Nils Holgerssons underbara matresa, projekt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Välkomna till Förskolan Lodet
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
MFSMFS Ett äventyr utöver det vanliga. SIDA:s utbildning i Härnösand o Tre intensiva dagar som förbereder dig inför din resa o Träffa andra som ska ut.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Barnanpassad utredning
”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Råby-trivsel Råby-trivsel är ett kooperativ som arbetar i Råby Rönö, mitt i den sörmländska landsbygden. Råby-trivsel hjälper dig med catering vid fester,
Patientenkät sommaren -13
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
VÄSTERGÖTLAND Detta vapnet föreställer ett lejon med stjärnor.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Högtidstal Retorik.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Eksjö Särskilt boende.
Att skriva en artikel.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Unga i Piteå granskar måltider
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
MENY VÅRTERMINEN 2014 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Röd dag Trettondagen PlaneringsdagKöttbullar med pastaIndiana Jansson (gratäng.
Vad är du för typ av person?
En plats för UTMANING UPPTÄCKSFÄRD ÄVENTYR
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Mark Särskilt boende.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Blekinge Om du fick välja fritt, vilken svensk stad reser du helst till i sommar? Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Mervärden och aha-upplevelser
Enkäten Arbetsmiljöundersökning. Enkät - Massor med problem  Er ”klient” har massor med problem. Ta fram de tre viktigaste.
Brukarundersökning 2014 Enkät till brukare på dagverksamhet.
Vid första tanke…. Kan man tro att Sveriges topp 1 är köttbullar & potatis med lingon. Men när du tänker efter riktigt noga tror du den rätten är absolut.
Varför har vi redan lov? Det var ju just jullov!
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
pedagogisk dokumentation
Vad är temat för dagens lektion?. Tema: Någons skräp, en annans skatt.
MAKTLEKAR.
En dynamisk matresa Carola Lind. En bok med 9 recept per dag. Totalt 63 recept, från billigt och lätt till lätt men lite dyrare.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
Veckans fördjupning handlar om en känd barnbok som görs om i en serietidning. Kan du gissa vilken bok det är? Lös rebusen för att få en ledtråd.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING DALARNAS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 2015.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Resultat : Under baslinjemätningen blev det extra tydligt för oss att det är många av våra gäster som inte äter den lagade maten (de gula stolparna). Det.
Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv.
Antal olyckor januari-juni *2014 jämfört med medelvärde år **2015 jämfört med medelvärde år ***2016 jämfört med medelvärde år LänMedelv.
Måndag: Ugnsgratinerad falukorv serveras potatismos
Tisdag: Nötfärsgratäng med potatis Onsdag: Kycklingsoppa serveras
Serveras , mån-fredag från 89:-
Antal olyckor januari-november
Serveras , mån-fredag från 89:-
Serveras , mån-fredag från 89:-
Serviceförvaltningen
Matsedel vecka 1, 1-7 januari
Matsedel vecka 51, december
Matsedel vecka 3, januari
Månadsstatistik till och med april 2017
Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

Sammanställning enkät matdistribution 2018
Presentationens avskrift:

Nils Holgerssons underbara matresa, projekt

En matresa genom Sverige, där vi hoppas på att alla våra matgäster/kunder i kommunen vill flyga med och provsmaka våra landskapsrätter! Hoppas att ni alla finner detta intressant och vill hjälpa oss att sprida informationen, så att samtliga vet vad som är på gång och känner sig delaktiga! Maten kommer att serveras som huvudrätt eller smakportion i förskola, skola och äldreomsorg med början i vecka 37. Landskapsrätterna kommer att serveras en dag varannan vecka och om allt går enligt tidtabellen blir den sista serveringen vecka 14 vårterminen 2016.

