Skolinformation från RFSL

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet
Advertisements

Genusperspektiv i förskola/skola
Puberteten.
Forskning och fakta om arbetslivet och skolan
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
Maria Bergström Socionom och sakkunnig RFSU
Demokrati och diktatur
Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har.
Några följder av heteronormativitet:
Den massmediala bilden av kvinnor
Får inte flickor klä sig i rosa nu

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Välkomna!.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Skyldigheter och rättigheter i skolan
Vänsterpartiet Hans Linde 6 mars Vänsterpartiets Hbtq-politik inför valet 2014.
Lagar och överenskommelser
Hur man skriver en argumenterande text.
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Centrum för Genusvetenskap
Arbetar er kommun utifrån styrdokument eller policydokument, i vilket/vilka sexuell läggning uttryckligen nämns i arbetet med att motverka diskriminering.
Sex- både kropp och känsla
Skillnader i hälsa bland barn och unga i Uppsala län – vad vet vi? Carin Östling, Regionförbundet Uppsala län och Henrik Andréasson, Landstinget i Uppsala.
Under ytan - ett Equal-projekt om att förstå och förändra normer och värderingar i skolan Projektperiod: 1 maj april 2007.
Homo- och bisexuella läkares situation på arbetsplatsen
Normer Formar vårt beteende.
Sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa
Samhällets ojämlikhet
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Vad menas med Normkritik egentligen?
Genus Manligt & kvinnligt.
Hen-debatten i backspegeln: Vad var det som var så provocerande? Nils Dverstorp Grammatikdagen 20 mars 2015.
De Sju Diskrimineringsgrunderna
en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet
PROJEKTOMRÅDE: Kommunala verksamheter med fokus på förskola o äldreomsorg PARTNERS: LO, SKTF, Kommunal, RFSL PROJEKTTID: Fas 2: maj.
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Mångfald och Tolerans.
Bortom normen Ylva Gellerstedt, Kurator på RFSL Göteborg.
Webbinarium om transfrågor Innehåll Förtydligande av ord och begrepp Folkhälsomyndighetens studie om hälsa bland transpersoner Socialstyrelsens nya riktlinjer.
Hbtq-diplomera din mottagning! Utbildningstillfälle 1.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Jämställd och normkritisk kommunikation Karin Bengtsson, projektsamordnare Mikael Almén, projektsamordnare.
Kärlek Diskutera med den som sitter bredvid: VAD ÄR KÄRLEK?
Så blir du en bra transallierad!. Ordförklaringar Transpersoner: Personer som genom sina könsuttryck och/eller könidentiteter avviker från könsnormen.
Diskrimineringslagen i praktiken Om grunder & antidiskrimineringsarbete Anna Karlsson
DigIT Workshop 3 De “horisontella principerna”  Jämställdhet  Tillgänglighet  Likabehandling.
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Normer och identitet Mötesplats Engagemang, Sigtuna —02 // Anette Sjödin,
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
SOCIALA OCH SEXUELLA NORMER Att vara schysst och visa respekt Ömsesidigt förhållningssätt.
HBTQ-certifiering inom
Lag och rätt VT år 5 Catha Glaas, Thomas Smith Herrängens skola 2017.
Variationer av kön.
Våga prata om psykisk ohälsa!
Osynliga i historien.
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Vilka möter vi i reklam och marknadsföring?
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Genus/sexualitet.
Hbtq-diplomera din mottagning!
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Likabehandlingsplanen
Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor
Lika villkorsgruppen Antro/Etno
§ 1 Ändamål Mom 1 Dyslexiförbundet har till ändamål att stödja personer med funktionsnedsättningarna läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och/eller matematiksvårigheter/dyskalkyli.
Presentationens avskrift:

Skolinformation från RFSL Carolina Orre carolina.orre@rfsl.se 070-7404235

Historia Skolinformation sedan 1972 Personliga berättelser – toleranspedagogiska ingångar Homosexuella informatörer

Nutid Utbildade informatörer Normkritiskt upplägg RFSL-medlemmar oavsett sexuell läggning/könsidentitet jobbar som informatörer

Syfte med skolinformation Bidra till god hälsa bland hbtq-ungdomar genom att lyfta frågor som rör diskriminering och normer i skolan. Att lärare och elever får mer kunskaper om normer och begrepp kring kön och sexualitet och hur diskriminering kan motverkas.

