Sveriges matkultur.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tips när du planerar måltider
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Från frukost till kvällsmål.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Mineraler och vitaminer
Vad finns i maten?.
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Matspjälkningen.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vitaminer.
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Sveriges matkultur

Våran maträtt Vi har valt att göra ugnstekt falukorv med potatismos. Vi valde det för att falukorv är svenskt och man kan tillaga den på olika sätt, och potatis fast vi valde potatismos för det kan man ha till mycket.

Falukorven Falukorven har sitt ursprung ifrån Falun men nu finns den över hela Sverige nästan. För att det ska vara Falukorv så måste den innehålla minst 40g kött och vattenhalten får inte vara högre än 65 g och fetthalten inte högre än 23 g per 100 g korv. Ifrån början så var Falukorven en biprodukt och stora mängder av nötkreatur slaktades i Falun för att man behövda hudarna för att till verka linor av som användes vid malmupptagningen i koppargruvan. För att inte köttet skulle bli förstört under sommaren av värmen så började man att göra rökt korv av det bara för att det skulle hålla bättre. Falukorven finns inte på så många andra ställen än Livsmedels butiker som Ica, Coop, Hemköp mm, annars kan det vara väldigt svårt att få tag på.

Innehåll Energi: 256 Fett: 23g varav mättat: 8.58g, enkelomättat: 10.9g, fleromättat: 2.43g, kolesterol: 65mg Kolhydrater: 3.2g, varav sockerarter: 0g Fibrer: 0g Vattenlösl. vitaminer: Folat: 4mcg, Niacin: 2mg, B2: 0.1mg, B1: 0.13mg, B6: 0.15mg, B12: 1.1mcg Fettlösl. vitaminer: D: 0.2mcg, Retinol (A-vit): 10mcg, Karoten (A-vit): 8mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.3mg Mineraler: Fosfor: 84mg, Järn: 1.2mg, Kalcium: 10mg, Kalium: 116mg, Magnesium: 12mg, Natrium: 780mg, Selen: 2mcg, Zink: 1.9mg

Recept för 2 personer ½ falukorv ½ gul lök ½ tomat riven ost 3 msk senap 3 msk ketchup 1kg potatis 1dl mjölk ½ krm peppar ½ tsk salt ½ ½ dl matlagningsgrädde

Ungefärliga priser till ugnstekt falukorv 1falukorv 30 kr 1 lök (gul) 8 kr kg 1 tomat 13 kr kg riven ost 15 kr senap 15 kr ketchup 17 kr

Midsommar På midsommar äter man oftast sill, potatis, köttbullar, melon, jordgubbar och sånt. Som dryck så brukar man dricka vin och annan dryck som bål och sånt.

Bra kost. För att må bra måste man äta en allsidig kost. För att kunna göra de så finns det ett sätt att följa kostcirkeln och välja mat ur alla livsmedelsgrupper. Som t.ex. grönsaker, rotfrukter, kött, fisk, bröd och mjölkprodukter. På så sätt kan vi få alla de näringsämnen som vi behöver: kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler. För att leva hälsosamt så ska vi äta mycket frukt och grönt, helst 500 gram om dagen. För att man ska kunna få i säg det kan man äta t.ex. tre frukter och två rejäla portioner grönsaker. Man ska gärna äta fisk ofta i alla fall tre gånger i veckan. Kroppen fungerar bättre om man äter regelbundet – frukost, lunch, middag och något mellanmål emellan.

Kostcirkeln