Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Variationer av kön.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Variationer av kön."— Presentationens avskrift:

1 Variationer av kön

2 Variationer av kön Könsidentitet = Könet man själv känner sig som (umo.se) Biologiskt kön = Kroppen (umo.se) De flesta människor har XX- (kvinnor) eller XY-kromosomer (män). (rfsl.se) Socialt kön = Detta är alltså det sätt vi beter oss - hur vi agerar i samhället. Normer. (rfsl.se) Juridiskt kön = Könet man har enligt pass och andra myndighetsdokument (umo.se) Ens identitet kan förändras över åren även om de allra flesta håller sig till samma kön (samma könsidentitet,samma biologiska-, sociala- och juridiska kön.) (umo.se)

3 Exempel Venn-diagram:

4 Trans – vad är det? Cis / Trans = Den som trivs med det kön den har och inte vill förändra det kan kallas cisperson. Den som känner att något inte känns rätt, eller inte trivs med det kön andra säger att den har kan kallas en transperson. (umo.se) Transsexuell = Som transsexuell kan man känna sig född i fel kropp. Till exempel att man har en kropp som ser ut som en tjejkropp men man känner sig som en kille eller tvärtom. (umo.se) Transvestit = När man trivs med sitt biologiska kön och inte vill korrigera sin kropp, men alltid eller ibland vill klä sig i kläder som är typiska för det andra könet. (umo.se) Intergender = Om man är intergender känner man sig varken som en kille eller tjej. Istället upplever man sig som både och, eller någonstans mittemellan. (umo.se)

5 Andra begrepp som är bra att kunna:
Queer = Queer kan vara ett ord för att beskriva dig själv, om du till exempel inte vill tillhöra ett visst kön eller en viss sexuell läggning. (umo.se) Hen = Könsneutralt pronomen. Istället för ”han” eller ”hon” föredrar en del att kallas för ”hen” eller ”den”. Man har rätt att få bli kallad för det man vill. (umo.se)

6 Foldern: Idag ska alla delar t.o.m. “Kön” vara klart!
Rubriken “kön” ska innehålla: Alla 4 variationer av kön En förklaring av begreppet “trans” & dess undergrupper En förklaring av pronomen “Han/Hon/Hen/Den” Tips: många har glömt att ha med “framtidens preventivmedel”!!!


Ladda ner ppt "Variationer av kön."

Liknande presentationer


Google-annonser