MAKTLEKAR.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Elsa Beskow.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Välkommen till Vialundskolan! =)
Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.

Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Föräldrautbildning Schysst på nätet
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
Barnanpassad utredning
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
Släktskapsregeln för 6a
Les meilleures photos de
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
BARNS RÖSTER OM INTERNET
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Det va en gång en katt och hund del 1
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
LIKABEHANDLINGSPLAN elever Rudboda skola
ERGONOMI Vad är det?.
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Vad är du för typ av person?
Välkomna!.
EVA OCH CLAES – En berättelse om våld och brott i nära relationer.
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Är du 40-, 50-, 60- eller 70-talets barn......??? Hur har du KUNNAT överleva?
BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
Nolltolerans Haga/Katrinelund. Haga Tittade på Hagas egen trygghetsenkät (görs två ggr/år) där det gick att utläsa att eleverna vet vem de ska vända sig.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Nätmobbing/Cyberbullying
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Så firade vi födelsedagar förr.
Mening eller fråga TRYCK F5.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
Faddrar och fadderbarn fredag den 29 augusti 2014 länna skola
DEN MAGISKA DÖRREN.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Nätmobbning/Cyberbullying
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Föräldramöte årskurs 6 2 mars.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Cyberbullying/ Nätmobbning
Vem är jag, Vem är du?.
Sammanställning av enkätsvar ang
Det är tisdag och Björn ska på sin första ishockeyträning. Han skakar i hela kroppen av nervositet. Han har aldrig stått på några skridskor förut. När.
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
Trivselregler P07-Furulund
Eleverna i klass 1-6 har svarat på enkäten
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Presentationens avskrift:

MAKTLEKAR

Vad är maktlekar? När leken blir till förtryck. Maktlekar där den ena ska tjäna den andra. Maktleker, där deltagarna blir bestraffade av övriga deltagare. Maktleker har ofta inslag av våld. När samma person alltid eller ofta bestämmer över andra personer.

Maktlekar kan vara roliga och spännande Maktlekar kan vara roliga och spännande. Maktlekar kan vara kränkande och våldsamma. Maktlekar kan hålla många i ett hårt grepp och man vet inte hur man ska ta sig ur. Vart går gränsen mellan att härska (bestämma) över andra och lek på lika villkor? Vad är okej och vad är inte okej? Vad är en kränkning?

Sofia blev kallad för fegis efter en maktlek som handlade om att komma först upp i en klätterställning. Sofia ville inte vara med och blev kallad för fegis… nu kallas hon för fegis hela tiden. Hon blir ledsen men hennes kompisar skrattar och säger att det bara är på skämt. Vad ska Sofia göra?

Kan man se det? Hur, i så fall? Fabian säger att han kan se på någon om den mår dåligt eller om man tagit i för mycket i en maktlek. Kan man se det? Hur, i så fall?

Vad skulle kunna vara riktigt taskigt? Varför? Ella och några kompisar bollar gris. Sofia som förlorade ska nu bli kallad för bajs-gris. De ska köra en gång till och försöker komma på något riktigt taskigt att kalla nästa som förlorar. Vad skulle kunna vara riktigt taskigt? Varför?

Är det tufft att ta emot slag i en maktlek? Lucas och hans kompisar kör maktlekar mest hela tiden. Lucas visar upp sina blåmärken både på armar och ben. Är det tufft att ta emot slag i en maktlek?

Är det bra att ha en ledare? Det är några i klassen som håller på med en slags slavlek. Marco är den som nästan alltid bestämmer. Är det bra att ha en ledare?

Vad skulle han kunna föreslå? Frank är trött på alla maktlekar som de kör på rasterna. Frank tycker att de ska göra något andra saker istället. Vad skulle han kunna föreslå?

Maria och Laban ser några äldre elever köra en maktlek på skolgården och det verkar som om de är riktigt elaka mot varandra. Kan de gör något?

Hanna har lekt en del knäppa lekar med sina kompisar Hanna har lekt en del knäppa lekar med sina kompisar. Hon vill sluta med lekarna eftersom hon inte gillar dem. Nu vill hon inte vara med längre och vill säga det utan att såra dem. Vad kan Hanna säga?

FAKTA Maktlekar finns i en massa olika varianter, de leks dagligen på skolor över hela Sverige. Maktlekar är ofta över på några minuter. Snart är det dags för en ny. Slagen utdelas. Det gör ont men kompisen tar emot utan att börja gråta eller berätta för någon rastvakt. Sådana är reglerna. De är lika för alla. Och det är ju en lek, eller? Många känner en stark press att delta, eftersom altenativet är att bli utanför. De upplever att de inte har något val, och det skapar en daglig stress i skolan.

Hur vill du att vuxna ska agera om de upptäcker maktlekar som urartar? Hur vill du att kompisar ska agera om de upptäcker maktlekar som urartar? Vad kan du själv göra om du upptäcker maktlekar som urartar?

VÅGA säga ifrån… Om en börjar kommer flera VÅGA att säga ifrån… NEJ till maktlekar!