Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1800-talets slut Imperialism- strävan efter världsherravälde Kolonialism-ett land erövrar och utnyttjar områden, kolonier, utanför det egna landområdet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1800-talets slut Imperialism- strävan efter världsherravälde Kolonialism-ett land erövrar och utnyttjar områden, kolonier, utanför det egna landområdet."— Presentationens avskrift:

1 1800-talets slut Imperialism- strävan efter världsherravälde Kolonialism-ett land erövrar och utnyttjar områden, kolonier, utanför det egna landområdet Nationalism-är idén att ett folk, det vill säga människor som talar samma språk och har samma kultur, ska ha ett eget land

2 Orsaker till imperialismen
Tekniska möjligheter: industriella revolutionen gav möjligheter att tillverka vapen och utrusta arméer på ett helt nytt sätt. Transport: Nya fartygstyper och framförallt ångdriften gav förkortade tiden det tog att resa över jordklotet. Mediciner: Afrikas klimat och sjukdomar stoppade inte längre européerna. Färre krig i Europa innebar att man koncentrerade sina resurser åt andra håll.

3 Imperialismens syfte. Råvaror, industrierna i Europa krävde mängder av råvaror. Varför köpa när man kan ta? Nya marknader (sent 1800 och framåt), någonstans att sälja det man producerade i hemlandet. Att sprida västvärldens vetenskap och kultur till de ociviliserade vildarna. Prestige, alla andra har det ju!

4 Afrika 1914

5 Vilken betydelse har kolonialismen haft för kontinenten Afrika?
Oändligt lidande. Bidragande orsak till första Världskriget Infrastruktur byggdes ut Viss inhemsk befolkning gynnades och detta skapade splittringar och konflikter Jordbruksmark användes endast till att producera ex kaffe och bomull till kolonialmakten. Inga grödor odlades och folket svälter!

6 Straffet om du inte fick ihop tillräckligt med råvaror.
Skräckexemplet Kongo Kungens koloni. Kongo blir den belgiska kungens personliga koloni Resultatet av stormakternas rädsla för varandra. Befolkningen utnyttjas hänsynslöst. Straffet om du inte fick ihop tillräckligt med råvaror.

7 Den omänskliga behandlingen av den infödda befolkningen var systematisk. Antalet dödsoffer är okänt, eftersom det saknas tillförlitlig dokumentation. I samband med bland annat rågummiutvinning och elefantjakt lemlästades ett stort antal kongoleser om de misslyckades att uppfylla produktionsmålen. Dessa och andra övergrepp väckte internationella protester under det tidiga 1900-talet. Leopold II (belgiska kungen)var en envåldshärskare i den av honom privat ägda Kongostaten. Hans privatarmé gick brutalt fram för att se till så att gummikvoterna uppfylldes. På bilden ses lemlästade barn vilkas fäder inte kunnat leva upp till sina kvoter. Att hugga av händerna på kongoleserna var inte enbart en bestraffning och en metod för att terrorisera dem till underkastelse, de avhuggna händerna användes också av de inhyrda afrikanska soldaterna som ett slags valuta för att bevisa för sina europeiska officerare att de inte slösade kulor på djurjakt (en dödad = en hand) utan för att slå ned upproriska tendenser Källa NE.se

8 Europeisk överlägsenhet
Synen på afrikaner Att sprida det europeiska De vita européerna ansåg sig högre stående. De ville sprida både sin kultur samt kristendomen Framförallt ville man tjäna pengar, makt och prestige. Socialdarwinistiska tankar- den starkaste överlever

9 Kolonialismen- en liknelse med ett äppelträd
Jag bor i lägenhet inte kan odla egna äpplen men har insett att det finns pengar att tjäna på att sälja dem på torget. Jag ställs då inför valet att köpa äpplen av en granne som har trädgård. Istället tvingar jag honom med våld eller hot om våld att ge mig äpplen. Inte nog med det jag tvingar grannen att själv plocka äpplen som jag sedan säljer. För att tjäna mer tvingar jag honom att ständigt plocka mer och mer äpplen tills han dör av ansträngning. Då kidnappar jag andra grannar och tvingar dem att plocka äpplena (jag vill ju inte arbeta själv). Så här fungerade slavhandeln i Afrika. Efter ett tag inser jag att jag kan tjäna mer pengar på att baka äppelpaj (industrialiseringen och förädlandet av råvaror). Om jag sedan får paj över tvingar jag mina äppelplockare att själva köpa paj (kolonierna som exportmarknad), de har ju inga äpplen att göra den själv av och jag låter dem inte använda ugnen (skaffa sig egen industri), den är ju min!


Ladda ner ppt "1800-talets slut Imperialism- strävan efter världsherravälde Kolonialism-ett land erövrar och utnyttjar områden, kolonier, utanför det egna landområdet."

Liknande presentationer


Google-annonser