Innehåll skolinformation Upplägg: 90 minuter. 2 informatörer Heteronormen och dess konsekvenser Hbtq-begrepp. Vad är kön? Vad är sexuell läggning? Hbt-historia Tid för frågor och diskussion

Normer Osynliga regler och förväntningar Skapar oss som sociala varelser Förändras över tid och plats Blir synliga först då någon bryter mot dem, kan leda till bestraffningar Kaffe är en norm. De flesta vuxna människor dricker kaffe. Kanske är duktig och har fixat te också, eller kan fixa te om någon vill ha. Hur många tog inte kaffe idag? Vad ska vi bjuda dig på om du inte dricker varken kaffe eller te? Vill ofta bryta varför någon bryter mot normen, vill känna oss bekväm. Blir lite obekvämt, vill känna sig som en bra värd. Vill veta varför, vill godkänna om någon bryter mot normen. Förutsätter att alla firar jul. Om inte: varför då? Antingen godkänna en ok ursäkt. Eller så tycker vi synd om henne: men du har väl i alla fall en julgran. Alla bryter mot normen på något sätt. Man vill anpassa sig till olika grupper. Man vill höra hemma i ett sammanhang och anpassar sig. Normer handlar mycket om samhörighet och vill känna sig trygg. Normer är egentligen inte ett problem så länge vi inte stänger ute personer som inte passar in. Det är svårt att ta bort en norm, men vi kan förändra den.

Effekter av normer

Vad är kön? Biologiskt kön Juridiskt kön Könsuttryck Könsidentitet Många tänker att detta är en väldigt lätt fråga att svara på, men när en tänker efter inser man att det inte är så lätt. Kön är en väldigt viktig variabel I vårt samhälle fortfarande. Första frågan när ett barn föds är: vad blev det? Och då syftar man inte på om barnet är av människosort eller groda, utan vilket kön det blev. När ett barn föds kan man ju inte fråga det hur det känner sig, så då kollar man på något annat….

Cisperson En person som följer normer kring kön. Personens biologiska och juridiska kön stämmer överens med könsuttryck och könsidentitet. Har inget med sexuell läggning att göra. Cispersoner kan vara hetero, bi eller homo, eller queer.

Transperson En person som bryter normer kring kön. Personens biologiska och/eller juridiska kön är på något vis inte överensstämmande med könsuttryck och/eller könsidentitet. Har inget med sexuell läggning att göra. Transpersoner kan vara hetero, bi eller homo eller queer. Är ett paraplybegrepp som innehåller många transidentiteter.

Transsexuell Könsidentiteten är inte samma som biologin och juridiken. Vill ofta korrigera sitt kön – byta juridiskt kön och få hjälp att korrigera kroppen så att den stämmer. Vill oftast byta namn, personnummer, pronomen. Behöver få en diagnos transsexualism för att kunna få hjälp av svensk sjukvård

Transvestit Könsuttrycket är inte samma som biologin eller juridiken. Använder kläder/attribut som bryter normer kring kön – ibland eller alltid Vill ibland byta namn och pronomen, för alltid eller ibland Vill oftast inte korrigera sitt kön

Intergender/Gender queer Könsidentiteten är inte samma som biologin och juridiken. Ej kvinna eller man – något annat, bortom eller både och. Vill ibland korrigera sitt kön - få hjälp att korrigera kroppen så att den stämmer med könsidentiteten. Vill ofta byta namn, pronomen. Könsneutralt pronomen hen/den. Behöver få en diagnos transsexualism för att kunna få hjälp av svensk sjukvård!