Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till UKÄ:s rättssäkerhetskonferens 2016 på Norra Latin

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till UKÄ:s rättssäkerhetskonferens 2016 på Norra Latin"— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till UKÄ:s rättssäkerhetskonferens 2016 på Norra Latin

2 Välkommen!

3 PROGRAM kl. 10–16 INLEDNING Tf. myndighetschefen Annika Pontén
PRESENTATION AV INSTITUTET FÖR UTBILDNINGSRÄTT Universitetslektorn Sverker Scheutz från Institutet för utbildningsrätt vid Uppsala universitet. RÄTTSSÄKER EXAMINATION UKÄ:s biträdande chefsjurist Mikael Herjevik informerar om arbetet med uppdatering av rapporten Rättssäker examination. Möjlighet kommer att finnas att ställa frågor och lämna synpunkter. AKTUELLA FRÅGOR FRÅN UKÄ OCH ÖVERKLAGANDENÄMNDEN FÖR HÖGSKOLAN Chefsjuristen Christian Sjöstrand och huvudföredragande för ÖNH Marie Stern Wärn informerar om pågående och kommande rapporter, projekt och beslut. Lunch kl. 12–13 MÖTA MÄNNISKOR MED RÄTTSHAVERISTISKT BETEENDE Leg. psykoterapeuten och författaren Jakob Carlander Kaffepaus kl –14.40 forts. MÖTA MÄNNISKOR MED RÄTTSHAVERISTISKT BETEENDE Avslutning

4 Rättssäker examination
en lägesrapport från arbetet med den nya rapporten UKÄ:s rättssäkerhetskonferens den 25 oktober 2016

5 Disposition Bakgrund Arbetet med den nya rapporten
Lärosätesenkät, svar och reflektioner. Möjlighet till frågor och inspel

6 Bakgrund Högskoleverkets rapport Rättssäker examination (2008:36 R): en rapport med stor genomslagskraft Behov av uppdatering Ny tillsynspraxis Nya frågeställningar

7 Arbetet med den nya rapporten (1)
Utgångspunkt för arbetet: dialog med sektorn Enkät till lärosätena (hösten 2016) Beakta den nya förvaltningslagen (proposition till riksdagen i december 2016)

8 Arbetet med den nya rapporten (2)
Seminarium för lärosätena med utkast till rapport Ev. seminarium hos IFU Rapport våren 2017

9 Lärosätesenkäten Internt förarbete, inspel Val av frågor
Enkät till ett urval institutioner samt lärosätesledningarna Svarsdag 19 oktober

10 Digital examination Förekommer digital (datorbaserad) examination vid institutionen/lärosätet, dvs. att prov genomförs med hjälp av särskilda program och/eller genom webben? Om så är fallet, ge exempel på hur denna examination genomförs. Har ni identifierat några särskilda rättssäkerhetsproblem vid denna form av examination? Hur har ni i så fall löst problemen?

11 Studenter med funktionsnedsättning
Ge exempel på anpassad examination eller alternativa examinationsformer för studenter med funktionsnedsättning vid institutionen/lärosätet. Finns det regler vid institutionen/lärosätet om anpassad eller alternativ examination? Innehåller era kursplaner något om anpassad eller alternativ examination för studenter med funktionsnedsättningar?

12 Grupptentamen I rapporten Rättssäker examination anförde Högskoleverket att grupptentamen (att två eller flera studenter genomför examinationsuppgiften tillsammans, t.ex. examensarbetet) får anses vara en tillåten examinationsform men att det dock är viktigt att en individuell bedömning kan göras av studenterna. Använder sig er institution av grupptentamen? Om så är fallet, vilka är era erfarenheter av denna examinationsform? Hur säkerställs att en individuell bedömning kan göras av studenternas prestationer?

13 Studenters medverkan vid examinationen
Använder ni er av s.k. kamraträttning i era utbildningar, dvs. att studenterna är med och rättar varandras provuppgifter? Om ja, ge exempel på hur detta genomförs hos er. Vilka är för- och nackdelarna? Har ni identifierat några rättssäkerhetsproblem kring denna fråga?

