Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor."— Presentationens avskrift:

1 Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor. Robert Hook studerade en bit kork en dag 1664 och upptäckte att den bestod av en massa små rum De fick namn celler

2 Cellen ”livets byggstenar” ”det minsta levande”
På latin betyder ordet cell ”litet rum”

3

4 Cellen De enklaste cellerna tex amöbor består av en enda cell
Vi människor innehåller ca 100 biljoner celler celler. De flesta organismer är dock flercelliga. Allt liv är knutet till celler.

5 Cellens storlek En elefant har inte större celler än en myra, utan många många flera.

6 Växtcell Djurcell Mitokondrie cellplasma Cellkärna Kärnmembran
Endoplasmatiskt närverk cellplasma Cellkärna Kärnmembran Kromosomer Cellmembran Cellvägg Lysosom Saftrum (Vakuol) Kloroplast

7

8 Arvsmassan Alla däggdjur har förvånansvärt lika arvsmassa, även om kromosomernas antal och utseende varierar. Grisens och människans arvsmassa är till 80% lika. Schimpansens och människans är till XX,X procent lika!!!

9 Skillnad växtcell, djurcell
Cellvägg och kloroplaster finns bara hos växtceller. Cellväggen är uppbyggd av cellulosa. (pappersmassa) Kloroplasterna är ofta gröna och det är i kloroplasterna växterna fångar in solenergin.

10 Cellkärna Kärnan innehåller cellens arvsanlag.
I cellkärnan finns det 46 kromosomer. Hälften 23 st kommer från mamman, den andra hälften kommer från ….. Hundar har tex 78 kromosomer, schimpanser har 48 st.

11 Fel antal kromosomer Det händer att människor förd med 47 kromosomer istället för 46 som är det normala. Om man har tre kromosomer i stället för två i det 21 kromosomparet har man downs syndrom. (mongolism)

12 Arvsmassan DNA

13 DNA DeoxyriboNukleinsyra (Acid)
Livets manual finns i VARENDA CELL i din kropp (några undantag finns) I arvsmassan finns generna. I en människa finns ca stycken.

14 DNA-molekylen Delar sig själv likt ett blixtlås.
När DNA-molekylen delar sig bildas det exakt två likadana DNA-strängar

15 Mitokondrierna Mitokondrierna är cellens kraftstationer.
Där förbränns socker och genom förbänningen får cellen energi till de olika arbeten den ska utföra. Till förbränningen behöver syre transporteras av blodet från lungorna till cellerna. ”Avfallet” ÄR CO2 (koldioxid) I tex muskelceller finns många mitokondrier.

16 Cellernas förökning Celler uppkommer endast ur andra celler som en följd av att de delas och blir två identiska celler vid celldelningen. DNA-molekylen är gemensam för allt liv på jorden. Ditt eget DNA har bestämt hur JUST DU har byggts upp.

17

18 Celldelning Vid vanlig celldelning får ingen information gå förlorad.
De båda nya cellerna måste innehålla exakt samma kromosomer som den ursprungliga cellen.

19 Egenskaper Den viktigaste egenskapen hos ALLA levande celler är förmågan att skapa kopia av sig själv. Faktiskt kan denna förmåga till självförnyelse tas som själva definitionen på liv. Levande materia kan producera kopior av sig själv utan instruktioner utifrån.

20 Hur länge kan man leva? Genomsnittsåldern i Sverige är drygt 80 år
Om man kunde ändra lite i generna, skulle det vara etiskt riktigt att göra det? Om det skulle vara dyrt, vem skulle i så fall få företräde till ”evigt liv”?

21 Mutationer Mutationer är förändringar i arvsmassan
Om en mutation drabbar en vanlig kroppscell påverkas bara just den cellen Om mutationen drabbar könscellerna kan det förändrade anlaget föras vidare till nästa generation.

22 Könslig förökning Du, och jag, blev till genom att två könsceller smälte samman till en. Det finns inte två individer som är helt identiskt lika (undantag enäggstvillingar) Ägg och spermier innehåller hälften så många kromosomer som övriga celler. Ett befruktat ägg är en cell och har all information som behövs för att bli tex en människa!!!!! När du föds finns ca 200 olika celltyper i kroppen

23 Människan Allteftersom celldelningen fortskrider utvecklas cellerna och blir specialiserade Likadana celler bildar vävnader (benväv, muskelväv) Olika vävnader bygger upp organ tex hjärtat och lungorna Organ som samarbetar bildar ett organsystem tex andningsapparaten matsmältningsapparaten.

24 Cancer, när generna förlorar kontrollen
Normala celler kan dela sig ett begränsat antal gånger. I cancercellen har generna som kontrollerar celldelningen skadats. Cancerceller delar sig snabbt, okontrollerat och obegränsat. Eftersom cellerna delar sig okontrollerat växer tumören.

25 Hudcancer

26 Metastaser (dottertumörer)
Cancercellerna sprids då de lossnar från den ursprungliga tumören och kan sprida sig till resten av kroppen. Om cancern gått så långt kan det vara svårt att bota den helt.

27 Olöst mysterium Forskarna har ännu inte löst gåtan hur den allra första cellen till synes kunde uppstå ur ingenting

28 Så här kan det gå….

29 Ärftlighetens lagar Blå brun ögonfärg Färg på katter och kaniner
Rulla tungan Flicka eller pojke

30 Gentester Kan visa om du bär anlag för en sjukdom
Ska man kunna välja bort ett barn som har down syndrom om ddet upptäckts tidigt med gentest? Ska vi i framtiden välja bort barn med handikapp? Ska vi i framtiden kunna genmanipulera oss så vi lever längre? Om vi kunde genmanipulera en viss sorts raps så skulle vi i Sverige inte behöva importera bränsle till bilarna. Bra dåligt? Risker?

31 Vargen Hunden härstammar från vargen.
Hur kan det komma sig att det finns ca 400 olika hundarter?

32 Du har blivit brännskadad
Med hjälp av dina egna hudstamceller skulle du kunna odla hud i framtiden (idag) för att läka dina skador? Rätt fel?

33 Kopia av dig själv!? Om du skulle kunna, skulle du framställa en exakt kopia av dig själv? Motivera ditt svara ovan.

34 Reservdelar från gris? Om du blev tvungen, skulle du låta operera in en njure eller ett hjärta från en gris in i din kropp? Snacka om svininfluenser….

35


Ladda ner ppt "Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor."

Liknande presentationer


Google-annonser