1 När politiken kom till köksbordet LO-seminarium 7 mars.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Carina Begquist Palm, 12 april
Advertisements

Rätt jobb eller jobb snabbt? AEA:s opinionsundersökning 2013.
Utredningen om män och jämställdhet
Varför behövs en individualiserad föräldraförsäkring?
(Regeringsuppdrag) Rapporten undersöker:
Vänsterskolan Feminism 1.
Siffror om jämställdhet
Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet.
Hur fungerar föräldraförsäkringen?
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
Jämställdhetspolicy- Vad planerar vi på institutionen?
Demokrati och diktatur
Tidsanvändningsundersökningen 2010/11
Erik Munsterhjelm Jurist, VH Vasa
Omsorg Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
Vad är identitet?.
Jämställdhetspolitiken Tillväxtverket 26 september
Erik 5 år lär sig räkna.
Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter Mångfald Resurs Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter.
Lagar och överenskommelser
Studerande 2012 – ekonomi, boende och framtidsval Ingela Gabrielsson Privatekonom.
Jämställdhetspolitiken
Kommundirektörsföreningen
Partisekreterare Tomas Tobé Sverigedagen den 7 mars 2015.
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
Doris Thornlund Ett jämställt Norrbotten Internt och externt arbete Delmål 1: En jämn fördelning av makt och inflytande. Delmål 2: Ekonomisk.
 Vad innebär jämställdhet?  Jämställdhet i regionala systemanalyser  Jämställdhet i åtgärdsplaneringen Jämställdhet och investeringsplaneringen.
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
UNIONEN – ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa.
Barnomsorgsmarknaden i EU Vilken potential finns för svenska företag att tillhandahålla barnomsorg i Europa? Mikael Elinder Rapport för Almega.
Funktionsnedsättning innebär dubbel utsatthet i det offentliga rummet – och begränsar därmed tillgängligheten Några exempel: En utvecklingsstörd kvinna.
Genus och Kön.
Vad är identitet?.
Novus Boende i Dalarna och Gävleborg om frivilligt arbete November 2010 Dalarna och Gävleborg Arne Modig 2046.
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Läget i Sverige Sverige har högsta andelen sjukskrivna i Europa. Vår kostnad för förtidspension och sjukskrivning ligger.
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
Ålderdom utan fattigdom Om äldrefattigdom och kvinnors låga pensioner.
Unionen på företaget XXX. Vad är kollektivavtal? Dina rättigheter på jobbet Vad är kollektivavtalat och vad finns i lagen? Grunden i den svenska.
Genus. Kvinnor och män i media lkritikvemvadvarfor/kvinnorochmanimedier.425.h tml
Jämställdhet i kommuner och landsting SKL:s stöd till jämställdhetsintegrering.
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
Användning av föräldraledighet och fortsatt barnafödande Ann-Zofie Duvander Försäkringskassan och Stockholms universitet
VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID
Resultat 2016 för Östhammars kommun Utgiven april 2017.
I städer, på landsbygder och allt däremellan
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
HELTIDSPLAN Göteborg Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Nacka Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Västerås Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Jönköping
HELTIDSPLAN Stockholm
HELTIDSPLAN Kalmar Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Umeå Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Örebro Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Malmö Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Helsingborg
HELTIDSPLAN Gotland Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Luleå Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Uppsala Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Lund Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Båstad Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Borås Kommunal + SKL.
NÄR VÄLFÄRDEN GÅR FRÅN DELTID TILL HELTID
Jämställdhet i arbetslivet
Anställ klokt - Anställningsformer i Detaljhandelsavtalet
När politiken kom till köksbordet
Presentationens avskrift:

1 När politiken kom till köksbordet LO-seminarium 7 mars

Familjepolitiken - en del av jämställdhetspolitiken Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.

