Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Klara Falk & Therese Byheden Planarkitekter

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Klara Falk & Therese Byheden Planarkitekter"— Presentationens avskrift:

1 Klara Falk & Therese Byheden Planarkitekter
Planbestämmelser A Klara Falk & Therese Byheden Planarkitekter

2 Planbestämmelser Vad som ska och får regleras
Att reglera med planbestämmelser Allmänna råd Kunskapsbanken Nyheter och ändringar Tolka planbestämmelser Exempel på olämpliga bestämmelser

3 Vad ska och vad får regleras?
Plan- och bygglagen reglerar både vad en detaljplan måste innehålla och vad den får innehålla. Det är bara de bestämmelser som är nödvändiga för att uppnå planens syfte som ska vara med i planen. Vad en detaljplan måste innehålla och vad den får innehålla regleras i plan- och bygglagens fjärde kapitel. Det är bara de bestämmelser som är nödvändiga för att uppnå planens syfte som ska vara med i planen. Inget annat! Vi ser ofta planer med väldigt många bestämmelser (som kanske inte alltid behövs) och också väldigt många exempel på bestämmelser om saker som inte räknas upp i 4 kap. PBL. Det här beror väl antagligen på att man vill styra mer än vad lagen ger utrymme för… Vi kommer därför nu att göra genomgång av vad man får och vad man ska reglera i en detaljplan och hur man gör detta. Det kan tyckas ganska grundläggande och enkelt men vi ser ändå behovet av detta då det görs många detaljplaner som saknar lagstöd.

4 Obligatoriska planbestämmelser
Användning Huvudmannaskap Genomförandetid Användning Vad som ska regleras i en detaljplan framgår av bestämmelserna i plan- och bygglagens fjärde kapitel. Därför ska planen redovisa hur mark- och vattenområden inom planområdet ska avgränsas och användas. Allmänna platser ska skiljas från kvartersmark. För allmänna platser som kommunen är huvudman för, ska användning och utformning anges. För kvartersmark och vattenområden ska användning anges. Exempel på användning av allmän plats är gata, torg, park eller natur. Exempel på användning av kvartersmark är olika former av bebyggelse som bostäder, handel, kontor, industri. Kvartersmark kan även omfatta idrotts- och fritidsanläggningar, begravningsplatser, anläggningar för trafik, vatten och avlopp och energi. Vattenområden kan bland annat anges som lämpliga för bryggor, hamnar, badplatser och tekniska anläggningar. Huvudmannaskap Huvudregeln är att kommunen ska vara huvudman för allmänna platser. Kommunen kan dock bestämma att kommunen inte ska vara huvudman, detta innebär ett så kallat enskilt huvudmannaskap. Det är också möjligt att inom en och samma detaljplan ha olika huvudmannaskap för allmänna platser. Om kommunen inte ska vara huvudman för en eller flera av de allmänna platserna inom planområdet ska detta framgå av detaljplanen. Kommunen måste redovisa särskilda skäl för att överlåta huvudmannaskapet på någon annan. Genomförandetid  Detaljplanens genomförandetid ska bestämmas och anges. Genomförandetiden får vara 5 till 15 år.

5 Frivilliga planbestämmelser
Behövs för planens syfte Möjliggör markens lämplighet 4 kap PBL begränsar vad som får regleras Utöver allt som en detaljplan ska innehålla finns i PBL bestämmelser om vad detaljplanen dessutom får reglera. Det är bestämmelser som behövs för att planens syfte lättare ska uppnås som får användas. Syftet med de planbestämmelser som används måste alltid vara att göra planområdet lämpligt för det som den avser att reglera. (alltså för det som området ska användas till) Även när det gäller vad som får regleras med detaljplan är det PBL:s fjärde kap som gäller. Och det är alltså bara det som räknas upp där som går att reglera. Ingenting annat! Det som går att reglera kan delas in i olika kategorier. Jag tänkte lite snabbt gå igenom dessa:

6 Att reglera med planbestämmelser
Alla planbestämmelser måste ha stöd i PBL Reglera inte mer än nödvändigt Planbestämmelser ska vara tydliga  Att tänka på när man utformar planbestämmelser

7 Plan- och bygglagen 4 kap. 32 §
En detaljplan får inte omfatta ett större område än vad som behövs med hänsyn till planens syfte och genomförandetid.    Den avsedda regleringen av bebyggelsen, byggnadsverk och miljön i övrigt ska tydligt framgå av planen.    Detaljplanen får inte vara mer detaljerad än som behövs med hänsyn till planens syfte.

