Varför arkiv? Arkiv bevarar vårt gemensamma minne. Genom arkiven värnas rätten till demokratisk insyn och den enskildes rättssäkerhet samt skapar vägar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Insamling och gallring
Advertisements

Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
ARKIVERING av examenskommissionernas handlingar
Lagstiftning – en översikt
Datajuridik i vardagen av betydelse för kvalitetsregister
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Tematräff 4 vid distriktsträffen 2012 Micke Melander.
Demokrati.
Vad kan du lämna ut till vem?
Villkorligt antagna till master
Demokrati och diktatur
Johan Alfredsson Stadsjurist Stadsledningskontoret
Media Lagar och regler.
Om offentlighet och sekretess
MASSMEDIA Lagar och Regler.
1. Vad är en personuppgift?
Att skriva en artikel.
Avlidens journal – vad gäller idag ?
POLICY OCH RIKTLINJER Dokumentet Policy och riktlinjer för Gislaveds kommuns hantering av klagomål och synpunkter beskriver : Varför det är viktigt att.
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
Diarieföring av upphandlingsärenden
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Offentlighetsprincipen
Offentlighetsprincipens syften
När ska man använda de och när ska man använda dem.
En kort utbildning i dokumenthantering – för dig som vill veta mer!
Handläggning enligt SoL
Hur lagar kommer till. Kap1
Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen
Socialtjänstlagen, SoL
Studentkontroller Det finns i princip två olika rättsliga regleringar för att skaffa sig information Offentlighetsprincipen Särskilda rättsregler Därutöver.
Utlämnande av allmän handling
Folkhälsodata i Region Skåne Skåningarnas hälsa, levnads- och miljöförhållanden.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Dokumenthantering hos kommunala bolag – Rätt från början!
Förvaltningslagen. Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Tillstånd – Anmälan enligt miljöbalken Tillsyn.
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
Pernilla SMITH Stockholm Vice ordförande 5 november 2013.
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Offentlighet och sekretess
Offentlighets- och sekretesslag (OSL)
Helen Ekelöf Kartan visar vägen till arkivets skattgömma.
Bevarande utifrån nya Ladoks perspektiv
Enkel information angående diariet/DFS BEATRICE NORDLÖF.
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Centralt avtal med lokala möjligheter, pass 1 Avtalsutbildning 2015
Synpunkter, klagomål och beröm
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Offentlighet i Sverige Helena Bengtsson Databasredaktör Sveriges Television.
Yttrandefrihet i Sverige.
*Fatta beslut på delegation * Offentlighet- och sekretess
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Innehåll i föreläsningen
Seminarium om tillgodoräknande
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Välkommen till oss! Introduktion om staten och hur det är att jobba och ha praktik här.
Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen Jimmy Everitt, Bolagsverket Martin Hamrin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV.
Välkomna på utbildning i ärendehantering på MoS – Rätt från början! Agneta Bergquist, administrativ chef, MoS Maria Dalbark, tillsynsarkivarie,
Finansdepartementet Använda myndigheters information - vad får man och vad har man rätt till? Mikael Vall Finansdepartementet.
Delegation och sekretess
Offentlighet och sekretess
Vem äger forskningsdata? Blekinge tekniska högskola
Dokumentation i Stöd och behandling
Agenda Inledning Linda Huljebrant på Sankt Kors arkiv och dokumenthanteringsplan  Dan Malmsten berättar om tillämpningsanvisningar för digital långtidsarkivering.
Postrutiner Vaktmästare tar emot post
Delegation och sekretess
Diariefört ärende och handling
Presentationens avskrift:

Varför arkiv? Arkiv bevarar vårt gemensamma minne. Genom arkiven värnas rätten till demokratisk insyn och den enskildes rättssäkerhet samt skapar vägar till kunskap om vår framtid och vårt förflutna.

Arkiv är inget nytt påfund Inledningen till den första Behistuninskriften. Fornpersisk kilskrift. Behistuninskriften är en samling kilinskrifter och skulpturarbeten på en klippvägg i byn Behistun, nära staden Kermanshah i västra Iran. Den är för kilskriften vad Rosettastenen är för de egyptiska hieroglyferna.

