Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

20160818 Conrad Stralka.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "20160818 Conrad Stralka."— Presentationens avskrift:

1 Conrad Stralka

2 Varför rädda Östersjötorsken?
Torskbeståndet är en viktig symbol för Östersjön och dess miljö, det är också viktigt i sak för Östersjöns ekologi och för levande kustsamhällen, fritidsfiske, turism. BS2020 engagerade i fiskepolitiken sedan starten Försöken att reformera fiskepolitiken har inte haft avsedd effekt för Östersjötorsken. Situationen är värre än någonsin.

3 Var finns torsken idag?

4 Idag väger samma 50 åring ca 30kg och är ca 110cm lång!
Hur mår torsken idag? 2014 landade svenska fiskare ca 40% av sin kvot, i vikt räknat. Gamla torskar (8år) väger 1/3 av vad de vägde för 10 år sedan = större fiskeansträngning för mindre fisk Vetenskapens teorier om varför: Brist på föda Syrebrist Förändrad genetik Sveriges kvot ca 35tusen ton torsk. *Vi fiskar bort alla stora torskar OM det var människor: År 1960 vägde en 50 åring 80kg och var 180cm lång. Idag väger samma 50 åring ca 30kg och är ca 110cm lång!

5 Om Initiativet ”Rädda Östersjötorsken”
Vår arbetshypotes är att tillsvidare förbjuda bottentrålning* i Östersjön och samtidigt stödja kustfisket (Till oktober 2017): Förbereda ett flerårigt projekt Utarbeta fakta och argument för ett förbud mot bottentrålning En vetenskaplig grund utarbetas som innefattar: Vetenskapliga, ekonomiska, regulatoriska och samhälleliga analyser, samt de goda ”casen” Etablera samarbete med ”påverkare” i Sverige (Från November 2017): Trålfiske görs till symbol för misslyckad fiskepolitik och försummat miljöarbete i Östersjön Beslutsunderlag till intressenter Opinionsbildning Politisk påverkan – i Sverige (valet 2018) och Östersjöstaterna/EU Stöd till kustfiske, fisketurism och fritidisfiske Börja förbereda nästa land (Danmark, Polen eller Tyskland). *Östersjöländerna med stöd av EU

6 Fram till oktober 2017 ska vi försöka skapa ”sence of urgency”
Allmänheten måste känna till att Östersjötorsken är i kris! För att rapporten om torskens tillstånd ska uppmärksammas, och leda till fortsatt debatt, behöver vi skapa en sense of urgency kring Östersjötorsken. Fiskepolitik, eller torskens betydelse för Östersjön, finns knappt på dagordningen. Därför kan politikerna ducka för t ex debattartiklar. HUR Konstant tryck i sociala media Kommentarer på aktuella händelser Samarbete om budskap med stora NGO organisationer (WWF, SNF, Sportfiskarna, Oceana)

7 Målgrupper & medier Politiker, tjänstemän, opinionsbildare (inkl vetenskapsmän) som direkt eller indirekt sysslar med miljö, havsmiljö, fiske etc samt politiker som sysslar med generell politikutveckling, inklusive politiker med valkrets i Östersjölän/kommuner. Informerad allmänhet: Miljöengagerade Boende i kustkommuner Fritidsfiskare, naturintresserade, matintresserade Kombination av traditionella och digitala/sociala medier för att nå målgrupperna och skapa insikt och engagemang.

8 Portal för arbetet: www.räddaöstersjötorsken.nu *

9 Tack! BalticSea2020


Ladda ner ppt "20160818 Conrad Stralka."

Liknande presentationer


Google-annonser