Start V 37 Skåne V 39 Halland V41 Småland V43 Bleckinge och Öland V 45 Gotland och Östergötland V47 Västergötland och Bohuslän V 2 Närke och Södermanland V 4 Värmland V 6 Dalarna och Hälsingland V 8 Ångermanland och Jämtland V 10 Västerbotten V 14 Norrbotten och Lappland 12 Veckor Totalt

Historia kring maträtter

Stanna upp, smaka och upplev! Maten är en del av vårt kulturarv. Idag äter vi mat från hela världen, men så har det inte alltid varit. Därför vill vi ta med dig på en resa genom Sverige för att göra dig nyfiken och ge dig möjlighet att bredda dina kunskaper om svensk mathistoria och husmanskosten. På samma sätt som Nils Holgersson upptäckte Sveriges landskap kommer du att upptäcka lokala rätter och råvaror från hela landet. Det börjar ofta med ett misstag Vi vill förklara varför vissa rätter och råvaror är typiska för ett visst område. Det är ofta ganska intressanta och roliga historier och det är inte sällan de har kommit till av misstag. Men även rikedom och nöd har påverkat maten. Upptäck nya maträtter Texterna som finns på bordet är inget faktablad utan något vi hoppas kan skapa intresse och nyfikenhet. En del är baserat på sägner och det går inte alltid att få fram den riktiga sanningen. Men vi hoppas att det kan ge ett mervärde under måltiden. Förr serverades vissa rätter bara vid särskilda tillfällen. Idag är det inte alltid lika tydligt. Ett exempel är ostkakan, som förr enbart användes vid festliga tillfällen och idag ses mer som ett mellanmål. En del äldre rätter är heller inte anpassade för stora mängder. Då har vi varit tvungna att anpassa receptet för att det ska fungera. Sjömansbiff kan till exempel uppfattas som seg om man tillagar den i stora bläck. Därför lagar vi den på exakt samma vis som förr men använder färs istället. Allt kan inte förändras Några rätter kan vi inte göra om, som till exempel Nävgröt och fläsk. Vi kan inte byta ut skrädmjölet mot annat mjöl, för då blir det inte Nävgröt. Rätterna på menyn är kända och typiska för området. En del är kända över hela Sverige. Många rätter har blivit en landskapsrätt och vi vill visa var den kommer ifrån. Menyn kan variera mellan köken Varje kök har fått bestämma vilka maträtter som ska serveras utifrån den receptbank de har. Därför kan menyn ibland se lite olika ut.

Nils Holgerssons underbara matresa Idé, att få sprida kunskaper om den svenska mathistoria. Syftet, att få våra gäster (0 till 100+ år) att smaka på landskapsrätter, en del i original version och en del i anpassad version Målet, att kunna servera valda rätter till alla samt samla recept, bilder och historier i en bok.

Hur är det tänkt att det skall serveras Dom flesta rätter passar att servera som en huvudrätt till alla, medans andra kommer att serveras lite på sidan om för nyfikna gäster. Personalens bemötande kommer att ha en betydande roll, för att få alla att våga smaka! Viktigt är också att alla är involverade i projektet: Förskola, skola o äldreomsorgens personal måste veta vad som är på gång och göra alla delaktiga i vår matresa genom Sverige! Vem är Nils Holgersson? Vad är landskapsrätter?

Höstterminen 2015 Vecka 37 Vecka 39 Vecka 41 Vecka 45 Vecka 47 Onsdag Skåne Halland Småland Blekinge och Öland Gotland och Östergötland Västergötland och Bohuslän Skånsk kalops, kokt potatis och rödbetor. Senapsöverbakad lax, pepparrotssås och kokt potatis. Isterband med stuvad potatis och rödbetor. Sjömansbiff Saffranspannkaka. Stekt salt sill med löksås och kokt potatis. Skånsk äggakaka med knaperstekt fläsk. Kycklinggryta Kvibille. Smålänska Kroppkakor lingonsylt Lufsa med knaperstekt fläsk Raggmunk och stekt fläsk. Fiskgryta.

Vårterminen 2016 Vecka 2 Onsdag Vecka 4 Onsdag Vecka 6 Onsdag Södermanland och Närke Värmland Dalarna och Hälsingland Jämtland och Ångermanland Norrbotten och Västerbotten Lappland Wallenbergare med potatismos och gröna ärtor. Värmalndskorv serveras med potatismos. Stekt falukorv och potatimos. Fisk på Jämtvis i ugn. Pitepalt med rårörda lingon. Viltskavgryta. Stormaktlåda med purjolöksfräs. Nävgröt med knaperstekt fläsk och lingonsylt. Älgfärsbiff serveras med päregröt. Jägargryta. Västerbotten-paj. Nikkaluokta-soppa.

Estetiska programmet med mediainriktning Karlstad har gjort en ny Nils Holgersson inför matresan! Tack för att ni hjälper oss så alla blir informerade om vad som är på gång!