Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Landstingets patientsäkerhetsberättelse 2016

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Landstingets patientsäkerhetsberättelse 2016"— Presentationens avskrift:

1 Landstingets patientsäkerhetsberättelse 2016
Kort sammanfattning

2 Vårdskador har minskat 2013 - 2016
Resultat från markörbaserade journalgranskningar Av SKL:s rapport ”Skador i vården på nationell-, region- och landstingsnivå, ” framgår att antalet vårdtillfällen med undvikbara vårdskador har minskat betydligt under Studien bygger på granskning av drygt journaler vid 60 sjukhus i landet under perioden juni 2013 till juni 2016. Förbättringen beror bland annat på ökat fokus på kvalitet och patientsäkerhetsfrågor på alla nivåer. Politiska styrelser efterfrågar resultat och åtgärder, kvalitet och patientsäkerhet är med på koncernledningens agenda, patientsäkerhetsarbetet har systematiserats och det finns strategier och handlingsplaner på flera nivåer. Med vårdskada menas skador som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården.

3 Exempel…. Resultat från Markörbaserade journalgranskningar
Färre patienter får vårdrelaterade infektioner eller drabbas av kirurgiska skador jämfört med för tre år sedan vilket innebär att reoperationer minskat, skador från blåsöverfyllnad och läkemedelsrelaterade skador har också minskat. I gruppen annat ingår exempelvis allergisk reaktion, trombos, anestesirelaterad skada, skada efter förlossning (Skador i vården, skadeområden, undvikbarhet samt förändringar över tid).

4 Resultat enligt PPM-VRI
Resultatet av PPM-VRI för 2016 visade att vårdrelaterade infektioner har minskat med cirka 20 % från mätningen VRI förebyggande arbete pågår genom Infektionsverktyget och det finns hygienombud på varje enhet. Projekt har genomförts för att minska urinvägsinfektioner och infektioner från centrala venkatetrar och arbetssätten har breddinförts på sjukhuset. Andra projekt är PRISS och ”Rena händer räddar liv”. Engagemanget har ökat på alla nivåer. Vanligaste orsaken till VRI är postoperativa infektioner och även urinvägsinfektioner. VRI är den största vårdskadan i landstinget och är ett fortsatt förbättringsområde. För att minska förekomsten av VRI så bör en systematisk användning av IV öka vid alla berörda förvaltningar.

5 Uppfyllda mål? Landstingsfullmäktiges mål 2016 Uppfyllt
Analys av resultat Vårdrelaterade infektioner ska minska med 10 % jämfört med 2015. Ja Förekomsten av VRI har minskat med 20 % från PPM-VRI som gjordes 2015. Vårdhygienarbetet ska vara effektivt. Nej Följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler har minskat 2016 vid Akademiska. Följsamheten vid Lasarettet har varit hög. Ändamålsenlig antibiotikaförskrivning ska öka jämfört med 2015. Oförändrat Förskrivning av antibiotika mätt i recept per 1000 invånare minskade jämfört med Övriga förskrivningsmål är i stort sett oförändrade. Säker läkemedelsanvändning för äldre.  Det kan anses att målet inte är uppfyllt eftersom andelen äldre med tio eller fler läkemedel har ökat sedan 2015 och är över rikets nivå. Andelen äldre med läkemedel som bör undvikas är på samma nivå som 2015. Vid PPM-BHK var andelen med korrekta klädregler 95,8 % vilket är en minskning jämfört med mätningen 2015 då resultatet var 97 %. Andelen med korrekta hygienrutiner var 81,8% vilket också är en minskning jämfört med förra året då resultatet var 84 %. Jämfört med riket ligger landstinget på femte plats när det gäller följsamhet till BHK. Sid resultat ang ”Säker läkemedelsanvändning för äldre”

