Bakgrundsorsaker till första världskriget

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Amerikanska revolutionen
MELLANKRIGSTIDEN.
Antikens Grekland Prov fredag v. 47.
Nationalism.
Att förklara kriser och krig
Mellankrigstiden.
Imperialism - När ett land tar över, styr och använder sig av en annan del av världen.
TYSKLANDS ENANDE & Otto von Bismarck.
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
Första världskriget
Det industriella genombrottet
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Orsaker Effektiviseringen av jordbruket.
Varför läser vi om första världskriget?
Antikens Grekland Frågan lyder: Vad vet du om Antikens Grekland?
Diskutera: Varför blir det krig?
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Handel i världen - varför då?
Imperialism.
Industriella revolutionen del 2
Sverige under 1600-talet.
Nationalism.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
BIOLOGI OCH POLITIK ANDRA VÄRLDSKRIGET
TEMA: Nationalism Nationalismens framfart i Europa under 1800-talet
Världshandeln på 1700-talet
Några orsaker till kriget
Första världskriget
Latinskt ord: herravälde Total underkastelse, moderlandets organisation och kultur ”klipptes ut och klistrades in” Ofta total brist på respekt och förståelse.
Ord och begrepp för moment
Första världskriget.
Vi samtalsgooglar: Imperialism
Bakgrund och inledning
Kolonialism s
1800-tal Fröet till det moderna Europa… Nationalism…
1800-talet.
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Carl-Henrik Larsson, John Bauergymnasiet, Karlshamn, Karlshamn –
Frihetstiden
Vår orättvisa värld SO årskurs 6.
Varför kallas det världskrig?
Utkik Historia: s , Frihetstiden
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Orsaker, Viktiga händelser & konsekvenser
Imperialism Att politiskt och militärt ta makten över främmande områden (Kolonialism). Mellan åren 1870 och 1900 erövrade européerna områden där det sammanlagt.
Industriella Revolutionen
Kolonialism Kamp om att få kolonier.
Första världskriget. Varför blev det krig? Första världskriget började som en sammandrabbning mellan några stormakter i Europa. Fram till dess hade stormakterna.
Vad gör att bomben går av och det blir krig?
Första världskriget Konsekvenser. Revolution i Tyskland Tyska folket hade blivit lovade en seger Tyska folket kände sig besvikna och lurade av sin egen.
Skyttegrav = Gropar som soldater försvarar sig i Öst och västfronten = ”öst och väst om Tyskland” Trippelentanten = Frankrike, Ryssland, Storbritannien.
Vilka olika grupper gav sig iväg från Europa? Vilka var deras mål?
Mellankrigstiden.
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Nationalism.
Imperialismen.
Bakgrunder till första världskriget
Första världskriget 1914–1918.
1800-talets slut Imperialism- strävan efter världsherravälde Kolonialism-ett land erövrar och utnyttjar områden, kolonier, utanför det egna landområdet.
Amerikanska Revolutionen
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Persiska imperiet 700 f.Kr.
FRANSKA REVOLUTIONEN.
Kolonier och slavhandel
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Varför började Det första världskriget?
Ett möte för att förhindra krig
Ideologier.
Presentationens avskrift:

Bakgrundsorsaker till första världskriget Nationalism Imperialism

Europa 1815 Europas karta är vid den här tiden mycket splittrad. Tyskland och Italien är uppdelat i mindre stater. Vad kan ni mer se som är annorlunda mot dagens Europakarta?

Nationalism Under 1800-talet växer nationalismen fram. Hade man: samma språk samma religion samma seder och bruk Då var man ett folk och skulle ha ett eget land/egen nation. Nationalisterna kämpade mot de stora rikena Turkiet (Osmanska riket), Österrike-Ungern och Ryssland. Där bodde många olika folkslag. I det som idag är Italien och Tyskland var det tvärtom. Där kämpade nationalister för att småländer skulle enas.

