Fysikaliska arbetsmiljöfaktorer

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Profilen Ljus/optik.
Advertisements

Optik Läran om ljus.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Ljus/optik.
Hur går det till att rapportera in betyg idag?
”Ett skratt förlänger livet”
Hur ögat uppfattar ljus
Sinnena 4C Vt 2013.
Arbetslokaler och arbetsrum
Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H
LED-teknik och armaturdesign
Nervsystemet och hjärnan
Människokroppen.
Ergonomi.
Välkomna! Bild 1 ”-Med kunskap och engagemang mot dina mål !”
Ergonomi på arbetsplatsen
ERGONOMI Vad är det?.
Kurslitteraturen består av 11 kapitel som var och en belyser olika delar av automatiseringstekniken. De utgör fristående delar men har en gemensam röd.
Ljus/optik.
Ljus.
Profilen Ljus/optik.
Arbetsmiljö Arbetsställningar Lyft-och bärteknik
Kapitel 1 November 2008/Leif Carlsson Om Din hälsa Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
Interna system utan kognitivt kaos Stefan Johansson, Funka.
Klimatförändring, primärvård och samhällsplanering My Svensdotter Enheten för miljömedicin.
ERGONOMI.
Örebro läns läkarförening
Tre demonstrationer... 1.”Skiftnyckel”-gem 2.Magneter i kopparrör 3.Gausskanon Bilda grupper 3-5 pers, välj en demontration, diskutera er fram till en.
Grunden i lagstiftningen finns i arbetsmiljölagen, AML, som bestäms av riksdagen. Arbetsmiljölagen ger de yttre ramarna för vad som gäller för miljön på.
Ljus - optik.
Ögat som organ.
INNOVATION VAD ÄR DET OCH NÄR SKALL MAN HA DET?. Tyvärr är vi offer för ”Innoflation” där allt vi gör kallas för innovation och i och med det blir begreppet.
Hur ögat uppfattar ljus
Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.
Pp som sinnesorgan, nervsystem, hjärna och hormoner
Fysik höstterminen 2012 Optik Atom- och kärnfysik Universum
Ögat Del 2.
Alkohol Tobak: cigaretter, snus Narkotika Mediciner Anabola steroider
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
RÖRELSESYSTEMET.
Alkohol och droger En översikt.
Kapitel 1 Liv & hälsa i Örebro län år 2008 November 2008/Leif Carlsson Om Din hälsa Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
Ögat Ögat sett i genomskärning.
Mobiler.
Ljus/optik.
LJUSET - OPTIK.
Ergonomi på arbetsplatsen
Ljus.
Atomfysik och kärnfysik
Fysikaliska arbetsmiljöfaktorer
Miljövetenskap Yttre miljö Arbetsmiljö Har de med varandra att göra? Produktionen/produkten Miljöarbetet i företagen Människan Olika skalor och möjlighet.
Allt om ögat med Felix Mortensen av Danmark.
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Ergonomi Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar för att förebygga risker och ohälsa.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
ERGONOMI. Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar Med enklare språk - att lära sig använda.
K9: sid. 1 Kapitel 9 Phillipskurvan, jämviktsarbetslösheten och inflationen   IDAG:   Arbetslöshet, priser och inflation.   Phillips-kurvan – en.
OPTIK Läran om ljuset.
Hälsoprat. Hur står till med hälsan?  Astma & Allergier  Cancersjukdomar  Diabetssjukdomar  Förhöjt blodtryck  Inkontinensbesvär.
Vad är arbetsmiljö ? Människa Teknik Organisation.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
Vila och sömn är viktiga!
ÖGAT Regnbågshinna, ger färgen på dina ögon! Näthinnan Pupill
Ljus/optik.
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Uppföljningsutbildning
Sinnena.
Hur ögat uppfattar ljus
Profilen Ljus/optik.
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Presentationens avskrift:

Fysikaliska arbetsmiljöfaktorer Termiskt klimat ”Strålning” Buller Vibrationer Belysning

Belysning är viktigare än man tror Egentligen bör man tala om synergonomi Ergonomi- syftar till att anpassa arbetet till människan (internationell betydelse) Vi talar om t ex belastningsergonomi och synergonomi

Effekter av dålig synergonomi Vi spänner oss omedvetet för att uppfatta det vi skall. Vi blir då trötta, inte bara i ögonen (retning, tårflöde), och får lätt huvudvärk. Vi blir irriterade och får svårt att koncenterera oss. Allt detta leder till att arbetsprestationen försämras. För att se kanske vi tvingas att inta en onaturlig arbetsställning, som kan ge besvär från rygg, nacke, muskler och leder. Belastningsskador är ett av de vanligaste resultaten av dålig belysning. Risken för olycksfall ökar både genom trötthet och genom att vi helt enkelt inte ser faran i tid.

Det är inte alltid lätt att avgöra när synergonomin är dålig Belysningsstyrka Ljushetsfördelning/kontraster Bländfritt Ljusriktning och skuggbildning Ljusfärg och färgåtergivning

Rekommenderade belysningsstyrkor (översikt från Ljuskultur)

Kontrastbländning Luminansförhållanden max 9:3:1 inifrån och ut. Ögat dras till det ljusaste; därför jobbigt med ljust omfält Kontrastbländning

Viktiga faktorer, t ex vid dator Synavstånd; ackommodation jobbig Direktbländning Reflexbländning Kontrastbländning (Adaptionsbländning) Kontrast och skärpa på skärmen viktig; direkt ljus på skärmen försämrar

Åldersförändringar Ålderssynthet: Linsen blir stelare, och närgränsen för seendet förlängs snabbt i medelåldern. Både ackommodationen och adaptionen blir långsammare. Ögats ljusbehov ökar, bl a därför att receptorerna minskar i antal och fungerar sämre, samt att ögats vävnader blir mindre genomskinliga. Grumlingar i ögats optiska system gör även att känsligheten för bländning ökar på grund av ökad ljusspridning. Färgseendet kan försämras genom att linsen gulnar och tapparnas funktion försämras

Placering av allmänbelysningaens lampor Takarmaturen ofta planerad utan att hyresgästens verksamhet är ens känd. Därför sitter lamporna så att man får specificerad belysningsstyrka i ett omöblerat rum Placeringen kan då vara helt olämplig m a p reflexer, bländning etc i den aktuella verksamheten