Öppenhet i det allmänna är en del av vår kultur och kallas för offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är av hög ålder Består av fyra delar Förhandlingsoffentlighet – från järnåldern, kanske äldre Innebär att beslutande församlingars möten är öppna. Handlingsoffentlighet - 1766 Allmänna handlingar är som regel offentliga Yttrandefrihet. Vi får framföra våra åsikter utan förhandsgranskning av staten. Meddelarskyddet Som anställd i det offentliga har vi möjlighet att vända oss till massmedia för att berätta om saker, även i vissa fall hemliga saker, utan att myndigheten får efterforska vem som yttrat sig.

Handlingsoffentlighet Regleras i en grundlag: Tryckfrihetsförordningen (TF) 1949:105 2 kapitlet ”Om allmänna handlingars offentlighet”

Vad är en handling 3 § Definierar vad en handling är för något Med handling förstås framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel.

Allmän handling Kriterier när en handling är allmän Förvarad 3 § ”Råder” Inkommen 6 § Avskiljts för myndighetens räkning eller kommit till behörig tjänsteman tillhanda Upprättad 7 § Expedierad, Justerad = ärende. Inget ärende… då man lyfter pennan vid sista punkten Arkiverad 9 § Det som kommer till registrator efter handläggningen… En allmän handling kan sedan vara offentlig eller hemlig. Grundregeln är dock offentlig. För att en handling ska kunna vara hemlig måste det finns stöd i lag.

E-post E-post anses av en del som ersättning för telefonsamtal. Men enligt grundlagen TF så är det en handling. Behandla därför alltid e-posten på samma sätt som traditionella handlingar. Det finns massor med dold information i många av de bilagor man brukar sända med e-post. Allt är inte av godo. Skapa ett nytt dokument, gärna pdf för att ta bort versioner och onödig metadata.

Allmän offentlig handling NEJ Förvarad ? Ej allmän handling JA Inkommen NEJ NEJ Upprättad Ej allmän handling JA JA JA Sekretess ? Skaderekvisit NEJ Allmän offentlig handling Rakt Omvänt Absolut Skall lämnas ut HEMLIG HEMLIG HEMLIG

Skaderekvisiten Rakt (Offentlighet huvudregel) om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till den enskilde lider men och eller skada om uppgiften röjs Omvänt (Sekretess huvudregel) om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående till honom eller henne lider men eller skada Absolut sekretess Saknar skaderekvisit

Utlämnande av handling Ska ske skyndsamt. I regel innebär detta omedelbart. Den som begär ut handlingen har rätt att vara anonym. Så fråga inte onödvändigtvis vem personen är. Efterforska inte heller syftet med begäran. Då och då prövas detta av massmedia och studenter Vid sekretess får man dock i viss mån efterforska syfte och identitet, men ej särskilt långtgående.

Vägran? Vid vägran att lämna ut en handling ska ni berätta varför. Inte allmän handling. Sekretess råder. Ange vilket lagrum! Upplys om att frågan kan hänskjutas till myndigheten för beslut. Frågan prövas av myndigheten. Vid nekande kan myndighetens beslut prövas av kammarrätten och slutligen av regeringsrätten. Känner ni er osäkra tag kontakt med er närmaste chef eller med mig.

Diarieföring - registrering? Varför registrera handlingar? Veta att de existerar – Skallkrav för hemliga handlingar Se vem som har handlingen (ärendet) Se sammanhang. Allmänheten, Myndigheten, Tillsynsmyndigheter

Registrering Ej registrering Reklam Cirkulär Protokoll – egen serie Av ringa betydelse Registrering Handlingar som inkommer eller expedieras i ärenden Hemliga handlingar/ärenden

Var ska registreringen ske? Arkivbildningen ska ske där verksamheten finns. Därmed ska registreringen ske ute i verksamheten. På varje sektion finns en eller flera som arbetar som registrator.

Forskningsprojekt Diarieförs och arkiveras där verksamheten är. Allt ska inte diarieföras i forskningen men väl hållas ordnad så att handlingarna kan återfinnas utan bekymmer. Externa intressenter kan genomföra revisioner. Handlingarna tillhör myndigheten!  Flyttar forskaren så ska handlingarna lämnas kvar på BTH Resultatet av forskningen tillhör forskarna! 

Frågor?

Grupparbete Nytt häfte Samma upplägg… Lite repetition (upprepning är kunskapens moder) Lite nytt Överkurshäfte för dem som redan kan allt

Äntligen var det slut! Eller nästan… redovisningen/genomgången kvarstår…