14 Examinationsspråk (1) Det är inte ovanligt att kurser anordnas med engelska som undervisningsspråk. Om institutionen/lärosätet anordnar kurser på engelska, på vilket språk sker examinationen? Godtar ni att studenterna skriver sina provsvar på svenska även om utbildningen har getts på engelska? Om ni inte godtar svar på svenska, vad är skälet till detta?

15 Examinationsspråk (2) I de fall en kurs anordnas med svenska som undervisningsspråk, godtar ni att studenter skriver sina provsvar på norska eller danska? Om ni inte godtar svar på norska eller danska, vad är skälet till detta?

16 Ersättningsuppgifter vid obligatoriska moment
Kursplaner kan innehålla krav på att en student, förutom olika prov, måste fullgöra vissa obligatoriska moment, t.ex. deltagande vid seminarier. Förekommer det att studenter som inte fullgjort sådana obligatoriska moment i stället ges möjlighet att utföra ersättningsuppgifter? Om så är fallet, finns det regler som klargör förutsättningarna för ersättningsuppgifterna? Om regler saknas, hur bedöms vilka uppgifter studenten ska utföra istället för det obligatoriska momentet?

17 Handledning vid examensarbeten
Högskoleverket anförde i rapporten Rättssäker examination att det får anses vara praxis att en student som inte blir färdig med sin uppsats/examensarbete under kurstiden får, inom rimliga gränser, handledning till dess uppsatsen är färdig. Om en institution vill avvika från denna praxis, bör den klargöra det genom att föreskriva det i kursplanen för kursen. Om er institution/lärosäte erbjuder handledning för uppsatsarbete/examensarbete även efter kursens slut, under hur lång tid ges i så fall handledningen? Finns det regler vid lärosätet om hur denna situation ska hanteras?

18 Registrering av betyg i Ladok
Hur lång tid tar det för er att registrera betygsresultaten i Ladok efter det att studenterna underrättats om sina betyg? Vad är rimlig tid för registrering av betygen i Ladok efter underrättelsen om betygsresultaten? Finns det regler vid institutionen/lärosätet om tiden för betygsregistreringen?

19 Uppnådda studiemeriter vid återkallat antagningsbeslut
De senaste åren har flera lärosäten återkallat antagningsbeslut när det framkommit att studenter antagits till utbildningen med hjälp av förfalskade betyg. I några av dessa fall har det hänt att berörda studenter redan hunnit påbörja utbildningen och examinerats med godkänt betyg på kurser. Om er institution eller lärosäte har erfarenhet av denna situation, beskriv hur ni har förfarit med redan uppnådda betyg och andra studiemeriter för dessa personer.

20 Synpunkter på den tidigare rapporten
Har ni några synpunkter på innehållet i Högskoleverkets rapport Rättssäker examination (2008:36)? Finns det skäl att ändra någon av de bedömningar som verket gjorde i rapporten?

21 Andra frågeställningar
Har ni upplevt några andra rättsliga problem i samband med era examinationer som inte berörs i Högskoleverkets rapport eller i de nu aktuella frågorna? Beskriv i så fall dessa problem och, om möjligt, om ni har förslag på lösningar.

22 Ytterligare synpunkter?
Kontakt:

23 Aktuellt från tillsynsverksamheten
Rapporterade regeringsuppdrag: MOOCs och uppdragsutbildning Pågående regeringsuppdrag: studentinflytande och studieavgifter Planerade tillsynsrapporter Pågående tillsynsärenden: - Macchiarini anställningar vid Göteborgs universitet - Återbetalning av studieavgifter

24 Aktuellt från Överklagandenämnden för högskolan
Diskriminering – bristande tillgänglighet Del av kurs – examen, tillgodoräknande och antagning Krav på visst betygssnitt inte ok som behörighetskrav Viktigt dokumentera referenstagning


Ladda ner ppt "Välkommen till UKÄ:s rättssäkerhetskonferens 2016 på Norra Latin"

Liknande presentationer


Google-annonser