Cellen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Jordens och livets utveckling
Vad är liv?.
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Cellen.
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Bakterier , celler och andra små saker
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Cellen.
Bra uppläsare om man vill ha hjälp med att få texten uppläst
Cellen.
Cellen och levande ting
Hjärtat och blodomloppet
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Cellen och dess delar.
Livets former Djur.
Celler, organ och organsystem
Hej! Välkomna till NO!.
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Alger och Svampar.
Cellen är den minsta levande enheten
-läran om det biologiska arvet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Allmänt Bakterier är en grupp encelliga mikroorganismer. De finns överallt omkring oss, på huden (i normalfloran), i luften, i livsmedel osv. Efter sitt.
Cellen.
Mikrobiologi.
CELLEN.
Ordning av livet.
VAD ÄR EN CELL?.
Människan: Blodomloppet
Vad är vad? Cellkärna, gener, kromosomer, DNA, arvsanlag…
Celler.
Celler Allt levande är uppbyggt av celler. Växter av växtceller och djur av djurceller. Skillnaden mellan en växtcell och en djurcell är att Växtcellen.
I mitokondrien sker det förbränning.
Cellen och dess beståndsdelar
LIV Består av celler. Rörelse, vrider sig efter solen eller förflyttar sig. Använder sig av energi i olika former. Gasutbyte, tar in en gas och släpper.
Cellen Ola Ohlsson 4 november 2009.
Introduktion Vad tror du att biologi handlar om?
Biologi Livets former.
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Biologi Livets former.
Livsmedelskemi.
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Cellen.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Biologi - Livets former.
Allt som lever S Vad är biologi?.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
-läran om det biologiska arvet. Gregor Mendel 1800-talets mitt Upptäckte att egenskaper går i arv på ett regelbundet sätt.
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
Allt som lever Vad är biologi?.
- En livsnödvändig funktion
Genetik 9C.
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Celler.
Allt ärftligt material i en cell kallas för genom.
Celler, bakterier och virus
Celler, bakterier och virus
Människokroppen - celler i samarbete
En cell är den minsta levande enheten.
Presentationens avskrift:

Cellen

Celler Allt levande är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell tex bakterier. Andra tex människan består av flera miljarder celler. Om man jämför celler hos olika typer av organismer ser man att det finns både likheter och olikheter i cellernas uppbyggnad.

Djurceller Växtceller Svampceller Bakterier Cellvägg Cellkärna Cellmembran Kloroplast Cellkärna Cellmembran Svampceller Bakterier Cellvägg Cellvägg DNA Cellmembran Cellkärna Cellmembran

Bakterier Växter Svampar Djur Cellkärna X Cellvägg Använder solenergi vissa

Växtcell 2. 1. 3 (grön) 4. 5. 7. 6. 8. 1. Cellkärna – Det som händer i cellen styrs från kärnan. Här finns vårt arvsanlag. Arvsanlagen bestämmer vilka ämnen cellen ska tillverka och avgör på så sätt hur vi ser ut och vilka egenskaper vi får. 2. Ribosom – Här tillverkas proteiner som bland annat används som byggnadsmaterial i cellerna. 3. Kloroplast – Innehåller färgämnet klorofyll som gör att växten kan ta tillvara på solens energi. 4. Vakuol – ”Cellsaftrum” Cellens eget vattenförråd. 5. Cellvägg – En hård vägg som ger stöd åt cellen. 6. Mitokondrie - Här tillverkas energin som cellen behöver för att leva. 7. Cellplasma - Cellens olika delar finns i plasman. En trögflytande, geléaktig vätska av vatten, salter och proteiner. 8. Cellmembran – Tunn hinna som håller ihop och skyddar cellen. Kan släppa in ämnen som cellen behöver och släppa ut det cellen vill bli av med.

Djurcell Djurcellen saknar cellvägg, vakuol och kloroplaster.