6 Uppfyllda mål? Landstingsfullmäktiges mål 2016 Upp-fyllt
Analys av resultat Läkemedelsgenomgångar ska göras för patienter som är 75 år och äldre och har fem eller fler läkemedel. Ökar Antalet läkemedelsgenomgångar och läkemedelsberättelser har ökat väsentligt vid Akademiska under 2016 jämfört med 2015. Kvalitetssäkrad utskrivningsprocess Utskrivningsprocessen är förstärkt genom utskrivningssjuksköterskor och kliniska farmaceuter. Se svar ovan. Vårdkedjor ska säkras. Nej Överbeläggningar, utskrivningsklara och utlokaliserade patienter förekommer i ökad utsträckning. Antalet oplanerade återinskrivningar har inte minskat sedan föregående år. SIP möjliggör trygga vårdkedjor men används enbart i begränsad omfattning inför utskrivning av äldre. Se sid angående läkemedelsgenomgångar och kvalitetssäkrad utskrivningsprocess Sid 34 säkra vårdkedjor. Överbeläggningar, utskrivningsklara och utlokaliserade patienter förekommer i ökad utsträckning jämfört med riket. Enligt studier så har utlokaliserade patienter dubbelt så hög risk för vårdskador jämfört med patienter som vårdas på rätt vårdplats (dvs disponibel plats inom den enhet där kompetens för diagnosen finns) Arbete pågår bland annat genom programråd och ett förväntat utfall över tid är att programrådens arbete ska bidra till en mer sammanhållen vård eftersom rådens arbete riktas mot de diagnoser som är mest förekommande vid oplanerad återinskrivning.

7 Uppfyllda mål? Landstingsfullmäktiges mål 2016 Upp-fyllt
Analys av resultat Sammanhållen vård skapas för patienter som riskerar återinläggning inom 30 dagar efter utskrivning från slutenvården. Ökar Förstärkt utskrivningsprocess, läkemedels-genomgångar, läkemedelsberättelser med utskrivningsmeddelande har ökat. Förväntat utfall av programrådens arbete är bland annat en ökad sammanhållen vård för patienterna. Säkerställa att äldre och kroniskt sjuka får god tillgång till vård och behandling. Programråd finns för diabetes, astma/KOL, hjärtsvikt, stroke, hälsoinriktad hälso-och sjukvård, depression och ångest samt för höga blodfetter. Processerna diabetes, KOL och artrosbesvär har införts i den offentliga primärvården under 2016. Programråden har utarbetat kvalitetsindikatorer och mäter dessa kontinuerligt samt säkerställer att förbättringsarbete sker. Sid 34 sammanhållen vård Oplanerade återinskrivningar Antal patienter 65 år och äldre med utvalda sjukdomstillstånd som återinskrivits inom 30 dagar var 2325 patienter under 2016, vilket är en ökning sedan 2015 då antalet var 2274 patienter. Sid 32 Äldres och kroniskt sjukas tillgång till vård och behandling Vårdgarantin ska uppnås. Nej Målen i vårdgarantin har inte uppnåtts vid primärvården och specialistvården.

8 Fortsatta förbättringsområden
Uppföljning Frekvens Oplanerade återinlägg-ningar inom 30 dagar Indikatorer i RPB Följs upp i T1, delårs- och årsrapport Utlokaliserade patienter Indikator i RPB Se ovan Vårdrelaterade infektioner Infektionsverktyget Kontinuerligt enhetsnivå Systematiskt hygienarbete Användning av Infektionsverktyget Enkät till enhetschefer från vårdkvalitetsavdel-ningen Kvartalsvis Oplanerade återinläggningar använda SIP i ökad utsträckning inför utskrivning mobila närvårdsteam i hela länet

9 …särskilt fokus på Områden Uppföljning Frekvens Palliativ vård
brytpunktssamtal smärt- och symtomskattning Berörda förvaltningar Palliativregistret Regional analysgrupp Kontinuerligt Trycksår - ökad trycksårsprevention samt risk- och hudbedömningar PPM-trycksår Cosmic Årligen Fall MedControl Undernäring Dagen nutrition (mätning)


Ladda ner ppt "Landstingets patientsäkerhetsberättelse 2016"

Liknande presentationer


Google-annonser