8 Planens syfte Ligga till grund för planbestämmelserna
Används för tolkning Planens syfte bör ligga till grund för planbestämmelserna och användas för tolkning av planen. Endast det som är nödvändigt för att uppnå syftet med detaljplanen bör regleras med planbestämmelser. Förtydligar lagens skrivning om att detaljplanen inte får vara mer detaljerad än vad som behövs med hänsyn till planens syfte (PBL 4:32). Det allmänna rådet konkretiserar det till att endast nödvändiga planbestämmelser bör tas upp i planen. En detaljplans syfte bör förklara anledningen till detaljplanen och vad planen avser att uppnå. Planens syfte används även vid tolkning av planen i till exempel bygglovssammanhang. Viktigt med genomtänkt syfte. Finns ju i planbeskrivningen men är lika viktig som en bestämmelse. Planbeskrivning ej juridiskt bindande men syftet blir ju indirekt det eftersom det ligger till grund för bestämmelserna. Ej motivera vad man vill bestämma med syftet utan låta syftet styra vad man sätter för bestämmelser.

9 Planbestämmelsernas verkan
Planbestämmelser verkar först när en åtgärd utförs. Planbestämmelserna kan få konsekvenser för befintliga fastigheter Planbestämmelserna ska gå att tillämpa Viktigt att tänka på!!

10 Allmänna råd ”Generella rekommendationer om tillämpningen av en författning” Ej bindande Vi arbetar nu med AR Vad är en Författning? ”Författning” är ett samlingsbegrepp för våra svenska lagar, förordningar och föreskrifter. Lagar beslutas av riksdagen och förordningar av regeringen. Boverket har fått bemyndigande från regeringen att ta fram specifika föreskrifter som är bindande och generellt gällande inom olika delar av Boverkets verksamhetsområde. Föreskrifterna publiceras i Boverkets Författningssamling, BFS. Föreskrifterna finns samlade på Boverkets webbplats. Allmänna råd Boverket kan även ta fram allmänna råd inom sitt verksamhetsområde. Råden är inte bindande för vare sig för myndigheter eller enskilda.  I 1§ paragrafen i författningssamlingsförordningen definieras allmänna råd som ”generella rekommendationer om tillämpningen av en författning som anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende”. AR kommer in i BFS:en när de är klara.

11 Allmänna råd för planbestämmelser
PBL – VAD ska och får regleras i detaljplan AR DPB – HUR reglera i detaljplan Vägledning på PBL Kunskapsbanken Allmänna råd för planbestämmelser – AR DPB 4 kap PBL – VAD kan regleras i dp AR – HUR reglera i dp Finns utarbetat system (praxis) hur man gör i praktiken. AR DPB bygger på det gamla systemet men vi har försökt att anpassa och modernisera för att det ska fungera i dagens samhälle. Systemet formaliseras genom AR. Senaste gången Boverket tog farm AR för plansidan var ”Boken om detaljplan och områdesbestämmelser” från 2002 – hela allmänna råd. Nu väljer vi ut vad som är AR. AR tas farm i en process Vi skriver, Expertgrupp på Boverket + jurist, Ref. grupp, Remiss Färdigt efter årsskiftet Vägledning Boverkets vägledning om planbestämmelser finns på PBL Kunskapsbanken. Förklarande texter, exempel, hänvisning och länkar till lagtexter och propar. Snart också till AR i BFS:en.

12 PBL Kunskapsbanken http://www.boverket.se/
Beskrivning av KB och texterna om Planbestämmelser Ersätter trädboken vid nya planer. Dock ej vid tolkning av gamla planer (mer om det senare) Kommer att uppdateras vid förändringar i lag, rättspraxis, nya AR

13 Ändringar i bestämmelsesystemet
Allmänna råd klara efter årsskiftet Innebär nyheter och förändringar Uppdatering av Kunskapsbanken Stor förändring av texterna på KB efter årsskiftet. Sedan endast mindre ändringar om det behövs.

14 Användning av allmän plats
TORG GENOMFART HUVUDGATA LOKALGATA GC-VÄG P-PLATS PARK NATUR

15 Användning av kvartersmark
H Detaljhandel K Kontor L Odling och djurhållning N Friluftsliv och camping O Hotell R Besöksanläggningar Z Verksamhetsområde

16 Olämpliga beteckningar
A tidigare Allmänt ändamål Q tidigare Användning anpassad till bebyggelsens kulturvärden Y tidigare Idrott G tidigare Fordonsservice I och X – kan förväxlas med andra tecken

17 Egenskapsbestämmelser
Förtydliganden Prickad mark Höjd på byggnader Markreservat

18 Prickad mark Byggnad får inte uppföras PBL 1 kap. 4§ Bebygga: att förse ett område med ett eller flera byggnadsverk. Byggnadsverk: en byggnad eller annan anläggning.