Familjepolitikens syfte Regeringens mål: Ökad valfrihet Stärkt makt över den egna livssituationen Mångfald av barnomsorgsformer Förbättrade förutsättningar till god ekonomisk standard för barnfamiljer Kritik - Alternativa mål: Tydligare fokus på jämställdhet Familjepolitik och barnomsorg måste svara mot föräldrars behov för att kunna förvärvsarbeta i ”dygnetruntsamhället” Vad leder fokus på valfrihet och mångfald till? Ökad segregation Familjepolitikens fördelningspolitiska profil måste stärkas.

4 Arbetsliv och familjeliv – två sammanflätade delar Val hemma påverkar ställning i arbetslivet Faktiskt eller möjlig familjesituation påverkar – även kvinnor utan barn påverkas Arbetsgivare väljer vem de anställer – bland annat utifrån risk för framtida frånvaro från jobbet Barnafödande, lång sammanhängande föräldraledighet och huvudansvar för familjen är risker för frånvaro som arbetsgivare vägar in

Arbetsliv och familjeliv – två sammanflätade delar Ställning i arbetslivet påverkar val hemma Det ”fria” valet att dela på föräldraledigheten är inte fritt för visstids- eller deltidsanställda som inte har arbete eller tillräcklig inkomst att gå tillbaka när de själva vill Varannan kvinna inom LO arbetar deltid 23 procent av kvinnorna inom arbetaryrken är tidsbegränsat anställda. Bland ej fackligt anslutna kvinnor är andelen 46 procent

Föräldraskap, omsorg och arbetstider LO har låtit Novus Opinion genomför en undersökning januari genomförda webbintervjuer Riksrepresentativt urval bland allmänheten mellan år

Medvetenhet om att villkoren i arbete och familjeliv påverkar varandra

Ett starkt stöd för en jämställd arbetsdelning i familjen

Ruttjänster inte efterfrågade för att lösa vardagspusslet

4 av 10 anser att pappor ska vara föräldralediga 6 månader eller längre

Inga skillnader mellan arbetare och tjänstemän

Arbetsgivare uppfattas vara mer negativa mot att män är föräldralediga Män uppfattar i högre grad än kvinnor att arbetsgivare är mer negativa till att män är föräldralediga eller arbetar deltid än kvinnor. Arbetare uppfattar i högre grad än tjänstemän att arbetsgivare är mer negativa till att män är föräldralediga eller arbetar deltid

Arbetstid före och efter föräldraledighet

Räcker förskolans öppettider?

Vad visar undersökningen? Det finns ett mycket starkt önskemål bland allmänheten om en jämställd fördelning av omsorg och förvärvsarbete Rätten att välja en jämlik föräldraledighet är inte en ”tjänstemannafråga” – lika relevant för föräldrar i arbetaryrken Samtidigt väljer man inte ”jämställt” Vad beror det på? Externa hinder. Normer och attityder hos arbetsgivare, skillnader i anställningsvillkor och därmed ekonomi samt brister i barnomsorgen gör det svårt för föräldrarna att välja som de skulle önska. Att lägga ansvaret uteslutande på föräldrarna att välja en jämn fördelning av omsorgen om barnen är ett mycket tungt ansvar Föräldrar behöver stöd för att kunna fördela omsorg och arbete mellan sig på det sätt de vill.

Att dela omsorgen mer lika – en nyckelfråga för jämställt arbetsliv Flera åtgärder måste genomföras samtidigt: Fler öronmärkta månader. Fyra månader tilldelas vardera föräldern, resten möjliga att dela. Följer intentionen i EUs föräldraledighetsdirektiv Stärka föräldras möjlighet att dela på deltidsarbetet under småbarnsåren. Utveckla TCOs förslag om barndagar. De 90 lägstanivådagarna omvandlas till SGI-nivå, 45 dagar till vardera föräldern. Vardera förälder kan använda 1 dag i veckan var, för att förkorta arbetstider. Möjlighet att underlätta och fördela deltidsarbete mellan föräldrarna. Skärp kommunernas skyldighet att erbjuda barnomsorgs utanför dagtid Rätt till heltid Begränsa rätten att anställa på visstid