
Det innehåller bestämmelser om; Löpande bokföring Verifikationer Räkenskapsinformation Arkivering Systemdokumentation Behandlingshistorik

8 Utgångspunkter ”Omskrivning” av befintliga regler
Förändring på grund av utveckling Propositionen Enklare redovisning

9 Definitioner i BFNAR 2013:2 Bokföringspost Affärshändelser
BFNAR 2013:2, 1 kap, 3-12 Definitioner i BFNAR 2013:2 Bokföringspost Varje enskild notering i grundbokföringen eller huvudbokföringen Affärshändelser Alla förändringar i storleken och sammansättningen av ett företags förmögenhet som beror på företagets ekonomiska relationer med omvärlden.

10 Definitioner i BFNAR 2013:2 Redovisningsperiod
BFNAR 2013:2, 1 kap, 3-12 Definitioner i BFNAR 2013:2 Redovisningsperiod En redovisningsperiod omfattar en kalendermånad eller en liknande tidsperiod. Kontanta in- och utbetalningar Betalningar med sedlar och mynt samt postväxlar, mottagna checkar och andra betalningsanvisningar som omedelbart kan omsättas i pengar. Kassaregister Med kassaregister avses kassaapparat, kassaterminal, kassasystem och liknande apparatur för registrering av försäljning av varor och tjänster.

11 Några frågor av särskild vikt
Vad medför utökad kontantmetod? När ska något senast vara bokfört? Kan rättelse hänföras till samma period felet har uppstått?

12 Några frågor av särskild vikt
När anses en bokföringspost vara bokförd? Måste avskrivningar och periodiseringar bokföras löpande? Hur ska affärshändelser konteras?

13 Kontantmetoden 5 kap. 2 § tredje stycket BFL ” Ett företag vars årliga nettoomsättning normalt uppgår till högst tre miljoner kronor får dröja med att bokföra affärshändelserna tills betalning sker. Vid räkenskapsårets utgång ska dock samtliga då obetalda fordringar och skulder bokföras.”

14 Kontantmetoden Får användas av alla företag som normalt har en årlig nettoomsättning som uppgår till högst 3 mkr. Innebärande att man dröjer med att bokföra affärshändelserna tills betalning sker. Ger metoden en fortlöpande överblick över ett företags ställning?

15 Tidpunkten för bokföring - Kontanta in- och utbetalningar
Systematisk ordning som andra affärshändelser Kontanta in- och utbetalningar för presentation i registreringsordning Huvudregel dagen efter - Vid användande av certifierat kassaregister får kontanta in och utbetalningar registreras 50 dagar efter månaden då affärshändelse skett

16 Tidpunkten för bokföring – Ej kontanta in- och utbetalningar
- 50 dgr efter månaden då affärshändelsen inträffat - Nettoomsättning 3 Mkr, 50 dgr efter kvartalet då affärshändelsen inträffat - Nettoomsättning 1 Mkr och högst 50 verifikationer som avser högst 250 affärshändelser, 60 dgr efter räkenskapsårets utgång (deklarationstidpunkt för enskilda näringsidkare)

17 Rättelse av bokföringspost
I en datorbaserad bokföring ska en bokföringspost rättas genom en särskild rättelsepost. BFLs krav på presentation i registreringsordning innebär att en rättelsepost inte får göras bakåt i tiden i en avslutad period. Den ska då göras i den period felet upptäcks.

18 Varaktigt bokfört i bokföringsprogram
En bokföringspost måste vara varaktig, när blir den det i ett datorbaserat bokföringsprogram? När man bekräftat konteringen och tryckt enter eller Då en aktiv åtgärd vidtagits i programmet för att låsa bokföringen?

19 Varaktigt bokfört i bokföringsprogram
”Detsamma gäller så kallad preliminär bokföring, dvs. registrering av en affärshändelse i ett bokföringsprogram i vilket bokföringsposterna kan raderas eller ändras fram till dess att en aktiv åtgärd vidtas för att låsa bokföringen. Så länge bokföringen inte är låst, kan affärshändelserna inte anses bokförda. Bokföringen måste låsas så att den blir varaktig senast vid den tidpunkt då affärshändelserna ska vara bokförda enligt bestämmelserna i kapitel 3.”

20 Avskrivningar och periodiseringar
Avskrivningar och periodiseringar är inte affärshändelser ”Det ställs inga krav på att den systematiska sammanställningen ska ge en exakt avspegling av verksamhetens resultat och ställning löpande under året. Det finns t.ex. inte något krav i BFL på att periodiseringar ska göras löpande.”

21 Bokföras i samband med bokslut
”Genom bokslutstransaktionerna periodiseras inkomster och utgifter samt görs avskrivningar på anläggningstillgångar. Det är först i samband med att bokslutstransaktionerna bokförs som ställning och resultat mer exakt kan läsas ut. ”

22 Hur ska kontering göras?
”Kontering innebär en klassificering av affärshändelsen. Genom konteringen anges i vilken utsträckning affärshändelsen ger upphov till en tillgång eller skuld respektive eget kapital, eller är resultatpåverkande.” ”Normalt klassificeras affärshändelsen slutgiltigt redan när den bokförs.”

23 Hur ska kontering göras?
Vad innebär föregående bild för en betalning av en ettårigt förskottshyra i mars? Vad innebär föregående bild för inköp till varulager? Vad innebär föregående bild för försäljning av varor?

24 Kontering varuinköp ”Vid t.ex. varuinköp, accepteras att klassificeringen vid konteringstillfället inte är den slutgiltiga. Vid varuinköp beror klassificeringen på hur företaget bokför inköp; om varuinköp bokförs som utgift eller som varulager.”

25 Kontering försäljning
”Vid mervärdesskattepliktig försäljning delas försäljningsbeloppet upp mellan inkomst och utgående mervärdesskatt när försäljningen bokförs.”

26 Möjligt att periodisera – Gör det
”5 kap. 3 § BFL reglerar endast bokslutstransaktioner per balansdagen. Bestämmelsen hindrar dock inte att ett företag i samband med periodbokslut beaktar de poster som behövs för att bestämma periodens intäkter och kostnader samt den finansiella ställningen vid periodens utgång. Dessa poster får men behöver inte bokföras.”

27 FRÅGOR???


Ladda ner ppt "Rättvisande bild och vägledningen Bokföring"

Liknande presentationer


Google-annonser