19 Höjd på byggnader Högsta nockhöjd i meter Högsta nockhöjd i meter över nollplanet

20 Markreservat Nya: h Energianläggningar c Anordningar för elektroniska kommunikationsnät Tas bort: y Marken ska vara tillgänglig för utfart från angränsande fastighet

21 Administrativa bestämmelser
Fastighetsindelningsbestämmelser betecknas på två sätt: Indelning i fastigheter Fastighetsindelningsgräns Lott A Fastighet som ska bildas Sex fastigheter (lotterna A–F) ska bildas med de gränser som anges på plankartan.

22 Fastighetsindelningsbestämmelser
Rättighetsområden Administrativ gräns a1 Servitut avseende rätt till utfart till förmån för Lotten A. (Belastar lotten B.) a2 Ledningsrätt för va-ledningar för X kommun. (Belastar lotten B.) a3 Gemensamhetsanläggning för utfartsväg. Deltagande fastigheter och närmare beskrivning av anläggningen, se bilaga X. (Belastar lotten B.) a4 Servitut avseende rätt till utfart till förmån för Fastigheten X:XX ska upphöra att gälla. (Belastar lotten B.) Servitutet bildat vid lantmäteriförrättning, , akt XXXXX.

23 Plangränser och linjehierarki
Planområdesgräns Användningsgräns Administrativ gräns Egenskapsgräns Fastighetsindelningsgräns

24 LOKALGATA III B II a1

25 Äldre handböcker och vägledning

26 Lämpliga planbestämmelser???
Fasader ska i huvudsak utgöras av trä om detta inte visar sig olämpligt ur estetisk synpunkt Särskild omsorg ska ägnas utformningen av byggnadens exteriör Otydliga! Bedömningsfråga Inget stöd vid tolkningen Ska vara tydligt för bygglovhandläggare och privatpersoner vad som menas

27 Lämpliga planbestämmelser???
Vegetationen i bäckravinen ska bevaras med ett slutet krontak Endast snålspolande armaturer Otydligt! Vem ska kontrollera detta? Tillsyn mot? Planstridighet kan leda till konsekvenser vid nya bygglov.

28 Lämpliga planbestämmelser???
Lokala eldstäder får inte vara primära uppvärmningskällor utan främst utgöra en beredskap för längre elavbrott Vedeldning är ej lämpligt inom planområdet Vedeldning får endast ske för trivselbehov Otydligt! Vem avgör detta? Vem kontrollerar? Vid anmälan kollas ej planen och detta missas.

29 Lämpliga planbestämmelser???
Högsta nockhöjd i meter över kommunens nollplan Bra bestämmelse i rätt sammanhang Ej vid 3G-mast

30 Lämpliga planbestämmelser???
Då fornlämning påträffas under grävning ska arbetet omedelbart avbrytas på den del fornlämningen berör. Den som leder arbetet ska omedelbart anmäla förhållandet till länsstyrelsen. Bilverkstad förutsätter tillstånd för oljeavskiljare Bygglov förutsätter tillstånd hos länsstyrelsen på grund av skyddade fornlämningar på fastigheten Upplysning Styrs av annan lagstiftning (KML, MB) då ej planbestämmelse

31 Lämpliga planbestämmelser???
Undersökning av markföroreningar ska genomföras innan byggnation påbörjas Ska vara klarlagt när planen antas. Får endast anta plan om marken är lämplig. Se också PBL 4:12 och 4:14

32 Lämpliga planbestämmelser???
Bygglov får inte medges förrän staket har uppförts mot gränsen till fastighet XX Ej ok villkor för lov enligt 4:14. Endast det som räknas upp!!

33 Lämpliga planbestämmelser???
Gestaltningsprogram för XX ska vara vägledande för utformning mm Otydligt! Vad händer om gestaltningsprogrammet ändras? Om gestaltningsprogrammet ej går att hitta vid tolkningen? Ev. in i planbeskrivningen

34 Lämpliga planbestämmelser???
Utformningen ska inte uppmuntra till stadigvarande vistelse Byggnaden ska utformas så att det inte finns en utpräglad baksida mot XX-vägen Otydliga! Vad menas? Hur tillämpas? Bedömningsfråga – Ger inget stöd vid tolkningen. Ska vara tydligt för Bygglovhandläggare och privatpersoner vad som avses

35 Lämpliga planbestämmelser???
Minst 60 % av bostäderna inom planområdet ska upplåtas med hyresrätt Fastigheter får inte säljas till privatpersoner Ej lagstöd

36 Lagstöd, syfte och tydlighet!
tel: tel:


Ladda ner ppt "Klara Falk & Therese Byheden Planarkitekter"

Liknande presentationer


Google-annonser