Nationalism Positivt? Varje folk ska få vara fritt och bestämma över sig själva. Fint att vara stolt över sitt land. Gemenskap, samhörighet Negativt? Finns det ett Vi, uppstår det också lätt ett Dom. ”Vi är bättre!” Kan skapa splittring, något som ofta har utnyttjats av politiker som velat starta krig. Risk för främlingsfientlighet och rasism.

Tysklands enande Vid mitten av 1800-talet fanns det ännu inget rike som hette Tyskland. Det talades tyska i stora delar av Mellaneuropa, men området var uppdelat i många olika stater. Preussen och Österrike-Ungern var de mäktigaste. 1866 hamnade de i krig med varandra och Preussen vann. Efter kriget bildades Nordtyska förbundet av 21 stater med Preussen i spetsen. Detta förbund oroade Frankrike och 1870 utbröt det fransk-tyska kriget. Frankrike förlorade. I samband med freden 1871 bildades Tyskland som ett enat rike, med Preussens kung som kejsare.

Italiens enande Italien fanns inte heller som rike vid 1800-talets mitt. Flera småstater i norr tillhörde det habsburgska riket (Österrike-Ungern) och de ville slå sig fria. De fick hjälp av kungariket Sardinien (se norra delen av kartan). Men andra större riken ville inte ansluta sig till Sardinien, de tyckte inte att de tjänade något på det. Fattiga bönder protesterade mot att de fick betala höga arrenden till godsherrarna. På Sicilien utbröt ett bondeuppror som Sardinien stöttade. Under ledning av Garibaldi kunde så småningom kungariket Neapel och Kyrkostaten besegras. 1861 var Italien enat.

Balkan – en krutdurk Större delen av Balkanhalvön tillhörde Österrike-Ungern och Turkiet (Osmanska riket). De flesta som bodde där var slaver och ville inte leva under turkiskt eller österrike-ungerskt styre. Panslavism – drömmen om att förena alla slaver i en stor stat under ryskt styre eller att skapa ett förbund av slaviska stater. Alla ville inte detta utan ville ha helt självständiga stater (utan ryskt inflytande).

Imperialism Begreppet imperialism kommer från ordet imperium. Ordet imperium betyder herravälde, d.v.s. att man vill ha total makt och dominans. Under senare delen av 1800-talet ”tävlade” flera europeiska stater om herraväldet i Afrika, Sydostasien, Indien och Kina.

Kapplöpning om kolonier

Kolonialväldena

Orsaker till imperialism Råvaror – Industrialiseringen i Europa ökade behoven av råvaror som bomull, gummi och koppar. I andra delar av världen fanns också populära varor som kaffe och te. Marknad - i takt med den ökade industrialiseringen växte också behovet av en större marknad. Man ville sälja mer än vad folk kunde köpa i det egna landet, t.ex. kläder, verktyg och enkla maskiner såldes till kolonierna.

Orsaker till imperialism Makt – Ju fler kolonier ett land hade desto mäktigare var det. Många kolonier var ett tecken på att landet var en politisk stormakt. Man tyckte att man höjde sin status. Sprida civilisationen – ”den vite mannens börda”. Européerna ansåg att den vita rasen var överlägsen alla andra och därför var det den vite mannens plikt att sprida den europeiska civilisationen i världen. Man ansåg att människor i Afrika och Asien inte klarade av att bygga civiliserade samhällen.

Konsekvenser av imperialism Många områden plundrades på värdefulla naturresurser, t.ex. mineraler. Man tog ingen hänsyn till naturen eller befolkningen. Åkermark där befolkningen tidigare odlat mat gjordes om till bomulls-, kaffe- eller teplantager. Befolkningen utnyttjades som billig arbetskraft. Tidigare hade de tillverkat och odlat det de behövde, nu blev de tvungna att köpa mat, kläder och verktyg av européerna. Befolkningen förlorade rätten att bestämma över sitt land. De drogs in i krig som ibland utkämpades mellan olika europeiska stater. Kulturer bröts ned när européerna ville förändra befolkningens sätt att leva och tänka.

Olika slags imperialism Politisk Ekonomisk Kulturell